Δήμος Τρικκαίων

Δήμαρχος Τρικκαίων: Η Ελλάδα θέλει φορμάτ, όχι ανασυγκρότηση δίσκου

3 Απριλίου 2018
Συνέντευξη Παπαστεργίου στην "Καθημερινή" και στον Σάκη Ιωαννίδη

Δώσαμε ραντεβού στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, αλλά τώρα που το σκέφτομαι κακώς είχα βάλει «τα καλά μου». Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου με περίμενε με δύο ποδήλατα από εκείνα που διαθέτει ο δήμος δωρεάν, με μια ταυτότητα μόνο, στους επισκέπτες και στους δημότες του. «Πάμε να σου δείξω τον μύλο πριν καθίσουμε να τα πούμε» είπε και έφυγε μπροστά ντυμένος με σακάκι και μια ελαφριά καμπαρντίνα, ενώ εγώ όσο προσπαθούσα να τον φτάσω, ένιωσα λίγο «αρχαίος» ποδηλατώντας στην πρώτη πόλη της Ελλάδας που σύντομα θα αποκτήσει δίκτυο με ταχύτητες 5G, με ένα βαρύ σακίδιο γεμάτο σημειώσεις και φωτοτυπίες από τις δράσεις των Τρικάλων. Επρεπε να είχα μόνο ένα τάμπλετ.

Ο αποκαταστημένος κυλινδρόμυλος, ένα εντυπωσιακό μνημείο του 19ου αιώνα που κληροδότησε στον δήμο ο βιομήχανος Ιωάννης Ματσόπουλος, έχει αποδειχθεί ένα μικρό χρυσωρυχείο για τα δημοτικά έσοδα κάθε Χριστούγεννα, παρά τον έντονο διάκοσμο που μπορεί να ξενίζει. Μέρος των εσόδων πήγε φέτος στην αγορά εκπαιδευτικών εργαλειών ρομποτικής για τα σχολεία του δήμου, προκειμένου, όπως λέει ο κ. Παπαστεργίου, να γνωρίσουν τα παιδιά ένα νέο κόσμο που θα αργήσει να έρθει στην Ελλάδα. Ο ίδιος σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, μπήκε στα κοινά το 2002 και πριν εκλεγεί δήμαρχος το 2014 ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή ορισμένων από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα. Στα διαλείμματά του μελετά γλώσσες προγραμματισμού υπολογιστών, κάτι που τον βοηθάει και στη διοίκηση, όπου τα πράγματα δεν είναι γραμμένα σε δυαδικό κώδικα.

«Τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα μπλέκουμε», λέει και σημειώνει ότι το Δημόσιο μοιάζει με το λογισμικό ενός υπολογιστή. «Οσο προσθέτουμε σε έναν κώδικα εντολές, τον κάνουμε πιο βαρύ και στο τέλος το πρόγραμμα θα κολλήσει. Χρειάζεται απλούς κώδικες για να μην κολλάει. Αν βάζεις πολλές παραμέτρους, όπως να εξυπηρετήσω κάποιον που με ψήφισε, κάπου θα κολλήσει το πρόγραμμά σου», τονίζει.

Ο Μύλος Ματσόπουλου έχει γίνει χριστουγεννιάτικος προορισμός στα Τρίκαλα. Μέρος των φετινών εσόδων αξιοποιήθηκε στην εκπαίδευση μαθητών.

Τα πρόστιμα                                              

Στον δρόμο σταματάμε αρκετές φορές για να χαιρετήσει φίλους, γνωστούς και βέβαια ψηφοφόρους. Σε μια μικρή πόλη όλοι γνωρίζουν τον δήμαρχο προσωπικά αλλά αυτό δεν σημαίνει, λέει, ότι είναι δημοφιλής σε όλους. Τα πρόστιμα που επέβαλε για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους έτσουξαν αρκετά και πρόσφατα ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την αγανάκτησή του σχολιάζοντας μια φωτογραφία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με αναμμένο τσιγάρο σε εσωτερικό χώρο. «Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τα αυτονόητα στην Ελλάδα. Σε μια πόλη που θέλει να λέγεται πρώτος οικογενειακός προορισμός πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, αν και πιστεύω ότι είναι άδικος. Θεωρώ ότι το πρόστιμο πρέπει να είναι εξίσου μεγάλο στον καπνιστή και στο κατάστημα και να μπει και η αστυνομία στο παιχνίδι σε δήμους με υποστελεχωμένη τη δημοτική αστυνομία», σημειώνει.

Αντιδράσεις είχε και όταν κατήργησε δεκάδες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο των Τρικάλων για να φτιάξει τη διαδρομή του λεωφορείου χωρίς οδηγό, που έβαλε τα Τρίκαλα στον διεθνή χάρτη των καινοτόμων πόλεων και άνοιξε τον δρόμο των συνεργασιών με εταιρείες τεχνολογίας και φορείς που σε άλλη περίπτωση μάλλον δεν θα ασχολούνταν με έναν υπερδανεισμένο «κόκκινο» δήμο. Οταν η κουβέντα έρχεται στους πόρους, ο κ. Παπαστεργίου μας λέει ότι «έχουν εξαντληθεί οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που γίνονται χωρίς χρήματα» και πιστεύει ότι φόροι του Δημοσίου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να περάσουν στους δήμους.

«Οι δήμοι είδαν από το 2010 μέχρι σήμερα τους πόρους να μειώνονται κατά 65%. Φορτωθήκαμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους για να καταλάβει ο δημότης ότι ο φόρος, που κανείς δεν αγάπησε αλλά υπάρχει, πηγαίνει σε έργα στην περιοχή του και όχι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», σημειώνει και τονίζει ότι σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως στην καθαριότητα, μπορεί να εφαρμοστεί ένα «μεικτό σύστημα» σε συνεργασία με ιδιώτες.

Αφού παρίσταμαι σε έναν γάμο που τελεί στο δημαρχείο, ο κ. Παπαστεργίου μου δείχνει έναν μίνι «θάλαμο επιχειρήσεων» με οθόνες που δείχνουν όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές που «τρέχει» ο δήμος, από αισθητήρες παρκαρίσματος που ειδοποιούν για κενές θέσεις μέχρι εφαρμογές για την υγεία και ζωντανή παρακολούθηση των δημοτικών οχημάτων και τροχοφόρων. «Ο δημότης πρέπει να νιώσει ότι η πόλη τον ακούει. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε ένα κομμάτι του προϋπολογισμού του 2018 ανοιχτό, ώστε οι ίδιοι οι δημότες να επιλέξουν πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα την επόμενη χρονιά. Ολοι ψάχνουμε για μια αλλαγή αλλά την περιμένουμε από τον διπλανό μας, εμείς πρέπει να αλλάξουμε», τονίζει, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση.

Το «λεωφορείο χωρίς οδηγό» εδραίωσε το σύγχρονο προφίλ της πόλης, ενώ η διαδρομή του έγινε ποδηλατόδρομος μετά το τέλος του προγράμματος.

Εξωστρεφής δήμος

«Θεωρώ πως φταίξαμε ως Αυτοδιοίκηση. Η προηγούμενη δεκαετία δεν ήταν καλή. Οι δημότες είδαν τους δήμους να ζουν στον ρυθμό της Ελλάδας του χρηματιστηρίου και των χρημάτων που υπάρχουν και τελικά δανειζόμασταν. Γι’ αυτό στήσαμε το κομμάτι της ηλεκτρονικής διαχείρισης, για να κάνουμε μια πόλη όχι “έξυπνη” αλλά σύγχρονη, έναν δήμο εξωστρεφή. Τώρα, όμως, πρέπει να περάσει η Αυτοδιοίκηση σε μια άλλη, αναπτυξιακή φάση», λέει ο κ. Παπαστεργίου, ενώ μπαίνουμε σε ένα κατάστημα με τοπικά τυροκομικά προϊόντα.

Το επόμενο πρότζεκτ του είναι να συνδέσει την κτηνοτροφία και την εύφορη γη των Τρικάλων με την αγορά και τον Ασκληπιό. «Θέλουμε να δώσουμε εκτάσεις σε νέους για καλλιέργεια βοτάνων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες και να συνδέσουμε τα βότανα του Ασκληπιού με τον τουρισμό και ηλεκτρονικές εφαρμογές φυσιογνωσίας. Οπως και να εκμεταλλευθούμε έξυπνα τα τυροκομεία της περιοχής για να επιστρέψουν οι νέοι στον τόπο τους», τονίζει.

«Οι Τρικαλινοί είναι ανοιχτή κοινωνία και μαθημένοι στις αλλαγές», μου λέει και τον ρωτώ εάν τέτοιες αλλαγές μπορούν να γίνουν και σε μεγαλύτερα «συστήματα», όπως μιας χώρας. «Η Ελλάδα θέλει φορμάτ», σημειώνει, «δεν μπορείς να επαναφέρεις ένα τόσο ταλαιπωρημένο σύστημα με μια απλή ανασυγκρότηση δίσκου».

Μέσω ενός έξυπνου τηλεφώνου οι Τρικαλινοί έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες.

 

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