ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το απίστευτο ποσό των 511 εκατ. ευρώ στοίχισε μέχρι τώρα στον ελληνικό λαό το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα, το οποίο επί χρόνια παραμένει ανενεργό. Αυτό τόνισαν στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους με αφορμή δίκη για τα Σχέδια Βελτίωσης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας. Η δίκη ήταν αποτέλεσμα προσφυγής στο ΣτΕ, από διαφωνούντες με το πόρισμα, που έκρινε ότι όντως χρειάζεται η λειτουργία του φράγματος για τον θεσσαλικό κάμπο. Η δίκη είχε οριστεί για τις 3 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 24 του μήνα. Με αφορμή αυτή τη νέα δικαστική προσφυγή εναντίον του έργου, οι Θεσσαλοί αποφάσισαν ότι χρειάζεται σαφής και πολύ συγκεκριμένη ενεργοποίηση για να λειτουργήσει φράγμα. Έτσι, την Τετάρτη, αντιπροσωπεία επισκέφθηκε διαδοχικά, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον πρόεδρο του κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρο Θεοδωράκη και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γ. Ανδριώτη.
Στον Υπουργό
Η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία Θεσσαλών μετέβη στο γραφείο του κ. Σκουρλέτη (παρόντες, εκτός του Δημάρχου Τρικκαίων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσός, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας και Πύλης κ. Αλεξάκος και Μαράβας, οι δύο πρώην Δήμαρχοι Πύλης, κ. Κουφογάζος και Παντέρας, αλλά και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων).
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το φράγμα της Μεσοχώρας εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Δεν αποκάλυψε, όμως, περισσότερα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου (για την ακρίβεια, ενεργοποίησής του). Απομένει η απόφαση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και η συζήτηση με τη ΔΕΗ για τα υπόλοιπα θέματα επί των απαλλοτριώσεων. Σχετικά με τη δίκη, δηλώθηκε η απόφαση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας.
Στη ΝΔ
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε εξωφρενικό το ποσό που έχει δαπανηθεί για το έργο (των 511 εκατ. ευρώ περίπου), χωρίς αυτό να λειτουργεί. Ανέφερε ότι θα στηριχθεί η προσπάθεια των Θεσσαλών, προωθώντας το όλο θέμα με τους κατάλληλους τρόπους στη Βουλή.
Στο «Ποτάμι»
Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε (με παρόντες επίσης, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσό και στελέχη της ΕΘΕΜ) ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το όλο ζήτημα και ότι ομοίως θα το υποστηρίξει, με τις αρμόζουσες κοινοβουλευτικές ενέργειες.
Στη ΔΕΗ
Ο κ. Παπαστεργίου ενημερώθηκε ότι, όχι μόνο τα 511 εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί με σημερινές τιμές, αλλά και ότι κάθε χρόνο, το έργο στοιχίζει άλλα 35 εκατ. ευρώ: τα 30 εκατομμύρια προέρχονται από τη μη λειτουργία του και τα άλλα 5 από την αγορά ρύπων (δηλαδή το πρόστιμο στην Επιχείρηση από την πρόσθετη καύση λιγνίτη και τη συνακόλουθη «αγορά ρύπων»).
Ο αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κ. Ανδριώτης και ο Δ/ντης Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων κ. Γιάννης Αργυράκης επεσήμαναν ότι με άλλα 25 εκατομμύρια που απομένουν και τα θέματα των αποζημιώσεων, τα οφέλη μπορούν να είναι πολλαπλά για τη ΔΕΗ και, κατ’ επέκταση, την ελληνική οικονομία.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες, πάντως, των επισκέψεων και των συναντήσεων, αποτελούν απόδειξη του μετώπου που δημιουργείται στη Θεσσαλία, ζητώντας επιτακτικά πια, λειτουργία – μετά από τόσα χρόνια – του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας.
Από το γραφείο Τύπου