Δήμος Τρικκαίων

Οικονομικές ευκαιρίες και οφέλη κυριάρχησαν στην ημερίδα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στα Τρίκαλα

18 Ιουλίου 2024

 

 

Τα οικονομικά δεδομένα, οι επιχειρήσεις, η εύρεση εργασίας, οι δυνατότητες συνεργασιών, κυριάρχησαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου στα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων, το Επιμελητήριο Τρικάλων και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνδιοργάνωσαν μια εκδήλωση που αντικατοπτρίζει την πορεία των πολυεπίπεδων σχέσεων των δύο χωρών. Ειδική αναφορά, για παράδειγμα, έγινε στις συνεχείς επαφές και σχέσεις των τρικαλινών με τη Γερμανία, ως επιχειρηματίες και ως εργαζόμενοι.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Θεόδωρου Μάρκελλου, στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μιχάλη Λάππα, να μεταφέρει τον χαιρετισμό του Δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ημερίδας, με τις δυνατότητες ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, μέσω της πρωτοβουλίας του Δήμου Τρικκαίων. Σε δυνατότητες ενίσχυσης οικονομικής συνεργασίας αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Σοφία Αλεστά, επισημαίνοντας τη χρόνια ανάπτυξη οικονομικών δεσμών ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών.
Εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκου, ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Τσόλας αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης της ημερίδας.
Ο κ. Ανδρέας Σπυρίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στάθηκε σε τρία σημεία: στα Τρίκαλα ως πόλη γνωστή για τις πρωτοπορίες της, στην περιφερειακή (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης) διοργάνωση ημερίδας και στη γεφύρωση επιχειρηματικών σχέσεων, ως στόχου του Επιμελητηρίου.

Ομιλίες

Ειδική αναφορά και παρουσίαση έργων στην πόλη των Τρικάλων από τον Δήμο Τρικκαίων, μέσω αναπλάσεων και παρεμβάσεων, έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καταβούτας. Παρουσίασε, συγκεκριμένα, τα μεγάλα έργα που αλλάζουν την πόλη: ποδηλατόδρομοι, το ήδη αποκατεστημένο Λαογραφικό Μουσείο, τις αποθήκες ως χώρους πολιτισμού στην περιοχή ΟΣΕ, το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, τις αναμορφώσεις των κεντρικών πλατειών, την οικία Τζάνα ως χώρο δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, το μεγάλο έργο για την ανάπλαση του προφήτη Ηλία, το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, το ψηφιακό έργο Restart mAI city, αναφερόμενος συνολικά στη νέα όψη της πόλης για πολιτιστικές δραστηριότητες άμεσα ή επικουρικά με αυτές. Ακολούθως ο κ. Τσόλας έκανε με ειδική παρουσίαση των υπαρχουσών επιχειρήσεων στα Τρίκαλα και μια ανάλυση για τις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Τρικάλων.
Εν όψει 88ης ΔΕΘ, όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα, τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις παρουσίασε ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης, Διευθυντής Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ενώ από το τμήμα μελών Β. Ελλάδος του ίδιου φορέα, η κ. Μαρία Θάνου αναφέρθηκε στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο δίκτυο των μελών του.

Σε σχέση με την ψηφιοποίηση και τα θετικά της γνώσης γερμανικής γλώσσας, ως ευκαιριών ανάπτυξης στην ελληνική αγορά εργασίας, ο κ. Ανδρέας Σπυρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, iTrust μίλησε για τα οφέλη που προκύπτουν από τις ώριμες αγορές, αναλύοντας ψηφιακές στρατηγικές για εισχώρηση στην αγορά

Από την πλευρά της εταιρείας asf Hellas τονίστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης για το γερμανόφωνο προσωπικό στην περιοχή των Τρικάλων και θέματα έθεσαν οι κ.  Katerina Devriki, Operational Manager, asf Hellas και Anna Fischer, HR Manager, asf Hellas.

Από το γραφείο Τύπου