Δήμος Τρικκαίων

ACTIVAGE: Το «ίντερνετ των πραγμάτων» στην κεντρική Ελλάδα

5 Φεβρουαρίου 2018
Η CitiesNet από τα Τρίκαλα υλοποιεί πρωτοποριακό πρόγραμμα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ηλικιωμένων

Στην εποχή του ίντερνετ της επόμενης γενιάς εισέρχονται, ο Δήμος Τρικκαίων, οι «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας» και 150 ηλικιωμένοι/ες. Διότι σε τόσους θα παραχωρηθεί εξοπλισμός για ισάριθμα συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Πρόκειται για το  πρόγραμμα ACTIVAGE, που υλοποιείται από τη CitiesNet ΑΕ, τη διαδημοτική εταιρεία κεντρικής Ελλάδας, που απαρτίζουν 10 Δήμοι (Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Βέροιας, Γρεβενών, Βόλου, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Ιωαννιτών).
Η συγκεκριμένη δράση χρησιμοποιεί και στηρίζεται στο «Ιντερνετ των Πραγμάτων» (Internet of Things – IoT), την επόμενη γενιά χρήσης του διαδικτύου, με υπηρεσίες για όλους.
Παρ’ ότι η ορολογία δεν είναι ακριβής, τα συγκεκριμένα σπίτια θα είναι «έξυπνα»: ο εξοπλισμός που θα δοθεί, θα χρησιμεύσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για δικαιούχους ΚΑΠΗ ή και του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν εκτενώς σε συνεδρίαση των εταίρων της CitiesNet, το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου 2018 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη σημασία του όλου προγράμματος, το οποίο αφορά σε 10.000 χρήστες σε όλη την Ευρώπη.

Ακολούθησε συζήτηση για τα ειδικότερα τεχνικά ζητήματα, με έμφαση στο ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2018 και το 2019 (ο σχεδιασμός και τα πρώτα στάδια είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2017). Για τον λόγο αυτόν, στα τέλη του μήνα είναι πιθανό να ξεκινήσει μια πρώτη, σταδιακή και πιλοτική υλοποίηση μέρους του προγράμματος.  Στα σπίτια θα εγκατασταθεί εξοπλισμός που θα επιτρέπει τη διακριτική παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των πολιτών και την αυτόματη αναγνώριση των συνηθειών τους, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων.
Ταυτοχρόνως, άλλοι 100 περίπου ασθενείς με διαβήτη/υπέρταση θα ενταχθούν σε πρόγραμμα τηλεφροντίδας, επίσης με τη χρήση του «ίντερνετ των πραγμάτων», από το διαβητολογικό ιατρείο του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στο πρόγραμμα μετέχουν ακόμη από την Ελλάδα ως εταίροι, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης), ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και μέσω του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ ο Δήμος Μεταμόρφωσης Αττικής, με διαφορετικές δράσεις.

 

Από το γραφείο Τύπου