Την Έκθεση υπογράφει ο δρ. Μιλτιάδης Τσαλιγόπουλος Καθηγητής Ιατρικού Τμήματος Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, επιστημονικά υπεύθυνος της Ομάδας Ιατρικής Μελέτης Θερμομεταλλικών Νερών, για την συγγραφή «Υγειονομικών εκθέσεων για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των θεραπευτικών ιδιοτήτων και στοιχείων των φυσικών πόρων».
Με συντονισμένα βήματα, ο Δήμος Τρικκαίων ολοκληρώνει μια σειρά από ενέργειες, προκειμένου να υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική βαρύτητα και ουσιαστικά επιχειρήματα, για τις ιαματικές πηγές Ριζώματος. Τα βήματα αυτά, μάλιστα, θα συνεχιστούν άμεσα, καθώς η Υγειονομική Μελέτη αποστέλλεται να συμπληρώσει τον φάκελο που κατατέθηκε για την αναγνώριση – πιστοποίηση του φυσικού πόρου Ριζώματος.
Αμέσως μετά, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο Δήμος ενημερώνει την τοπική κοινωνία του χωριού και όποιον άλλον ενδιαφέρεται, για τα πλήρη ευρήματα και τα επιστημονικά δεδομένα στην περιοχή, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται. Εξάλλου, είναι ήδη γνωστό ότι ο βασικός πυρήνας της πολιτικής του Δήμου Τρικκαίων, είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος για τα θεραπευτικά βότανα του Ασκληπιού και τις ιαματικές πηγές Ριζώματος, με φόντο τις αστικές περιηγήσεις στα Τρίκαλα, λίγο πιο μακριά από τους βράχους των Μετεώρων.
Τι θεραπεύει
Ο ιαματικός πόρος του Ριζώματος βάσει των φυσικών, χημικών, μικροβιολογικών και ραδιολογικών παραμέτρων, χαρακτηρίζεται ως υπόθερμος, υδροθειούχος, οξινοανθρακικός, αλκαλικός, φθοριούχος, περιέχει ελάχιστη ραδιενέργεια, ενώ παράλληλα δεν περιέχει καθόλου μικροβιακό φορτίο.
Επομένως, ο ιαματικός πόρος του Ριζώματος ενδείκνυται για να αναπτυχθούν οι εξής θεραπείες:
– υδροθεραπεία με τη μέθοδο της ποσιθεραπείας σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος,
– στοματοπλύσεις για τον εμπλουτισμό του υγρού περιβάλλοντος της στοματικής κοιλότητας με φθόριο,
– λουτροθεραπείας σε παθήσεις του καλυπτήριου συστήματος και ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων, με τη μέθοδο της εισπνοοθεραπείας για βελτίωση των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις ήπιας χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και με συνδυασμό εισπνοών και ρινοπλύσεων σε περιπτώσεις παθήσεων της μύτης.
Παράλληλα η περιεκτικότητα του νερού της συγκεκριμένης πηγής σε όξινα ανθρακικά, θείο, υδρόθειo και φθόριο καθιστά τον φυσικό πόρο κατάλληλο για:
- Ποσιθεραπεία. Το νερό του συγκεκριμένου φυσικού πόρου μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα σε ποσότητα 1 L/d ως για διάστημα 20 ημερών για παθήσεις του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού συστήματος.
- Στοματοπλύσεις ελεύθερα εάν το νερό δεν καταπίνεται, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φθόριο, για την αντιμετώπιση της τερηδόνας.
- Λουτροθεραπεία σε περιπτώσεις παθήσεων του καλυπτήριου συστήματος και σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος καθώς και ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων, με καθοδηγούμενη ενεργητική φυσική άσκηση στο νερό.
- Η εμβύθιση και η φυσική άσκηση στο νερό, αποτελεί αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέρος της φυσικοθεραπείας σε βρέφη ή νήπια, τα οποία λόγω βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα εμφανίζουν νευρομυϊκές ή αναπτυξιακές διαταραχές, προσβλέποντας στη βελτίωση της λειτουργικής τους κίνησης.
Ο συνδυασμός του ιαματικού τουρισμού, με τον ιατρικό τουρισμό και τουρισμό αποκατάστασης, αποτελεί ένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό της περιοχής που έως σήμερα παρέμεινε αναξιοποίητο.
Ειδικά, πάντως, για το Ρίζωμα, αυτή η δράση ενισχύεται με πρόσθετα έργα. Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι μελέτες για την άρδευση, την αποχέτευση, τον βιολογικό καθαρισμό σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος στον Πλάτανο. Ετσι, τα χωριά του Δήμου σταδιακά ενισχύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, με φόντο την πραγματική ανάπτυξη για κάθε τοπική κοινωνία.
Από το γραφείο Τύπου
(Στη φωτό: Μια από τις πηγές, στη θέση «Προφήτης Ηλίας»)