Δήμος Τρικκαίων

1η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ Κρήτης: «Δυνατή Αυτοδιοίκηση, για Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες»

6 Νοεμβρίου 2020

 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 τις Συνεδριακές Διασκέψεις με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, με σκοπό να επικαιροποιήσει και να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις της, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.
Οι διασκέψεις ξεκίνησαν με την ΠΕΔ Κρήτης, θα διεξαχθούν συνολικά δέκα και διεξάγονται με τη μορφή των τηλεδιασκέψεων, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του covid-19.
Η ΚΕΔΕ, αξιοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες προχωρά στη διοργάνωση υβριδικών συνεδρίων, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την προσήλωση της αυτοδιοίκησης στο μοντέλο της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Στην τηλεδιάσκεψη έγινε παρέμβαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο , τον Υφυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο και τον Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη .
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν συνολικά 90 σύνεδροι, μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι και αιρετά στελέχη από την ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δ. Παπαστεργίου: Να βάλουμε τις βάσεις για την αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν και την ΚΕΔΕ στην πρωτόγνωρη διαδικασία. Επεσήμανε ότι οι εξελίξεις που τρέχουν κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και να διεκδικήσει τον διακριτό της ρόλο στο νέο σχεδιασμό της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης.

  • Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά

Έδωσε το στίγμα της κεντρικής στρατηγικής της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι «πρεσβεύουμε και πιστεύουμε σε μία νέα Αυτοδιοίκηση σοβαρή, μετρημένη, εναρμονισμένη με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, μια αυτοδιοίκηση ενημερωμένη και δεμένη μεταξύ της. Γιατί αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

  • Χρειάζεται κοινή αντίληψη για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης

Επισήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι οι αιρετοί του θεσμού « ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων. Αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό concept για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Χρειάζεται να υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο.
Να επενδύσουμε σε μια νέα οργάνωση των δημοτικών μας υπηρεσιών, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας, στη δυνατότητά μας να μπορούμε να προσλαμβάνουμε άμεσα το απαραίτητο προσωπικό που χρειαζόμαστε.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πόσο γρήγορα θα πετύχουμε την ψηφιοποίηση των Δήμων μας και πώς αυτοί θα λειτουργούν σε ένα δια-λειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης, Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων».
· Βάζουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Θέλουμε καταρχήν αυτά που έχουμε, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητας, με πόρους και προσωπικό.
Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους».

  • “Έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων να συζητήσουμε”

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι στη συνεδριακή διαδικασία θα τεθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
Ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική μέριμνα.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα.
Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες.
Τις αρμοδιότητες που πρέπει να κρατήσουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων.
Η εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στην Παιδεία.
Η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών.
Η δημοτική αστυνομία, με επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, προσλήψεις και Διεύρυνση αρμοδιοτήτων.
Τα Λιμενικά Ταμεία, υπό την εποπτεία και διοίκηση των Δήμων.
Η αποκλειστική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την επεξεργασία και αξιοποίηση.
Τις υποδομές, την ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ και τα διάφορα αναπτυξιακά εργαλεία, με διακριτό ρόλο μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών.
Την αλλαγή του 4412, την κατανομή των ΚΑΠ, το ξεκαθάρισμα ευθυνών κι αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας , την πολιτική για το προσωπικό των ΟΤΑ και την ενοποίηση των πληροφοριακών μας συστημάτων οριζόντια.
Τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, με νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την συμμετοχή τους.
Την ισχυροποίηση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού μας , καθώς και την παροχή περισσότερων εργαλείων στην ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τις εταιρίες της, καθώς δεν είμαστε μία τυπική δημόσια υπηρεσία.

