Δήμος Τρικκαίων

Σχόλιο για τη δημοσίευση σχετικά με το πρόγραμμα SPACE

22 Δεκεμβρίου 2017
Δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απαντούν στην παράταξη "Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή"

Πάντα αντιμετωπίζαμε με σκεπτικισμό την κριτική διαφόρων πολυπραγμόνων πολιτικαντιζόντων παραγόντων, που εύκολα κατεδαφίζουν προσπάθειες, όποιου δεν τυχαίνει να βρίσκεται στην παράταξή τους – προφανώς προς άγραν ψήφων μέσω δημιουργίας εντυπώσεων.

Είναι άραγε τυχαίο το ότι ένας (ή πολλοί;) απών από μια εκδήλωση, ασκεί κριτική ως να είχε συμμετάσχει; Είναι προφανές ότι αγνοεί παντελώς το πώς λειτουργούν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία ανατίθενται μετά από μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία, ποια είναι η χρησιμότητα των πολυεθνικών αυτών ερευνητικών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων, καθώς και τι συνέπεια και συνέχεια απαιτείται από τους συμμετέχοντες. Προφανώς επίσης, για το συντάκτη της «κριτικής» είναι ψιλά γράμματα ότι η επιστημονική εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος γίνεται από τo Κέντρο Πρόληψης μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης.

Είναι άραγε τυχαίο ότι στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας πρέπει, εν έτει 2017, να εξηγήσει κανείς και πάλι τι σημαίνει Ευρωπαϊκή δικτύωση, τι σημαίνει ανταλλαγή εμπειριών, τι σημαίνει να μαθαίνεις από τις καλές  πρακτικές, τι σημαίνει να επαν-επεξεργάζεσαι αντιλήψεις για τον σχεδιασμό της πόλης με νέες οπτικές; Είναι άραγε τυχαίο πως σε όλες τις υπόλοιπες «ξένες» πόλεις τα προγράμματα τέτοιου τύπου – βεβαίως και το συγκεκριμένο – έχουν την καθολική υποστήριξη δημοτικών συμβουλίων, αρχών κ.λπ., και μόνο εδώ τυγχάνουν χλευασμού από ορισμένους «σκεπτικιστές»;

Εάν ο φίλος (οι φίλοι;) που υπογράφει ως «Φυσάει κόντρα για την ανατροπή» κατάλαβε ότι το πρόγραμμα SPACE έκανε μόνο αυτά που αφελώς (εκτός οιουδήποτε πλαισίου) αναφέρει, είναι βαθύτατα πεπλανημένος. Εάν νομίζει ότι οι εμπειρίες, γνώσεις, παραστάσεις, κτώνται μέσα σε δωμάτια ή σε τοπικές καφετέριες, όπου ευδοκιμεί το ρητορεύειν και θριαμβεύει η απραξία, είναι επίσης βαθιά γελασμένος.

Φυσικά, θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τις όποιες απόψεις του για το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας – αν φυσικά έχει υποψιαστεί τι σημαίνει ενεργό αστικό περιβάλλον.

Παντελής Σκάγιαννης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μάριος  Γούδας, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας