Πληροφορίες Προσβασιμότητας

Δήμος Τρικκαίων

Εθελοντική Ομάδα Πλατάνου "Απόστολος Βάλλας"

Ο εθελοντισμός αποτελεί απτή έκφραση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά ενισχύοντας πολιτισμικές αξίες όπως αυτές της αλλυλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο εθελοντισμός παρέχει επίσης σημαντικές ευκαιρίες μάθησης και απόκτησης εμπειριών, διότι η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες μπορεί να προσφέρει εξίσου σημαντικές ευκαιρίες σε νεαρά άτομα και όχι μόνο, να αναδείξουν τις δεξιότητές και ικανότητές τους βοηθώντας έτσι την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας σε θέματα όπως αυτά της νεολαίας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης κ.α.

Το 2011 ανακηρύχθηκε ως Ευρωπαικό Έτος Εθελοντισμού. Σύμφωνα με την ανακήρυξη αυτή η εθελοντική ομάδα Τ.Κ. Πλατάνου θέλει να προωθήσει τα κοινωνικά ιδεώδη της ευαισθητοποίησης, της συμμετοχής και της δραστηριοποίησης των πολιτών της Τ.Κ Πλατάνου σε τοπικό επίπεδο αλλα και κατ επέκταση σε γενικότερη κλιμάκα.

Ο τόπος μας, ο Πλάτανος

Ο Πλάτανος (παλιά ονομασία Βάνια) βρίσκεται 14 χλμ. βόρεια των Τρικάλων έχει 811 κατοίκους και σε υψόμετρο 200μ. Σήμερα ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Τρικκαίων (πρ. Δήμο Παραληθαίων).

Στην τοποθεσία Οβριάσα ή Ομβριά έχουν βρεθεί τα ερείπια αρχαίας πόλης που ήκμασε από την Ελληνιστική εποχή (3000-148π.χ.), μέχρι την Πρωτοβυζαντινή εποχή 5ος-6ος αι. μ.Χ. Σε πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύφτηκαν τα ερείπια δυο παλαιοχριστιανικών εκκλησιών (4ος-6ος αι. μ.Χ. περίπου).  Πάνω από την Οβριάσα και πίσω από τον βραχώδη λόφο Μετερίζι βρίσκεται το αρχαίο κάστρο της Οβριάς.

Αναφορά θα πρέπει να γίνει στις εκκλησίες που υπάρχουν στον Πλάτανο, οι οποίες είναι: I.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου που κτίστηκε στο β′ μισό του 16ου αιώνα I.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ (1608), I.Ν. Αγίου Δημητρίου (1765), I.Ν. Αγίου Νικολάου (1800).

Την 1η Κυριακή του Νοέμβρη τελούνται Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις «Ντάσκεια -Ελευθέρια» και το πανηγύρι του χωριού κάθε 15 Αυγούστου.

Η ίδρυση της Ομάδας

Η ίδρυση της εθελοντικής ομάδας στη ΤΚ Πλατάνου, σύμφωνα με την αριθμ. 1/2011 συνεδρίαση, προήλθε αφού προσκλήθηκαν όλα τα μέλη της ΤΚ Πλατάνου από το έγγραφο 1/1-2-2011, που επιδόθηκε ξεχωριστά στο κάθε μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου Καλλικράτης (αρ.88 του Ν.3852 /2010).

Τα μέλη αυτά, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία (3 μέλη): 1) Βάλλας Απόστολος 2) Νημάς Παναγιώτης 3) Σκρέκας Βασίλειος συνεδρίασαν και ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη και εισηγήθηκε το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και είπε ότι : “Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 84 του Ν. 3852 / 2010 εισηγείται την ίδρυση της εθελοντικής ομάδας με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας”.

Ύστερα κάλεσε το συμβούλιο να γνωμοδοτήσει σχετικά και αυτό μετά απο διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε την εισήγηση του προέδρου αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση της Εθελοντικής ομάδας με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της T.K Πλατάνου όπως: δεντροφυτεύσεις, εμβολιασμοί άγρων δέντρων, καθαρισμός ρεμάτων, πυρασφάλεια, κοπή άγριων χόρτων σε κοινόχρηστους χώρους κτλ. Η απόφαση αυτή πήρε Αυξ. Αριθμό 3/2011 και την υπέγραψαν ο Πρόεδρος Απόστολος Βάλλας, ο γραμματέας Αχιλλέας Γκούμας και τα μέλη Παναγιώτης Νημάς και Βασίλειος Σκρέκας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ο ιδρυτής της Ε.Ο. Πλατάνου κ. Απόστολος Βάλλας μας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και κατόπιν αυτού του συνταρακτικού γεγονότος όπου και σκόρπισε θλίψη στους κατοίκους του Πλατάνου και της ευρύτερης περιοχής, η εθελοντική ομάδα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον κ. Απόστολο Βάλλα αποφάσισε κατόπιν συνεδριάσεως και με ομόφωνη απόφαση η εθελοντική ομάδα να φέρει δια παντώς το όνομα του εμπνευστή και ιδρυτή της (Εθελοντική Ομάδα Πλατάνου “Απόστολος Βάλλας” Δήμου Τρικκαίω ).

Δραστηριότητες Εθελοντικής Ομάδας Πλατάνου

Μπορείτε να δείτε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας εδώ.