Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι μια ημέρα γιορτής. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης και τιμής στους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για την διεκδίκηση και κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει προς την αυτονόητη κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν.
Η φετινή, όμως, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2021, φαίνεται πως αποκτά ιδιαίτερο νόημα και αυξημένη σημασία, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Και αυτό διότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:
– βρίσκει την ουσιαστική ισότητα των φύλων να πλήττεται και να τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση καθώς με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων. Σημειωτέον δε, ο χαμηλότερος μέσος όρος ισότητας των φύλων είναι εκείνος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 52,2%
– βρίσκει χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη και την Ελλάδα να πλήττονται ποικιλοτρόπως από την πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική οικονομική κρίση της πανδημίας του covid-19, η οποία επιδείνωσε τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας
να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσει 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.
-βρίσκει χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών, των υπηρεσιών καθαριότητας.
– βρίσκει πολλές γυναίκες να έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.
– βρίσκει χιλιάδες γυναίκες να πλήττονται καθημερινά από την έμφυλη βία καθώς οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί λόγω της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
– ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βρίσκει τις γυναίκες να δίνουν και μία άλλη πολύ μεγάλη μάχη, την οποία όλες και όλοι μαζί οφείλουμε να κερδίσουμε ενάντια σε κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής έμφυλης βίας όπου αυτή και αν εκδηλώνεται: στην οικογένεια, στη δημόσια ζωή, στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Η γιγάντωση του ελληνικού #metoo είναι η μεγάλη ευκαιρία των γυναικών στη χώρα μας να καταρρίψουν στερεότυπα δεκαετιών, να παραμερίσουν το φόβο, να σπάσουν τη σιωπή, να μιλήσουν και να ακουστούν από τη δικαιοσύνη, την πολιτεία, τους θεσμούς αλλά κυρίως από την ίδια την κοινωνία.
Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, ως μέρος του Πανελληνίου Δικτύου Δομών Ισότητας της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, βρίσκεται δίπλα στην προσπάθεια όλων αυτών γυναικών θυμάτων κάθε μορφής βίας, παρέχοντας ολιστική, διεπιστημονική και πολύπλευρη στήριξη.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων, κατά τη διάρκεια των ειδικών και έκτακτων συνθηκών Covid-19, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να καλύπτει την ανάγκη της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης και αρωγής προς τις γυναίκες θύματα κάθε μορφής βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων, με την εφαρμογή φυσικά όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας δήμου Τρικκαίων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (κτήριο Ε ΚΑΠΗ-έναντι ΔΕΗ) και υλοποιείται στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων », με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) « Θεσσαλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Λειτουργεί κανονικά τις εργάσιμες ημέρες Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00 – 16:00 αλλά λόγω των έκτακτων μέτρων συνίσταται η τηλεφωνική επικοινωνία με τα στελέχη του, στο τηλέφωνο επικοινωνίας το 2431027943. Για τις επείγουσες περιπτώσεις ( εκτός του ωραρίου λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου ) μπορείτε να καλείτε και στην 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.
Για κάθε γυναίκα που τα δικαιώματα της παραβιάζονται.
Για κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιαδήποτε διάκριση λόγω του φύλου της .
Για κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής βία.
Το μήνυμα για τις γυναίκες αυτές είναι ένα:
ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ.
ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ.
Από το γραφείο Τύπου