Δήμος Τρικκαίων

"Το Αυτοκίνητο στην Αρχαία Ελλάδα": Έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

29/9/2015 - 15/2/2016

Η πόλη των Τρικάλων για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις!

Από την 1 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τις ευφυείς αστικές μεταφορές, καθώς γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που “χρησιμοποιεί” σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες, αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό εντός του αστικού ιστού.

Παράλληλα με το μεγάλο πείραμα, πραγματοποιείται στο χώρο του Κουρσούμ Τζαμί η έκθεση “Το Αυτοκίνητο στην Αρχαία Ελλάδα”, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες όχι μόνο να επιβιβαστούν στα οχήματα του μέλλοντος, αλλά και να δουν από κοντά το πρώτο αυτοπλοηγούμενο όχημα, που σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα.

Aπό τους μυθικούς αυτοκινούμενους τρίποδες του Ηφαίστου μέχρι το αυτοπλοηγούμενο “υπάγον αυτόματο” του Ήρωνος. Μια μοναδική περιοδεύουσα έκθεση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (τομέας Έρευνας και Τεχνολογίας) παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα από 21 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2016. Σας προσκαλούμε όλους να την ανακαλύψετε.

Υπήρξε αυτοκίνητο στην αρχαία Ελλάδα και μάλιστα με αυτόματη πλοήγηση (δηλ. χωρίς οδηγό); Πότε και πού; Πώς γινόταν ο προγραμματισμός του; Ποιές ήταν οι διάφορες πηγές ενέργειας για την αυτόνομη κίνησή του; Τι είδους κιβώτια ταχυτήτων διέθετε για την αυξομείωση της ροπής και της ταχύτητάς του; Πώς έστριβε αυτόματα αριστερά, δεξιά και πως εκτελούσε οπισθοπορεία; Σε τι είδος οδόστρωμα κινούνταν; Υπήρξε ατμοκίνηση και αεριοπροώθηση στην αρχαία Ελλάδα; Θα βρείτε τις απαντήσεις εδώ.

H συγκεκριμένη έκθεση απαντά θετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία (Μουσείο Αρχιμήδη). Μέσα από την θεματική αυτή έκθεση το μουσείο αναδεικνύει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και αποδεικνύει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Πληροφορίες για την Έκθεση:

Ώρες Λειτουργίας:

  • Καθημερινά: 9π.μ. – 15μ.μ.
  • Σαββατοκύριακο: 10π.μ. – 20μ.μ.

Τιμή Εισόδου:

  • Γενική Είσοδος: 3 €
  • Μαθητικά – ομαδικά (άνω των 10 ατόμων): 2 €

Για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικής επίσκεψης: