Δήμος Τρικκαίων

Τρίκαλα: Μαθητές δίνουν φωνή στα όνειρα ασυνόδευτων παιδιών

18:0018/3/2017

Πάνω από 1000 μαθητές σε 69 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο – το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων» ζωντανεύουν δημιουργικά τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα όνειρα των συνομήλικών τους ασυνόδευτων παιδιών. Από τις 18 μέχρι τις 31 Μαρτίου οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ταξιδεύουν σε 7 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Πάτρα, Τρίκαλα,), ενώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της εκπαιδευτικής και τοπικής κοινότητας. Η εκδήλωση στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 18 Μαρτίου στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» διοργανώνουν σειρά από εκδηλώσεις και φεστιβάλ σχολείων, αφιερωμένα στο όνειρα και τις ελπίδες των ασυνόδευτων παιδιών, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που τιμάται στις 21 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή, ανάλογες καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις καλούνται να οργανώσουν σχολεία και ομάδες διεθνώς στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο», που έχει ορίσει ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της Υ.Α.
Οι δράσεις και εκδηλώσεις με αφετηρία την έκδοση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα aegeanmonologues.theatroedu.gr. Ας δώσουμε φωνή στις γενιές που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις δίνοντας την ευκαιρία στους μονόλογούς τους να γίνουν διάλογος σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και μισαλλοδοξία, που τους αγκαλιάζει όλους.

«Κι αν ήσουν εσύ;»
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, υλοποιείται από το 2015 από την Υ.Α. και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει εμπλέξει μέχρι στιγμής πάνω 2.800 εκπαιδευτικούς, 4.000 μαθητές και 50 φορείς σε σεμινάρια επιμόρφωσης, βιωματικά εργαστήρια στο σχολείο, φεστιβάλ και σχολικές πρωτοβουλίες, καθώς και κοινές δράσεις, που φέρνουν πιο κοντά τους πρόσφυγες με τις κοινότητες υποδοχής τους. Η έκδοση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι αποτέλεσμα του προγράμματος και αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.