  • “Πάμε μαζί να φτιάξουμε την αυτοδιοίκηση της επόμενης γενιάς, των επομένων 10 ή και 20 ετών”

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε: Να δούμε τί δεν πάει καλά και να ζητήσουμε την αλλαγή των δεδομένων. Οι νέες αρμοδιότητες και ο νέος κώδικας που θα ακολουθήσει, αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία. Επίσης θεωρώ πολύ καλή συγκυρία την ύπαρξη ανθρώπων στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, που έχουν διάθεση να μας ακούσουν. Το Υπουργό, τον Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

  • “Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αντικείμενο του διαλόγου των συνεδριακών μας διασκέψεων είναι «να βρούμε τρόπους για να μας λυθούν τα χέρια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα και τους πολίτες. Πώς θα μπορούμε να διοικούμε αποτελεσματικά τους Δήμους μας. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά.
Και η πορεία αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Γιατί Δυνατή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ισχυρές τοπικές κοινωνίες».

Γ. Κουράκης, Δήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης: Επιτακτική ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Ο «ψηφιακός οικοδεσπότης» της διάσκεψης, Γιάννης Κουράκης, Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τον Υπουργό Εσωτερικών αναφέρθηκε στην συγκυρία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο δυνατή την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των αρμοδιοτήτων που όμως χρειάζονται οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Οι πολιτικές για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή με την Πράσινη Συμφωνία, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και οι βέλτιστες πρακτικές επιτυχημένων αυτοδιοικητικών μοντέλων, αποτελούν μια σημαντική παράμετρο που πρέπει να εντάξουμε στον προσυνεδριακό διάλογο και να την αξιοποιήσουμε στην διαμόρφωση των θέσεών μας.
Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης διογκώθηκαν την δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και παραμένουν συσσωρευμένα την περίοδο της πανδημίας. Πρέπει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας, να τις προσαρμόσουμε στις σημερινές συνθήκες και να τις προτεραιοποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Θα συμβάλλουμε δημιουργικά σε αυτή την διαδικασία και όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε ποιοτικά προγράμματα των οποίων η εφαρμογή θα επιφέρει μια γενικευμένη ανάταξη της οικονομίας της χώρας μας και μια δίκαιη κοινωνικά και χωρικά κατανομή των ωφελειών.

Τ. Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών : Η Αυτοδιοίκηση καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβαση του εξήρε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λέγοντας ότι «έχει αποδειχτεί ένας παράγοντας με καθοριστικό ρόλο για την κοινωνική ενότητα, την κοινωνική συνοχή και την στήριξη όσων έχουν ανάγκη.
Παρά τις δύσκολες ώρες λίγο πριν το νέο lockdown οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δεν πρέπει να ανασταλούν γιατί τις χρειάζεται το κράτος για την καλύτερη λειτουργία του. Περιμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας για το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις Αρμοδιότητες, τις οποίες και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην ανάγκη επιτάχυνσης εφαρμογής του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε επτά έργα στην Κρήτη που είχαν ωριμάσει και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ανοίξουν γραφεία της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.
Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι ειδικά μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία με την ΚΕΔΕ για την τήρηση των μέτρων και την στήριξη της Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες.

Θ. Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών : Σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στις νέες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε

Τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξήρε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, λέγοντας ότι «μπήκε μπροστά και ήταν ο κεντρικός παράγοντας επιτυχίας διαχείρισης της κρίσης από τον περασμένο Μάρτιο αλλά είμαι βέβαιος ότι θα παίξετε τον ίδιο σημαντικό ρόλο και στις νέες προκλήσεις που έρχονται».
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και την αλλαγή των αρμοδιοτήτων που θα οδηγήσει τελικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αναφερόμενος στην ψηφιακή μετεξέλιξη της κοινωνίας , ανέφερε ότι θα ήθελε να μπει ως στόχος ένα εύλογο διάστημα, ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει στο Δημαρχείο για κανένα γραφειοκρατικό θέμα και οι υπάλληλοι να ασχολούνται με τα πραγματικά θέματα της κάθε περιοχής.
Δήλωσε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται προσωπικό αλλά στις παρούσες συνθήκες οι λίγες προσλήψεις θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για τις τεχνικές τους υπηρεσίες. Ζήτησε ακόμη πιο στενή επικοινωνία με τη λειτουργία επιτροπής που άμεσα θα συζητά και θα λύνει προβλήματα όταν παρουσιάζονται.
Για τις οικονομικές επιπτώσεις των Δήμων από τον κορωνοϊό δήλωσε ότι θα βελτιώσουν τον αλγόριθμο για να υπάρχει πιο δίκαιη κατανομή των κονδυλίων ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και προανήγγειλε νέα ενίσχυση λόγω των έκτακτων μέτρων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με τη συμβολή της ΚΕΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση όχι μόνο των έκτακτων φαινομένων αλλά και της υγειονομικής κρίσης. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ για διευκόλυνση των Δήμων για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους στο ΤΠ&Δ, με την μεταφορά έξι δόσεων στο τέλος της δανειακής σύμβασης. Δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα νομοθετηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Μ. Σταυριανουδάκης, Γ.Γ. ΥΠ.ΕΣ.: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αξιόπιστος εταίρος , για να πάει η χώρα στο μέλλον

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε στην μόνιμη αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα των αρμοδιοτήτων και τόνισε ότι στην παρούσα φάση και η ωριμότητα της ΚΕΔΕ και η θέληση της Κυβέρνησης, θα φέρουν αποτελέσματα. «Για μας είναι στοίχημα να αποδείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αξιόπιστος εταίρος για να πάει η χώρα στο μέλλον», επεσήμανε.
Για την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για την κάλυψη απωλειών λόγω της πανδημίας , ανέφερε ότι με τον αλγόριθμο προσπαθεί το υπουργείο να καλύψει αδικίες και να γίνει μια αναδιάταξη των χρημάτων που θα δοθούν, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες. Τέλος ανέφερε ότι «μέχρι τον επόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης πώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

 

Ακολουθεί η εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου

Πρεσβεύουμε και πιστεύουμε σε μία νέα Αυτοδιοίκηση σοβαρή, μετρημένη, εναρμονισμένη με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, μια αυτοδιοίκηση ενημερωμένη και δεμένη μεταξύ της. Γιατί αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και το δείξαμε. Και εκεί που έπρεπε να συνεργαστούμε, αλλά και εκεί που έπρεπε να διαφωνήσουμε. Τα πετύχαμε όλα; Προφανώς και όχι.
• Εκκρεμεί αδικαιολόγητα μία ρύθμιση για τα δάνειά μας στο ΤΠΔ

  • Πρέπει να ξαναδούμε τον αλγόριθμο βάσει του οποίου δόθηκε η 2η δόση της βοήθειας για τον covid προκειμένου να διορθωθούν λάθη και αδικίες.
  • Και ένα δικό μας, εσωτερικό θέμα… Παρά τις αναγκαστικά ελάχιστες μετακινήσεις, οι αιρετοί συνεχίζουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, καλυπτόμενοι από αστείες χιλιομετρικές αποζημιώσεις. Όμως στον αντίποδα…
    Συμμετέχουμε για πρώτη φορά ισότιμα στην επιτροπή αξιολόγησης του Αντ. Τρίτσης,
    Συμμετείχαμε με 13 πολύ σοβαρές προτάσεις στη διαμόρφωση του πλαισίου για το ταμείο ανάκαμψης.
    Πάμε μαζί να φτιάξουμε την αυτοδιοίκηση της επόμενης γενιάς, των επομένων 10 ή και 20 ετών
    Να δούμε τί δεν πάει καλά και να ζητήσουμε την αλλαγή των δεδομένων. Οι νέες αρμοδιότητες και ο νέος κώδικας που θα ακολουθήσει, αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία. Επίσης θεωρώ πολύ καλή συγκυρία την ύπαρξη ανθρώπων στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, που έχουν διάθεση να μας ακούσουν. Το Υπουργό, τον Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς, που δεν θεωρούν αντίπαλο αλλά συνεργάτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να βελτιώσουμε βέβαια κάτι, πρέπει πρώτα να μπορούμε να το μετρήσουμε.
    Πάμε να δούμε και να μετρήσουμε λοιπόν τα προβλήματά μας.
    • η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους άλλους θεσμούς του Κράτους, την Κεντρική Κυβέρνηση και τις Περιφέρειες, που ενισχύει την γραφειοκρατία , λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα εμάς και τους πολίτες .
    • η διαρκής υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, η αφαίμαξη με την ακατανόητη κινητικότητα και η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που θα στηρίξει την λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων μας.
    • η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για να ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που μας είχαν ήδη δοθεί, πριν αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερες.
    • η ελάχιστη έως σήμερα συμμετοχή μας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας με τη μη συμμετοχή μας στα αναπτυξιακά προγράμματα
    • η τρέλα που ζούμε με τον 4412. Όμως το καλό νέο της ημέρας είναι άμεσα αυτό θα αλλάξει και περιμένουμε να δούμε το προσχέδιο του σχετικού νόμου.
    • η καταστατική μας θέση. Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του αυτοφωράκια της δημόσιας διοίκησης.
    • τα προβλήματα που προέκυψαν όσον αφορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας, εξαιτίας του εκλογικού νόμου με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019
    • η ανάγκη να καλύψουμε άμεσα το ψηφιακό χάσμα που χαρακτηρίζει τους Δήμους της χώρας, σε σχέση με την εποχή που διανύουμε και τις ανάγκες των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.
    • Και φυσικά πολλά-πολλά άλλα. Δεν θέλω να κάνω ψυχοθεραπεία σήμερα. Και δεν θέλω να αναλωθεί η κουβέντα σε απλή καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Κυρίως σας ζητώ να προτείνουμε λύσεις,
    Λύσεις πολιτικά και συνταγματικά αποδεκτές, με τις οποίες θα πάμε στο διάλογο με το ΥΠΕΣ και την κυβέρνηση.
    Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι. Στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ έχουν αναρτηθεί όλες οι προτάσεις και εισηγήσεις που έχουν προετοιμάσει οι Επιτροπές μας, πάνω στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το θεσμό μας. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν τη βάση του συνεδριακού διαλόγου που θα διεξαχθεί και μπορούν όλοι , σύνεδροι αλλά και αιρετοί, να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να καταθέσουν κι αυτοί τις δικές τους απόψεις.
    Έχουμε και στο παρελθόν ακούσει πολλά για αλλαγές στο Κράτος που τελικά αποδείχθηκαν μια φούσκα, αφού το μόνο που στο τέλος άλλαζε ήταν απλά το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτή τη φορά θα πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά.
