Δήμος Τρικκαίων

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: «Δεν μασάω, δεν εκβιάζομαι»

16 Ιανουαρίου 2017
Σαφής και πολύ συγκεκριμένος με αφορμή τα χιόνια και τα όσα αδίκως καταγράφηκαν εναντίον του Δήμου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Τρικάλων «Νέα Σελίδα» και στη δημοσιογράφο κ. Βιβή Μαργαρίτα κατέστησε σαφές το: Δεν μασάω. Δεν εκβιάζομαι».

Σε μια αληθινή περιγραφή των όσων διαμείφθηκαν από το πρωί της περασμένης Τετάρτης, με την επέλαση του χιονιά – αλλά και νωρίτερα, κατά την προετοιμασία του Δήμου – ο κ. Παπαστεργίου αναλύει την κατάσταση,
Επισημαίνει προτεραιότητες και πραγματικότητες, διευκρινίζει τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, εξαίρει τους ακάματους υπαλλήλους, παραδέχεται την ανάγκη βελτίωσης.
Επίσης, αναφερόμενος στα καταλογίστηκαν στον Δήμο και στον ίδιον προσωπικά, απαντά με πολύ σκληρή γλώσσα. Καθιστά, έτσι, σαφές, ότι ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο Δήμος των πολιτών, που δρα με πρόγραμμα και ότι ο ίδιος, ως πολιτικό πρόσωπο, δεν υποκύπτει στα όσα εκβιαστικά ακούστηκαν.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

 

 

  1. Κακοκαιρία… Δεχθήκατε ομαδικά πυρά. Αδικαιολόγητα;

Ομαδικά όχι. Από συγκεκριμένα ΜΜΕ μόνο. Και ακόμη και σήμερα ρωτώ… Ποια ήταν η μεγάλη κατηγορία; Ότι την ώρα που έριχνε μισό μέτρο χιόνι, δεν ήταν οι δρόμοι καθαροί; Προφανώς και δεν μπορούσαν να είναι. Το βράδυ της Τετάρτης και λίγο αφού η χιονόπτωση σταμάτησε, οι βασικοί δρόμοι της πόλης και των χωριών ήταν καθαροί. Και τις επόμενες 48 ώρες μηχανήματα δώσανε πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα στενά, σε κάθε γειτονιά και συνοικισμό, σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου, δημιουργήσανε διόδους σε κεντρικούς πεζοδρόμους και πλατείες, ξεκινήσανε την διάνοιξη διόδων στις αυλές των σχολείων, μεταφέραμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη σε γιατρούς και νοσοκομείο, ρίξανε άμμο και αλάτι σε γέφυρες και πεζοδρόμια, μοιράσανε εκατοντάδες σάκους με αλάτι σε ιδιώτες και επαγγελματίες, αποχιονίσανε αυλές εκκλησιών και νεκροταφεία, μεταφέρανε όγκους χιονιού από τους χώρους τέλεσης των λαϊκών αγορών. Και μέσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκαν οι “ειδικοί” να μας πούνε να ρίξουμε αλάτι πριν χιονίσει, να μας υποδείξουν πώς να αποχιονίσουμε. Οι “ειδικοί” που δεν θέλανε (γιατί δεν τους βόλευε στα αστεία επιχειρήματά τους) να αντιληφθούν το προφανές. Πως είναι άλλο πράγμα να αποχιονίζεις έναν εθνικό δρόμο με ένα μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα και άλλο πράγμα να αποχιονίζεις με ένα μικρό μηχάνημα έργου στενούς κεντρικούς δρόμους, όπου έχεις παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές και πάσης φύσεως φρεάτια από κάτω. Πως δεν είσαι Δήμος σε σκανδιναβική χώρα και συνεπώς δες έχεις πολλές μικρές αλατιέρες αλλά κυρίως μεγάλες, οι οποίες όμως -λόγω πλάτους- δεν κυκλοφορούν άνετα στους δρόμους της πόλης και των χωριών. Και στήθηκε ένα κακοστημένο σόου που έφτασε στο σημείο να απαιτήσει παραιτήσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχων! Τα σχόλια δικά σας…

  1. Πιστεύετε ότι ανταποκριθήκατε με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση της κατάστασης;

Προφανώς πάντα υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης. Δεν θα παρουσιάσω μια μαγική εικόνα γιατί δεν ήταν τέτοια. Η κακοκαιρία πάντως αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς χωριών, χωρίς προβλήματα σε κτηνοτροφικές μονάδες, χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές. Ακόμη και όταν η πυροσβεστική, λίγες ώρες μετά την παύση της χιονόπτωσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο της πόλης, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα προσπελασιμότητας. 48 ώρες μετά, ο Δήμος ήταν απόλυτα προσβάσιμος. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, στην αντίστοιχη χιονόπτωση του 2001 που συνοδεύτηκε με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, η πόλη επανήλθε μετά από πολλές ημέρες. Παρόλα αυτά πρέπει να καταγράψουμε τα λάθη μας, τα κενά σε εξοπλισμό και τις όποιες αστοχίες, έτσι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

 

  1. Θεωρείτε ότι τα αντανακλαστικά σας λειτούργησαν με καθυστέρηση;

Σε καμία περίπτωση. Περιμέναμε την κακοκαιρία της Τετάρτης και ήδη από τη Δευτέρα είχαμε οργανώσει το σχέδιο των πρώτων ωρών. Μόλις το χιόνι ξεπέρασε τα 5-10 εκατοστά, στις 06.15 το πρωί της Τετάρτης τα μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους της πόλης και των χωριών. Από την προηγούμενη εβδομάδα δε, είχαμε στείλει έγγραφα στα σχολεία του Δήμου προκειμένου να ετοιμαστούνε για την επερχόμενη κακοκαιρία. Για το λόγο αυτό δεν είχαμε ζημιές, σπασίματα και άλλα σχετικά προβλήματα, παρά την παρατεταμένη παγωνιά. Μην αγνοείτε το γεγονός ότι διανύσαμε 10 ημέρες με θερμοκρασίες σταθερά κάτω από το μηδέν. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι ζημιές ήταν τεράστιες και η πόλη είχε σημαντικά προβλήματα υδροδότησης, αντίστοιχα με αυτά που είχε πρόσφατα η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος.

 

  1. Έχασε η δημοτική αρχή πόντους από τη δημοτικότητά της;

Η δημοτικότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Αν ήθελα εγώ και η ομάδα μου να είμαστε απλά δημοφιλείς, θα ακολουθούσαμε άλλη πολιτική σε θέματα προβολής, καταχωρήσεων, banners κλπ. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που την ώρα αυτή τα βγάζουνε πέρα δύσκολα, να κρατήσουμε  ανοιχτές τις κοινωνικές μας δομές και βασικά τον ξενώνα αστέγων. Αλήθεια ενδιαφέρθηκε κανείς να δει πού είναι αυτοί οι άνθρωποι; Συμπολίτες μας που αν ο Δήμος δεν κρατούσε ανοιχτές τις Δομές, θα ήταν έξω, στο χιόνι… Να εκφέρουμε μία νέα άποψη για την ανάπτυξη στην περιοχή. Γιατί τα χιόνια κρατάνε 2-3 ημέρες. Και δεν εκλέγεις μία αιρετή αρχή, μια δημοτική αρχή για 2-3 μέρες το χρόνο. Την εκλέγεις και τη χρειάζεσαι και τις 365 ημέρες του χρόνου.

 

  1. Πριν αρκετά χρόνια ένας άλλος δήμαρχος, ο Γιώργος Σπαθής βρέθηκε στην ίδια θέση με σας. Τον σκεφτήκατε αυτές τις ημέρες;

Αναπόφευκτα. Υποθέτω πάντως πως οι δικές του σκέψεις αυτές τις ημέρες ήταν πιο έντονες από τις δικές μου.

