Το… αντίστροφο δρομολόγιο ακολούθησαν οι σχέσεις των Δήμων Τρικκαίων και Μυτιλήνης. Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου του ακριτικού νησιού στα Τρίκαλα τον περασμένο Ιανουάριο, πλέον εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη.
Συγκεκριμένα, η αντιδήμαρχος Εργων του Δήμου Τρικκαίων κ. Βασιλένα Μητσιάδη παρουσίασε στη Μυτιλήνη, σε συνέδριο για Smart Cities, δράσεις σύγχρονης και ευφυούς πόλης. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, με δύο χωριστές εκδηλώσεις.
Η μία, αφορούσε σε ημερίδα Πληροφόρησης του Δήμου Μυτιλήνης για την προβολή του έργου και η δεύτερη, σε συζήτηση εργασίας με τίτλο «Εξυπνη πόλη, πώς η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση».
Η κ. Μητσιάδη εξήγησε τα πεπραγμένα του Δήμου Τρικκαίων και γενικότερα τις καλές πρακτικές στον τομέα της χρήσης της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πλήθος των δράσεων (πιλοτικών ή ήδη εφαρμοσθέντων0 με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, της ποιότητας ζωής του, της εξοικονόμησης χρημάτων και της βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Μητσιάδη έκανε αναφορά στο δίκτυο εξυπηρέτησης πολιτών «20000» με τις αντίστοιχες εφαρμογές του, στους τρόπους ελέγχου κίνησης οχημάτων, στην παρακολούθηση του αντλιοστασίου λυμάτων, στο πλήθος μετρήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αέρας, νερό πόσιμο και του ποταμού Ληθαίου), στις εφαρμογές για τον φωτισμό, τη στάθμευση, τη μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, την παρακολούθηση δεικτών κατανάλωσης ρεύματος και σε πολλά άλλα. Αναφέρθηκε σε δράσεις του Δήμου Τρικκαίων συνολικότερα για την καινοτομία, τονίζοντας η τεχνολογία είναι τμήμα, μόνο, της καινοτομίας, η οποία αποτελεί «οδηγό» για δράσεις σε θέματα υγείας, πολιτισμού, εθελοντισμού, κοινωνίας των πολιτών.
Η πράξη «Smart Cities» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα- Κύπρος 2014-2020». Αντικείμενο της είναι η ανάπτυξη εφαρμογών και δράσεων με τη χρήση ΤΠΕ για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης των Δήμων Πάφου, Χανίων και Λέσβου, που αποτελούν τους Δικαιούχους της Πράξης, με τους δημότες τους διαμορφώνοντας παράλληλα ένα ελκυστικό περιβάλλον για επιχειρήσεις, επισκέπτες και φορείς.
Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Από το γραφείο Τύπου
Θανάσης Μιχαλάκης