Δήμος Τρικκαίων

Από τα Τρίκαλα για μια Ελλάδα χωρίς κάπνισμα

12 Ιανουαρίου 2018
Πανελλήνια έρευνα παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα και αποτυπώνει μεγάλη μείωση στο κάπνισμα Παπαστεργίου: Οργανωμένα για το αυτονόητο Μπεχράκης: Ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων

Μαζικό και σαφές το μήνυμα κατά του καπνίσματος από τα Τρίκαλα: Οργανωμένα και με στήριξη, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά και το κάπνισμα να μειωθεί. Αυτό το μήνυμα δόθηκε από διπλή δράση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2018 στα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της νέας Πανελλαδικής Έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα.
Πριν από αυτή, σε ειδική εκδήλωση για το κάπνισμα που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, ο κ. Μπεχράκης κάλεσε τους νέους να πλαισιώσουν τις δράσεις SmokeFreeGreece και να υψώσουν τη φωνή τους για Μία Ελλάδα χωρίς Κάπνισμα!

 

Παπαστεργίου: Οργανωμένα για το αυτονόητο

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη συνέντευξη, στη «μοναξιά» που υπήρξε, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία αλλά και νωρίτερα, με δύο επιστολές στο υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του νόμου. Στο μεσοδιάστημα, πάμπολλοι φορείς- τους οποίους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος – στήριξαν ενεργά την προσπάθεια και, πλέον, «ήρθε να μας συνδράμει ο κ. Μπεχράκης, για να κινηθούμε οργανωμένα για το αυτονόητο, αυτό που ο ίδιος ο κόσμος ζητά».

Και συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου: Αν μετά από την παρουσίαση των στοιχείων, «οι Δήμαρχοι, οι περιφέρειες και το υπουργείο δεν κάνουν τίποτε, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για όσους είναι έρμαιο του παθητικού καπνίσματος».


Τα στοιχεία
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης – ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων SmokeFreeGreece -, για πρώτη φορά πανελληνίως προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, από την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και την τάση των Ελλήνων να μειώσουν το κάπνισμα τα τελευταία 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012. Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστίαιων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.
Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα 2007-2016.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠA Research, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.
Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας που διεξήχθη σε 13 περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.
Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%). Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Ιδιαίτερη σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.

«Όλα τα παραπάνω» όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης  «καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρικκαίων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων».

Παριστάμενοι
Σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης, η μεγάλη συμμετοχή – πλην των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Το παρών έδωσαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Λάππας, ο τέως Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, ο οποίος και ως γιατρός στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Αχ. Ζήρας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ.κ. Λεβέντη, Δήμα, Ψύχος, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Μητσιάδη, οι τ. αντιδήμαρχοι κ. Παπανικολάου και Κυρίτσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ντιντής, ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ.  Θανάσης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων οι κ.κ. Ολγα Τζήμα και Δημήτρης Αναστασίου, οι Εθελοντές Τρικάλων, που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Τρικάλων, αλλά και- αυτό είναι σημαντικό – απλοί πολίτες, καθώς και στελέχη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων