Δήμος Τρικκαίων

Μαγικό αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, με τη Γλυκερία στο Μουσείο Τσιτσάνη

19 Ιουνίου 2024

 

Η Κύπρος και η θλιβερή επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ο λαμπρός Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας και το Μουσείο Τσιτσάνη μία ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνιά του, με πρωταγωνίστρια τη Γλυκερία και τους Χρίστο Μοδέστου και Μαρία Τύμπα, συνέθεσαν ένα υπέροχο παζλ το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου 2024.
Στην αυλή του Μουσείου, η συναυλία – αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, τον Σύλλογο Κυπρίων νομού Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων, τελώντας υπό την αιγίδα  του Ιδρύματος «Μάριος Τόκας» και της οικογένειας του συνθέτη.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εστίασε στη θλιβερή επέτειο, στη στενή σχέση του Κύπριου συνθέτη με τα Τρίκαλα και στον υπέροχο χώρο του Μουσείου, που συμπεριέλαβε τη συναυλία στις εκδηλώσεις του.
Ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου έδωσε έμφαση στο ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση τιμάται η ίδια η Κύπρος και οι αγώνες του λαού της. Επίσης, η προβολή της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Κύπρου, μέσα από το έργο του Μάριου Τόκα, αλλά και το ότι ο χώρος του Μουσείου επελέγη ως χώρος πραγματοποίησης της συναυλίας.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κουρίου (τέως Δήμαρχος Υψωνα) Παντελής Γεωργίου, αφού ευχαρίστησε τους τρικαλινούς για τη συνδρομή στην Κύπρο (έχει προηγηθεί η αδελφοποίηση των Δήμων Τρικκαίων – Υψωνα) και προανήγγειλε την ίδρυση Μουσείου Μάριου Τόκα στον κυπριακό Δήμο, το οποίο θα δημιουργήσει στενές σχέσεις με το Μουσείο Τσιτσάνη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Τρικάλων κ. Χρίστος Μοδέστου αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης ως πρωτοβουλία του Συλλόγου για να υπάρξει υπόμνηση των 50 ετών από την εισβολή. Ευχαρίστησε, δε, όλους, όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον Δήμο Τρικκαίων, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη «μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, Γλυκερία», την οικογένεια του Μάριου Τόκα «και προσωπικά την κυρία Αμαλία Τόκα».
Λαμβάνοντας τον λόγο η σύζυγος του αείμνηστου συνθέτη, Αμαλία, υπενθύμισε την τρικαλινή της καταγωγή, έδωσε τον τόνο της έμπνευσης του Μάριου Τόκα: την κυπριακή τραγωδία, τις εκφάνσεις της ζωής, συνθέτοντας από την ψυχή του, και τελικά «να γίνουμε όλοι μια παρέα».

Ακολούθησε η μεγάλη συναυλία από τη Γλυκερία, η οποία ενθουσίασε τους τρικαλινούς, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν την αυλή του Μουσείου, απολαμβάνοντας την καλλιφωνία της, τις επιτυχίες της, το αφιέρωμα στον Κύπριο συνθέτη.

Μαζί της, ο Χρίστος Μοδέστου και η Μαρία Τύμπα, που εντυπωσίασαν, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί

ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Μπουζούκι, ΡΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ -Μπουζούκι, Γιώργος Ρόκκας – Μπουζούκι, ΤΥΧΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Κιθάρα, ΣΕΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – Βιολί, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – Κλαρίνο, ΚΑΡΑΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ – Μπάσο, ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Πιάνο & ενορχήστρωση, ΜΥΛΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   – Τύμπανα – Κρουστά, ΝΤΑΣΟ ΚΟΥΡΤΙ – Ακορντεόν

Την παρουσίαση έκανε η κ. Αργυρώ Κρασέ, ταμίας του ΔΣ του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Τρικάλων.

Χαιρετισμούς απέστειλαν η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και οι βουλευτές  Θανάσης Λιούτας και Μαρίνα Κοντοτόλη.

Παρέστησαν ακόμη, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας, Τάκης Παζαΐτης και Σοφία Αλεστά, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Καΐκης, η δημοτική σύμβουλος Ζωή Παπαναστασίου, ο τ. βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, ο τ. δημοτικός σύμβουλος Ζ. Γκουγκουστάμος και πλήθος τρικαλινών.

Από το γραφείο Τύπου