Δήμος Τρικκαίων

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη χούντα

12 Απριλίου 2018
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1974 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή αποφάσισε ομόφωνα την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη διενέργεια δημοτικών εκλογών αφού πρώτα η χώρα αποκτήσει μετά από εκλογές εθνική αντιπροσωπεία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1974 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή αποφάσισε ομόφωνα την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη διενέργεια δημοτικών εκλογών αφού πρώτα η χώρα αποκτήσει μετά από εκλογές εθνική αντιπροσωπεία. Μέχρι του χρόνου εκείνου, η κυβερνητική απόφαση ήταν να αποδώσει την ουσιαστική διοίκηση των Δήμων και Κοινοτήτων στα αιρετά όργανα των τελευταίων δημοτικών εκλογών του Ιουνίου του 1964, για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξεως.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι: «Από τα επαναφερόμενα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια αποκλείονται εκείνοι οι οποίοι μεταξύ 21ης Απριλίου 1967 και 23ης Ιουλίου 1974, κατέλαβαν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών και λοιπών οργανισμών ή ήταν μέλη των δικτατορικών κυβερνήσεων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Οι αιρετοί δήμαρχοι οι οποίοι συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς θα κριθούν από συμβούλια κρίσεως για να διαπιστωθεί αν διαθέτουν πραγματικά την απαραίτητη ηθική βάση που απαιτείται για την εκπροσώπηση των δημοτών».

Έτσι επανήλθαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 5ης Ιουλίου 1964, πλην των Δημ. Βαβύλη και Αντ. Τριανταφύλλου οι οποίοι είχαν αποβιώσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα, στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Αλ. Πούλιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι με θέμα την υποβολή παραιτήσεων ή όχι, μεμονωμένα ή συλλογικά. Κατά τη συζήτηση διετυπώθησαν πολλές απόψεις επί του θέματος μία εξ αυτών ήταν να γίνει ομαδική παραίτηση Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

Τον Οκτώβριο του 1974 συγκροτήθηκε πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του τότε νομαρχούντος ως εξής:

Δήμαρχος: Μιχαήλ – Άγγελος Κυριαζής πρωτοδίκης.

Σύμβουλοι: Κων. Παπαστεργίου, Δ. Χατζηστεργίου, Δ. Τάχας, Ι. Αλεξανδρής, Γ. Κατσίκης, Γ. Καλογερομήτρος, Χρήστ. Κλωτσοτήρας, Ζήνων Κατσάρος, Γ. Τέας, Ιωαν. Παπαζήσης, Στέργ. Στόφας, Γεώργ. Χρόνης, Δ. Δεληλίγκας, Β. Κονταξής, Ευάγ. Σιούγας, Μιχ. Πίσπας, Δ. Στάμος, Ζαχ. Παπαζαχαρίας, Αστέρ. Σαπουνάς, Αθαν. Μπουλογεώργσς, Αλ. Τελειώνης, Χρ, Παπαμάνος και Άλέξ. Κύρκος, ενώ παρέμειναν δύο θέσεις κενές.

Με άλλη απόφαση του τότε νομάρχη απαρτίστηκε το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ως εξής: Πρόεδρος Κων. Παπαστεργίου ως πλειοψηφών σύμβουλος κατά τις εκλογές, αντιπρόεδρος Μιχ. Πίσπας ως πλειοψηφών σύμβουλος του δεύτερου συνδυασμού και γραμματέας ο Δημ. Στάμος ως δεύτερος πλειοψηφών σύμβουλος του δεύτερου συνδυασμού.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μ.-Α. Κυριαζής καλωσορίζοντας τους αιρετούς συμβούλους τους ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών του και υποσχόμενος να βοηθήσει στο έργο του και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων. Παπαστεργίου μιλώντας προς τα μέλη του Δ.Σ. είπε:

«Αισθάνομαι ξεχωριστή συγκίνηση γιατί μου έλαχε η τιμή να βρεθώ επικεφαλής του πρώτου μεταπελευθερωτικού αιρετού Δημοτικού Συμβουλίου της ιστορικής και όμορφης πόλεως μας. Δικαιολογημένη πρέπει να είναι και η ικανοποίηση όλων μας διότι σαν δημοτικοί σύμβουλοι ζούμε σήμερα το εθνικόν (νόστιμον ήμαρ), επανερχόμενοι στο δρόμο του χρέους και του καθήκοντος ύστερα από υπερεπταετή αναγκαστική αποχή στην οποία μας υποχρέωσε η θεομηνία που ενέσκηψε στη χώρα μας…»

«Θεωρώ ότι εκφράζω τις σκέψεις και τα αισθήματα των συναδέλφων μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια που είχατε την καλοσύνη να μας πείτε και για τις παραινέσεις».