    Θα πρέπει καταρχήν να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων.
    Χρειάζονται πολλά περισσότερα.
    Χρειάζεται κοινή αντίληψη.
    Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό concept για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης.
    Χρειάζεται να υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο.
    Χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια νέα οργάνωση των δημοτικών μας υπηρεσιών , στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας, στη δυνατότητά μας να μπορούμε να προσλαμβάνουμε άμεσα το απαραίτητο προσωπικό που χρειαζόμαστε.
    Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πόσο γρήγορα θα πετύχουμε την ψηφιοποίηση των Δήμων μας και πως αυτοί θα λειτουργούν σε ένα διαλειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης , Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων. Αυτά όλα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, το γνωρίζουμε από την εμπειρία μας. Απαιτούν χρόνο και σχέδιο. Και κυρίως , πρέπει να δοθούν προτεραιότητες .Και οι προτεραιότητες δεν αποτυπώνονται σε άρθρα νομοσχεδίων .
    Είναι πολιτικές αποφάσεις. Και μία πρώτη πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι ότι προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Δεν είμαι της άποψης να κινηθούμε μαξιμαλιστικά, αλλά μεθοδικά, στοχευμένα και με συγκεκριμένες προτάσεις.
    Όχι δεν τα θέλουμε όλα.
    – Θέλουμε καταρχήν αυτά που έχουμε, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητας, με πόρους και προσωπικό.
    – Αυτό το ξεκαθάρισμα, πρέπει να το συζητήσουμε αυτό το μήνα.
    – Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με όμτι αυτό συνεπάγεται.
    – Θέλουμε να έχουμε ρόλο στην Υγεία και την παιδεία, και αν ναι, σε ποιο βαθμό; Να ένα καλό θέμα προς συζήτηση. Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους. Δημόσιες πολιτικές που αφορούν στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, τη Δημόσια Πολιτική Δημόσιας Υγείας, Πρωτοβάθμιας και Κοινωνικής Φροντίδας , Πολιτικής Προστασίας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης , Προστασίας του Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης , Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέτω ευθύς αμέσως το πλαίσιο, το οποίο άλλωστε θα αναπτύξουν αμέσως μετά και οι συνάδελφοι που θα πάρουν το λόγο.
    – Κοινωνική μέριμνα. Όλο το εύρος των υπηρεσιών και μονάδων, μαζί με κοινωνικές δομές και ιδρύματα περιέρχονται στους Δήμους. Εννοείται και προγράμματα ΤΕΒΑ ή αντίστοιχες πρωτοβουλίες
    – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις παίρνονται τοπικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω έγκριση
    – Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια τις δημόσιας περιουσίας σε κοινόχρηστο χώρο εντός των Δήμων μας. Το ίδιο και με ποτάμια, κοίτες ποταμών και πρανή.
    – Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εκ των πραγμάτων πρέπει να κρατήσουν τα τελείως απαραίτητα. Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα σε μη αιρετούς βαθμούς διοίκησης. Τίποτε παραπάνω.
    – Οικονομικά. Δεν αντέχουμε άλλο. Φόροι που έφυγαν και δεν ξαναήρθαν, πρόσφατα οι δικοί μας ναοί των κοιμητηρίων. Αυτοτέλεια, συζήτηση για απευθείας παραχώρηση πόρων και φόρων.
    – Λαϊκές αγορές και όλες οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας να περιέλθουν αποκλειστικά στους Δήμους.
    – Σχολικές επιτροπές και εμπλοκή μας στην παιδεία. Θεωρητικά είμαστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις λειτουργικές και μόνο δαπάνες των σχολείων. Στην πράξη αγοράζουμε και εξοπλισμό. Ας περιέλθουν και επίσημα τα πάντα σε εμάς, πλην του εκπαιδευτικού προσωπικού και έργου. Ανοίγουμε την κουβέντα και για τα νηπιαγωγεία.
    – Δημοτική αστυνομία. Επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, προσλήψεις και Διεύρυνση αρμοδιοτήτων πχ. και σε θέματα ΚΟΚ.
    – Λιμενικά Ταμεία. Να τελειώνει η παραφιλολογία. Ευέλικτη νομική μορφή υπό της εποπτεία και διοίκηση των Δήμων
