Τα γραπτά που μένουν…
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΡΡΕΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – Κάτοικος Πυργετού εγγεγραμμένος υπό χρονολογία 1820 – Εν των συνοικισμών οι πρώτοι αναφερόμενοι στα μητρώα – Και ο πρώτος…γηγενής Τρικαλινός του 1843.
Απ τα δημοτολόγια αρρένων του Δήμου Τρικκαίων, που κατόρθωσαν να επιζήσουν των τόσων… δοκιμασιών του παρόντος και του περασμένου αιώνα, ένας μόνον κάτοικος του Δήμου και αυτός εκ του συνοικισμού Πυργετός αναφέρεται ως γεννηθείς υπό χρονολογία προ της εκρήξεως της επαναστάσεως του 1821.
Πρόκειται για τον Στέργιο Γιωργ. Δεσπούλη, ο οποίος φέρεται εγγεγραμμένος υπό χρονολογίαν 1820 και τοιουτοτρόπως έζησε σαν νήπιο όλη την ηρωική περίοδο της εθνεγερσίας. Όλοι οι υπόλοιποι, αναπαυόμενοι ήδη εις τας αιωνίους μονάς, φέρονται εγγεγραμμένοι υπό χρονολογίας… μετεπαναστατικάς και δη μετά το 1832.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι επί μίαν ολόκληρο εικοσαετία έκτοτε, ήτοι από του 1820 μέχρι και του 1842 εις τα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι επτά όλοι κι’ όλοι άρρενες και αυτοί γεννηθέντες κατ’ αποκλειστικότητα εις τους συνοικισμούς του Δήμου μας Πυργετό και Ριζαριό! Δεν ξέρω αν αυτό ανταποκρίνεται στην τότε πραγματικότητα την διακοπή δηλαδή των γεννήσεων με την έναρξη του αγώνος κατά των Τούρκων ή είναι αποτέλεσμα πλημμελούς λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Αξίζει όμως να αναφέρουμε τους πρώτους αυτούς Τρικαλινούς, που έζησαν από τόσο κοντά τους ηρωικούς αγώνας του Καραϊσκάκη, του Κολοκοτρώνη & των άλλων ηρώων της παλιγγενεσίας. Είναι κατά σειράν οι Αδάμος Ιωάν. Μπαλτούμας με έτος γεννήσεως 1832 στον Πυργετό, Γεώργιος Απ. Παπαποστόλου με έτος γεννήσεως 1835 στον Ριζαριό, Δημήτριος Αργυράκης 1838 στον Πυργετό, Χρίστος Ιωάν. Νταούλας 1839 στον Πυργετό, Παναγιώτης Δ. Ζυγοστράς 1840 στον Πυργετό Γεώργιος Ίωάν. Παύλης 1842 στον Πυργετό και Χαράλαμπος Ιωάν. Μπέκος 1842 στο Ριζαριό.
Ο πρώτος… γηγενής Τρικαλινός των δημοτολογίων του Δήμου Τρικκαίων, είναι ο Ιωάννης Αθαν. Αθανασίου, εγγεγραμμένος υπό χρονολογία 1843. Και πέρασαν 131 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Ληξίαρχος του Δήμου μας εγχάραξε το όνομά του στα βιβλία για να μείνει εκεί… αθάνατος, παρ’ όλον που ο ίδιος είναι μακαρίτης.
Η μικρή αυτή αναφορά εις τα δημοτολόγια αρρένων τού Δήμου μας, ας είναι σύντομο μνημόσυνο γι’ αυτούς που κατέχουν τα τόσο μακρινά πρωτεία εγγραφής τους σ’ αυτά.
Λ
Νεαρός ομογενής εκ Νέας Υόρκης
Διέσχισε με IX αυτοκίνητο την κεντρική πλατεία μας
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 ήμερων και πρόστιμο
Από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 ήμερων, μετατρεπόμενη προς 200 δρχ. τη μέρα και πρόστιμο 3.000 δρχ. ο Κων)νος Εύαγ. Καλαμπάκας ετών 30, κάτοικος Νέας Υόρκης, γεννηθείς στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, γιατί την περασμένη Δευτέρα οδηγώντας το υπ’ αριθμ. 264Ζ—1001 IX αυτοκίνητο, ανέβηκε πάνω στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και την διέσχισε από άκρον σε άκρο, ενώ πάνω έκανα βόλτα περιπατητές. Κατά πληροφορίες ο ομογενής Καλαμπάκας ήταν χαρούμενος γιατί αρραβωνιάστηκε και για να εκδηλώσει τη χαρά του, διέσχισε με το αυτοκίνητο του την πλατεία. Ο καταδικασθείς πλήρωσε την ποινή και αφέθηκε ελεύθερος
Στην Καλαμπάκα
Πέντε νεαροί τάκαναν λίμπα στο Μοτέλ «Ξενία»
Έσπασαν όλα τα φώτα και έκλεψαν 15 μπουκάλια ποτών
Από όργανα της τάξεως συνελήφθηκαν στην Καλαμπάκα 5 νεαροί ανήλικοι ηλικίας κάτω των 15 χρόνων —γιατί μπήκαν στο Μοτέλ «Ξενία» της γείτονας και προέβησαν σε κλοπή και καταστροφές.
Συγκεκριμένα ο ένας απ’ τους νεαρούς μπήκε απ’ τον φωταγωγό στην κουζίνα του ξενοδοχείου, το όποιο δεν λειτουργεί κατά την χειμερινή περίοδο και πήρε 15 μπουκάλια με διάφορα ποτά. Στην συνέχεια οι νεαροί πίνοντες βγήκαν στις βεράντες του Μοτέλ και με σφενδόνες έσπασαν όλα τα εξωτερικά φωτιστικά σώματα αξίας 60.000 δρχ. περίπου.
Το Μοτέλ «Ξενία» της Καλαμπάκας έχει νοικιασμένο από χρόνια ο Παναγιώτης Γεωργ. Μήτσιος.