«Σας διαβεβαιώνουμε δε ότι η προσήλωση στο καθήκον μας είναι και αυτονόητη και δεδομένη, γιατί πλείστοι εξ ημών έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν εις την διακονία των δημοτικών μας πραγμάτων. Γι’ αυτό επανερχόμεθα με ζήλο και ζέση να εξυπηρετήσουμε τα δημοτικά πράγματα χωρίς ακρότητες, μισαλλοδοξίες, χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες…»

«… Η επιταγή, η οποία προβάλλει ενώπιόν μας δι’ αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα από σήμερα μέχρις ότου παραδώσουμε τα ηνία του Δήμου στη διάδοχη διοίκηση του, είναι διττή και συνίσταται σε δύο φάσεις: 1) Στη διερεύνηση του παρελθόντος και 2) στον σχεδιασμό του μέλλοντος…»

«… Τα μεγάλα και σοβαρά δημοτικά έργα δεν μπορούν να γίνουν μέσα στη χρονική διάρκεια μιας θητείας του Δ.Σ. Τα έργα αυτά απαιτούν χρόνο για να τα συλλάβει κανείς, να τα ταξινομήσει, να τα ιεραρχήσει, να τα μελετήσει, να τα χρηματοδοτήσει και τέλος να τα εκτελέσει. Εμείς όμως κάθε άλλο παρά ολόκληρη θητεία έχουμε στη διάθεσή μας. Σε λίγους μήνες απερχόμεθα…»

«… Το κυβερνητικό μέτρο της επαναφοράς μας δεν υπήρξε, όπως ελέχθη προνομιακό, αλλά ηθικώς επιβεβλημένο για την αποκατάσταση μιας τάξεως πραγμάτων, για την αποκατάσταση της αδίκως και βαρέως τρωθείσης εθνικής συνειδήσεως ενός εκάστου εξ’ ημών. Ήταν και εθνικώς επιβεβλημένο διότι μόνο με αιρετά δημοτικά συμβούλια ηδύνατο να εξασφαλιστεί η χρονική ενότης παρελθόντος – μέλλοντος πριν 10 χρόνια…»

«… Πριν τελειώσω θα ήθελα να ανοίξω μια συναισθηματική παρένθεση. Ανασυντάσσονται σήμερα οι δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικό επακόλουθο να κάνουμε ένα προσκλητήριο. Παρόντες δεν είμαστε όλοι όσοι ξεκινήσαμε τότε, σήμερα, που τιμάται η μνήμη τους. Κρίνω σκόπιμο η καθιερωμένη σιγή ενός λεπτού να αναλωθεί στην έξαρσιν της προσωπικότητος του αείμνηστου Δημ. Βαβύλη. Υπήρξε εξαίρετος συνάδελφος, ακατάβλητος μαχητής στην διεκδίκηση των λαϊκών συμφερόντων, πολυσχιδής και ολοκληρωμένος άνθρωπος με δημοκρατική συγκρότηση. Γνώστης των δημοτικών μας πραγμάτων και αγέρωχος αγωνιστής στο στίβο της ζωής. Έφυγε πρόωρα, χωρίς να προφτάσει να δει την οικογένεια του πλήρως αποκαταστημένη και την πατρίδα του ελεύθερη, που τόσο και τα δυο λαχταρούσε. Το δημοτικό Συμβούλιο έχασε μια φωνή αδέκαστη και στεντόρεια…»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχ. Πίσπας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Ο κ. πρόεδρος κατά τρόπον ωραίο και εμπεριστατωμένο εξέφρασε τα αισθήματα από τα οποία κατεχόμεθα πάντες. Και περιέγραψε αριστοτεχνικά τα καθήκοντα του Δημοτικού Συμβουλίου και σχέδια δια το μέλλον. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησιν την οποίαν αισθανόμεθα διότι, έστω και προσωρινώς επικεφαλής του Δήμου ετέθη ο εξαίρετος δικαστικός κ. Κυριαζής, του οποίου η βαθιά επιστημονική κατάρτισις και το δικαστικό του ήθος είμαι εις θέσιν, ως εκ του επαγγέλματός μου να γνωρίζω. Επίσης τύχη αγαθή συνετέλεσε ώστε επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος δεν διακρίνεται μόνον διά την επαγγελματικήν του κατάρτισιν, αλλά και την βαθείαν και γενικοτέρα μόρφωσιν δείγματα της οποίας παρέσχε και απόψε με την γλαφυράν εισήγησιν που έκαμε…»

«… Περαιτέρω ο Μ. Πίσπας τόνισε ότι δεν υπάρχουν πια ομάδες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά όλοι εκείνοι που εδιώχθησαν υπό της χούντας. Δεν εξαιρώ και εκείνους που υπηρέτησαν την χούντα, αρκεί να μην υπάρχει εις βάρος των ψυχικήν συμπαράστασιν προς τη χούντα. Το γεγονός ότι υπηρέτησαν επί χούντας δεν τους προσδίδει κηλίδα. Κηλίδα τους προσδίδει αν ψυχικά συμπαραστάθηκαν προς τη χούντα. Παρακαλώ να πιστέψετε κ. Δήμαρχε ότι θα βοηθήσουμε όλοι μας εις το έργον σας, ώστε μολονότι ξένος να συνδέσετε το όνομα σας με την ιστορικήν και όμορφη πόλη των Τρικάλων…»

Τέλος ο Δήμαρχος Κυριαζής ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες διά τους λόγους τους οποίους απεύθυναν γενικότερα και ιδιαίτερα διά το πρόσωπόν του.