Δήμος Τρικκαίων

«Θαλασσινά ταξίδια» για ένα εικοσαήμερο στο ΚΔΑΠ «Φρούριο» του Δήμου Τρικκαίων

22 Ιουλίου 2024

 

Το θέμα «Καλοκαίρι και Θάλασσα, Φύση»,  αγαπημένο στα παιδιά, ολοκληρώθηκε μετά από εικοσαήμερο αφιέρωμα, στο  ΚΔΑΠ «Το Φρούριο» του Δήμου Τρικκαίων. Λέξεις και παιχνίδια φιλαναγνωσίας, (όπως, διακοπές, κολύμπι, ηλιοθεραπεία, παραλία, ταξίδι, ζέστη, βυθός, καράβι, κ.ά.) στάθηκαν η αφορμή και αποτέλεσαν την έμπνευση για πολλά εικαστικά παιχνίδια, μουσικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα, αλλά και παιχνίδια στην αυλή.

Σχεδιάστηκαν  και υλοποιήθηκαν δράσεις, κάθε μία από τις οποίες λειτούργησε ως ερέθισμα για την επόμενη. Με τον τρόπο αυτόν επιτεύχθηκε ο συνδυασμός ποικιλίας και θέματος, ο οποίος συμβάλλει στο να διατηρηθεί ζωηρό το ενδιαφέρον των παιδιών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

  1. Ζωγραφική και κολλάζ με θέμα «Ο Βυθός»
  2. Ζωγραφική και κολλάζ με θέμα «Όσο υπάρχουν όνειρα, το ταξίδι συνεχίζεται!»
  3. Χειροποίητη Κάρτα και με χρήση Ηλ. Υπολογιστή με θέμα «Καλοκαίρι – Θάλασσα»
  4. Εκμάθηση Τραγουδιών με θέμα «Η Θάλασσα»
  5. Κοπτική – Κολλητική με θέμα «Ο ήλιος» και εμπνεόμενοι από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου: «Μια στάλα ήλιο θέλει η μέρα και λίγα όνειρα να πάμε παρακάτω»
  6. Σύνθεση εργασιών: «Ένα ταξίδι με καράβια  στη θάλασσα»  σε μια ομαδική εργασία με θέμα: «Δημιουργία καραβιών γεμάτα παιδικά όνειρα»
  7. Κατασκευή Ονειροπαγίδας για «Καλοτάξιδα όνειρα»
  8. Κατασκευή από γύψο και ζωγραφική με θέμα: «Τα ζώα της θάλασσας».

 

Οι εκπαιδευτικοί της δομής, συνθέτοντας ποικίλες δραστηριότητες καλύπτουν θέματα και ενδιαφέροντα των παιδιών από τη νηπιακή ηλικία έως δώδεκα ετών. Έτσι, καλλιεργείται η επικοινωνία, ενισχύεται η συλλογικότητα και προωθείται η συνεργασία.

Ιδέες και τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα έκφρασης και δημιουργίας των παιδιών, συμβάλλοντας στην αισθητική τους καλλιέργεια. Ακόμη, αναπτύσσονται η φαντασία, η επινοητικότητα και η δημιουργικότητα, ενώ υποβοηθείται η ψυχοκινητική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών. Η Τέχνη είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η παιδαγωγική αξία της είναι αναμφισβήτητη.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσκλήθηκε η στοπ ΚΔΑΠ η εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Κατερίνα Βαρσαμογιάννη. Τα παιδιά (5 – 8 ετών) υποδέχτηκαν με χαρά την καλεσμένη, η οποία αφηγήθηκε το παραμύθι με τίτλο «Ο Χρυσαφούλης». Ένα παραμύθι για το χρυσόψαρο του ποταμού, που αποφασίζει να ταξιδέψει για να δει από κοντά τη θάλασσα και να κάνει καινούργιους φίλους. Το παραμύθι εστιάζει στην αξία της διαφορετικότητας και στη δύναμη της φιλίας. Μετά την αφήγηση, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της συγγραφέως και των παιδιών. Συμπερασματικά καταλήξαμε:

  • Πως στην πραγματικότητα είμαστε όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί, αλλά ο καθένας από εμάς ξεχωριστός.
  • Πως οι διαφορετικοί άνθρωποι, όταν συναντιούνται, «ανακατεύουν» τα χρώματα των ονείρων τους, ανακαλύπτουν πως καταλήγουν στο ίδιο χρώμα, αυτό της φιλίας.

Κατόπιν, ακολούθησε ζωγραφική και κατασκευή με βάση τους ήρωες του παραμυθιού. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η δραματοποίηση του παραμυθιού, ενώ τα παιδιά τραγούδησαν «τον Χρυσαφούλη» και άλλα τραγούδια για τη θάλασσα.

Η παρουσίαση έκλεισε με χορό για όλους, κεράσματα και φυσικά μια αναμνηστική φωτογραφία.

Παράλληλα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό Καλοκαιρινό Καμπ στον Αη Γιώργη με τη συμμετοχή και των μεγαλύτερων παιδιών. Οι εικόνες και τα ερεθίσματα που δέχτηκαν τα παιδιά, κοντά στο φυσικό περιβάλλον, τα βοηθά να μεγαλώνουν φυσιολογικά και με ισορροπία με το περιβάλλον, που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

Για το παιδί το παιχνίδι είναι:

  • Δικαίωμά του
  • Ζωτική ανάγκη – εμπειρίες
  • Συναίσθημα, Χαρούμενη έκφραση ζωής, Κέφι
  • Δημιουργικότητα
  • Διάθεση
  • Επικοινωνία

Όσοι γονείς – κηδεμόνες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν τα παιδιά τους δωρεάν στο οργανωμένο πρόγραμμα της δομής, με ποικίλες δραστηριότητες (δημιουργικές και αθλητικές), για τη νέα διδακτική χρονιά 2024-2025,  μπορούν να τηλεφωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας του ΚΔΑΠ «Το Φρούριο»: 2431076626, καθώς και για οποιαδήποτε πληροφορία να απευθύνονται στη διεύθυνση Δερβενακίων & Νταή (1ο Δημοτικό Σχολείο).

Τον συντονισμό και την οργάνωση του προγράμματος είχε η υπεύθυνη του ΚΔΑΠ κ. Μαρία Παλάβρα, νηπιαγωγός, και υλοποιήθηκε από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δομής

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων προς την ΕΕΤΑΑ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της δράσης: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης». Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, ορίστηκε η 01/8/2024 και ώρα 23:59.   

Από το γραφείο Τύπου

Oplus_2