 

  1. Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους που έχασε τις εκλογές ο Γιώργος Σπαθής ήταν η αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης και η εκμετάλλευση του γεγονότος από τον αντίπαλο υποψήφιο Μιχάλη Ταμήλο. Θα μπορούσε να συμβεί και σε σας κάτι αντίστοιχο;

Αν εξαιρέσει κανείς τη σφοδρότητα της χιονόπτωσης και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, οι δύο περιπτώσεις έχουν ουσιώδεις διαφορές. Τότε μιλούσαμε μόνον για την πόλη των Τρικάλων και τώρα για την πόλη και 35 χωριά. Τότε το πιο απομακρυσμένο σημείο ήταν το Ριζαριό και η Σωτήρα… Τώρα ένας Δήμος από το Καλονέρι έως την Αγρελιά, όπου εκτός από τους οικισμούς, έπρεπε άμεσα να δώσουμε πρόσβαση και σε δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες. Και το πετύχαμε. Τότε υπήρξαν σημαντικά προβλήματα με ζημιές σε κτίρια και δίκτυα, τώρα απλώς σε θέματα πρόσβασης. Τότε για πολλές μέρες η πόλη ήταν δύσβατη, τώρα επανήλθε σε ικανοποιητικό βαθμό μέσα σε 48 ώρες. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως η πρόσφατη κακοκαιρία προσφέρεται μόνο για εφήμερη εσωτερική κατανάλωση, άντε και για καμία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

 

  1. Θεωρείτε υπερβολικές τις αντιδράσεις του κόσμου;

Σε εμάς, στο επιχειρησιακό κέντρο του Δήμου ή στα προσωπικά μας τηλέφωνα, δεν φτάσανε ακραίες συμπεριφορές. Κραυγές ακούστηκαν μόνο από συγκεκριμένες πηγές και για συγκεκριμένους λόγους. Υπήρχαν επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που θέλανε ακόμη και το βράδυ της Τετάρτης να δώσουμε πρόσβαση χωρίς αλυσίδες σε μη κεντρικά σημεία, κάτι που ήταν αδύνατο. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας, δείξανε κατανόηση.

 

  1. Με μία φράση, πώς θα περιγράφατε την κατάσταση την οποία κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;

“Μια εμπειρία ακόμη λοιπόν….”. Σε μία Ελλάδα που βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, μετά τα capital control, το προσφυγικό και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, έμελε να ζήσουμε και αυτό. Είναι η τρίτη σφοδρότερη χιονόπτωση που θυμάμαι στα 43 χρόνια της ζωής μου. Δεν πειράζει. Κοιτάμε μπροστά. Άλλωστε στα δύσκολα κρινόμαστε! Και όχι απλά περνάμε τη βάση αλλά ακουγόμαστε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, αποτελούμε ως Δήμος, σταθερά, παράδειγμα προς μίμηση, τακτοποιούμε τα οικονομικά μας, πληρώνουμε παλιές οφειλές και πλέον σταθερά δημιουργούμε και πλεονάσματα. Δεν είναι και άσχημα!

 

  1. Διαβάζω τα δικά σας λόγια στον προσωπικό σας λογαριασμό στο fb “Δεν με πειράζει τί ειπώθηκε από μία μειοψηφία μέσων ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού μας. Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη τους. Δεν τους έχω άλλωστε για κορόιδα. Ελπίζω τουλάχιστον η χολή που έχυσαν, να… άξιζε τον κόπο ; )”. Ενώ μιλάτε «γενικά» νομίζω ότι οι αναφορές σας είναι στοχευμένες. Κάνω λάθος;

Δε μασάω. Δεν εκβιάζομαι. Τις δημοτικές αρχές τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο τρικαλινός λαός και κανείς άλλος. Και όποιος νομίζει ότι του έχει μεταβιβαστεί αυτό το κυρίαρχο δικαίωμα του τρικαλινού λαού, είναι γελασμένος. Η κοινωνία μας ευτυχώς είναι μικρή και τα κίνητρα του καθενός μας, μετά από τόσα χρόνια, είναι γνωστά.

