Δήμος Τρικκαίων

Κλιματική ουδετερότητα: 6 συγκεκριμένα βήματα από τους 6 ελληνικούς Δήμους

5 Ιουλίου 2024

Εξι συγκεκριμένα βήματα – προϋποθέσεις για να πάρει σάρκα και οστά η δράση των 6 ελληνικών Δήμων για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, αποφασίστηκαν σε συνάντηση των εκπροσώπων τους στα Γιάννενα. Στις 4 και 5 Ιουλίου 2024, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των Δήμων Τρικκαίων, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας και Κοζάνης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της ΕΕ.
Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησε η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή.
Το πλαίσιο συζήτησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δικτύωση μέσω του Climanet (του δικτύου συνεργασίας των δήμων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα), αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις κοινές διεκδικήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ετσι αποφασίστηκαν:

  1. Η βελτίωση – συμπλήρωση του καταστατικού του Climanet
  2. Η νομική του κατοχύρωση, προκειμένου το Δίκτυο να αποκτήσει και νομική οντότητα.
  3. Να διασφαλιστεί κοινού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο ηλεκτρισμού για την προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων ΑΠΕ. Αυτό θα επιτευχθεί με υποβολή αιτήματος άμεσα στο αρμόδιο Υπουργείο.
  4. Να διαμορφωθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τους έξι Δδήμους
  5. Να συνδιαμορφωθεί μια κοινή μεθοδολογίας καταγραφής και μέτρησης της μείωσης των ρύπων
  6. Να λειτουργήσει μια ενιαία πλατφόρμας παρακολούθησης των κλιματικών συμφώνων κάθε Δήμου, προκειμένου να υπάρχουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

Επίσης, όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, «αυτό που έγινε σαφές από όλους τους συμμετέχοντες είναι πως η δέσμευση που έχουν αναλάβει για να επιτύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα δηλαδή από τον Ευρωπαϊκό στόχο, θα πρέπει να υποστηριχτεί καταλλήλως, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να έχει αποτελέσματα τα οποία θα αποτελέσουν στη συνέχεια τον οδηγό και για τους υπόλοιπους δήμους όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε.».

Στο διήμερο μετείχαν ακόμη, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δ. Ιωαννιτών, Θωμάς Γιωτίτσας, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκαλιάρης, και ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης Γιώργος Αλεξανδρίδης, ο Βασίλης Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Δήμου Καλαμάτας, ο Γιώργος Σταμτσής, πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Παπαστέργιος, Προϊστάμενος αυτοτελούς τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Γραφείου Ανθεκτικότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Χρυσόστομος Καλογήρου, ειδικός συνεργάτης Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το γραφείο Τύπου