    – Καθαριότητα, περιβάλλον, ανακύκλωση, επεξεργασία, αξιοποίηση. Ξεκάθαρα και ρητά ευθύνη της αυτοδιοίκησης Α βαθμού
    – Υποδομές. Όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών, περιέρχονται τους Δήμους μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους. Μέτρα για την προστασία των υποδομών μας από συνεχή σκαψίματα.
    – Υγεία. Βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και το κομμάτι της δημόσιας υγείας και των σχετικών με αυτή υπηρεσιών.
    – Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ, άλλα αναπτυξιακά εργαλεία. Δεν μπορεί να τα μαθαίνουμε τελευταίοι. Άμεση εμπλοκή μας στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Διακριτός ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης
    – Και κάτι ακόμη. Ναι το ΠΔΕ πρέπει να χρησιμοποιείται από τις Περιφέρειες για έργα περιφερειακού χαρακτήρα. Αν όμως με τα χρήματα αυτά γίνονται πλατείες και τοπικής σημασίας δρόμοι εντός των Δήμων μας, ας τα δώσουν απευθείας σε εμάς. Δεν μπορεί να γίνονται μικρά έργα στους Δήμους και να μην γνωρίζουμε τίποτε.
    – Και κλείνω το αναπτυξιακό κομμάτι με την επισήμανση ότι πρέπει επειγόντως να μπει πλαφόν ανά Δήμο στο Αντώνης Τρίτσης, με κριτήρια εκτατικά, πληθυσμιακά και άλλα. Αν αυτό δεν συμβεί, σύντομα θα δημιουργηθούν αδικίες που δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε.
    – 4412. Επιτέλους αλλάζει. Πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας το πρώτο επίσημο προσχέδιο.
    – Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι: Καιρός για μία νέα πιο δίκαιη κατανομή με συντελεστές βαρύτητας για έκταση, πληθυσμό, τουριστικό ισοδύναμο, νησιωτικότητα/ορεινότητα και άλλους πιθανούς επί μέρους παράγοντες.
    – Πολιτική προστασία. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για το ποιος ευθύνεται σε ποτάμια, ρέματα, κανάλια. Ποιος ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ;
    – Προσωπικό. Να μπει τέλος στην αφαίμαξη. Χρειαζόμαστε νέο αίμα με νέες δεξιότητες. Ομογενοποίηση και του προσωπικού των ΚΕΠ στους Δήμους επιτέλους.
    – Νέο πλαίσιο για εγκαταλελειμμένα ή και ορφανά κτίρια. Τα δεύτερα να περιέλθουν στους Δήμους. Θα βρούμε τρόπο να τα αξιοποιήσουμε.
    – Ενοποίηση των πληροφοριακών μας συστημάτων οριζόντια. Απλοποίηση διαδικασιών και διασύνδεση με κρίσιμες βάσεις δεδομένων. Δεν νοείται να μην μπορούμε να διασταυρώσουμε τα τετραγωνικά των κτιρίων στους Δήμους μας.
    – Συμμετοχή των νέων στα κοινά. Νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την συμμετοχή τους. Όχι απλώς για «γεμίσματα» στα ψηφοδέλτια αλλά με ουσιαστική παρέμβαση και ρόλο.
    – Υπηρεσία μιας στάσης για τον έλεγχο των αποφάσεών μας και προσλήψεις προσωπικού για τη δημιουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου. Φυσικά και θέλουμε έλεγχο, βοήθεια, διαδικασίες. Το προωθούμε τώρα με την πολύ σημαντική συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για να σταματήσει η κακή φήμη της Αυτοδιοίκησης που πολλοί παρουσίαζαν ως άντρο διαφθοράς.
    – Ισχυροποίηση της καταστατικής μας θέσης. Στήριξη, νομική και οικονομική παλιών μας συναδέλφων.
    – Τέλος περισσότερα εργαλεία και βαθμοί ελευθερίας στην ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τις εταιρίες της. Δεν είμαστε μία τυπική δημόσια υπηρεσία.
    – Αφού λύσουμε όλα αυτά, τότε ας δούμε και τον νέο εκλογικό νόμο, νόμο που θα οδηγεί λιγότερες περιπέτειες περισσότερες συγκλίσεις και φυσικά σε Δήμους που μπορούν να κυβερνηθούν χωρίς νομικούς ακροβατισμούς.
    Αυτό λοιπόν είναι το αντικείμενο του διαλόγου των συνεδριακών μας διασκέψεων. Πώς θα μας λυθούν τα χέρια για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα και τους πολίτες. Πως θα μπορούμε να διοικούμε αποτελεσματικά τους Δήμους μας. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά. Και η πορεία αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Γιατί Δυνατή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ισχυρές τοπικές κοινωνίες.