 

  1. Η τοποθέτησή σας εμπεριέχει αιχμές…

Σαφέστατα. Και  πλέον θα γίνω ακόμη πιο αιχμηρός. Γιατί το κακόγουστο σκηνικό που στήθηκε με αφορμή την κακοκαιρία, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη σύγκρουση του παλιού συστήματος, με το νέο. Και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το νέο. Γιατί αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία να αλλάξουμε, τότε είμαστε καταδικασμένοι.

 

  1. Ενοχληθήκατε από όλα αυτά που ακούστηκαν;

Δεν με ενοχλεί η κριτική. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Προφανώς γίνανε λάθη. Δεν με πείραξαν πχ. σχόλια για δρόμους που όντως δεν είχαν καθαριστεί την Πέμπτη. Ενοχλήθηκα από την άδικη κριτική. Αυτή που περιέγραψα στην αρχή της κουβέντας μας.

  1. Η καθημερινότητα και η αντιμετώπισή της ήταν ένα από τα ισχυρά σας προεκλογικά χαρτιά έναντι του τότε Δημάρχου Χρήστου Λάππα. Σήμερα που βλέπετε τα πράγματα εκ των έσω, έχετε αναθεωρήσει;

Καθόλου. Και συνεχίζουμε να ρίχνουμε βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας στηριζόμενοι στην όλο και καλύτερη οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά και στην οργάνωσή του. Στόχος για το 2017 είναι να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο άμεσα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου, λακκουβών και παιδικών χαρών. Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην απόκτηση σχετικού εξοπλισμού, εκμεταλλευόμενοι και το προσωπικό των 8μήνων της κοινωφελούς εργασίας που ξεκινά αυτές τις ημέρες. Την ίδια ώρα οι περιφερειακές αντιδημαρχίες γίνονται όλο και πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές, βελτιώνοντας την εικόνα της περιφέρειας.

 

  1. Τελικά τα οικονομικά ή η καθημερινότητα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του Δήμου.

Κανένα από τα δύο. Η οργάνωση του Δήμου και η αλλαγή της νοοτροπίας Δημοτικών αρχών, αρχόντων, υπαλλήλων και πολιτών είναι το πιο δύσκολο. Γιατί όλοι θέλουμε την αλλαγή χωρίς να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, όλοι θέλουμε μια πόλη καθαρή από χιόνια χωρίς όμως να καθαρίσουμε το πεζοδρόμιό μας. Πάντως τα οικονομικά και η καθημερινότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το 2017 ξεκινά ιδιαίτερα αισιόδοξα για το Δήμο Τρικκαίων, με οικονομικά πλεονάσματα περίπου 4.000.000€, προϊόν μιας εξαιρετικά συνεπούς και συνετής διαχείρισης, χρήματα που σε μεγάλο βαθμό θα ανακουφίσουν και την καθημερινότητα των πολιτών στην πόλη και τα χωριά μας.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν χωρίς να κοιτάξουν ρολόγια και ωράρια, τους συνεργαζόμενους ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων, τους συνεργάτες μου, όλους τους προέδρους των χωριών που ξενύχτησαν πάνω στα μηχανήματα, όλες τις αρχές πολιτικής προστασίας για τη συνεργασία, το Επιμελητήριο Τρικάλων και τον πρόεδρο κ. Β. Γιαγιάκο που βοήθησε ενεργά στον αποχιονισμό εκμισθώνοντας μηχανήματα, και βασικά (για μία ακόμη φορά) τους δημότες μας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βοήθησαν είτε ενεργά, είτε δείχνοντας κατανόηση στο να ξεπεράσουμε και αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.