Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ονομάζεται Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Έξυπνων Πόλεων (Integrative Smart City Planning) και υλοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια από τη ΔΕΥΑΤ, παρουσιάστηκε στο τελικό του στάδιο το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Στο διεθνές αυτό πρόγραμμα μετέχουν επίσης, η Cesena στην Ιταλία, η Evora στην Πορτογαλία και το Nottingham στη Μ. Βρετανία. Στην παρουσίαση τέθηκαν προς γνώση τα στοιχεία του προγράμματος που αφορούν άμεσα στην κατανάλωση και στα έργα που ετοιμάζει ο Δήμος Τρικκαίων, με βάση το μοντέλο που αναπτύχθηκε. Μετρήθηκαν, δηλαδή, οι απαιτήσεις μιας πόλης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας σήμερα, αποτυπώνοντας τους φορείς που καταναλώνουν και ποια η κατανάλωσή τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι, με βάση τις μετρήσεις, το ενεργειακό κόστος στα Τρίκαλα αναλύεται ως εξής: 60% τα κτήρια, 20% οι μεταφορές και 20% οι υπόλοιποι κλάδοι. Επομένως, σε συνδυασμό με τους ποδηλατόδρομους που λειτουργούν και την πρόταση για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ο Δήμος Τρικκαίων μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η πρόταση του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διότι εξοικονομεί ενέργεια και, επομένως, χρήματα (περίπου 2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), που μεταφέρονται προς όφελος των πολιτών.
Ο κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος, αν. καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και ειδικος συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, παρουσίασε τα αριθμητικά στοιχεία του έργου, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόνισε τη σημασία των συμπερασμάτων για την τοπική αγορά, με βάση και τη μελέτη κόστους – οφέλους. Το ίδιο επεσήμανε και ο κ. Μπλουγούρας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, υπενθυμίζοντας τις δυνατότητες που μπορούν να υπάρξουν μέσω προγραμμάτων για τους εμπόρους. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Παπαγεωργίου και ο ομόλογός του της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Λύχος, στάθηκαν στη σημασία παρόμοιων προγραμμάτων για κάθε πόλη. Η δε προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων κ. Φανή Τσιαπάλα, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος σχεδιάζει να χαρακτηρίσει ως «παθητικά κτήρια», δύο νέα νηπιαγωγεία που εντάχθηκαν προς κατασκευή στο ΕΣΠΑ.
Παρών ήταν επίσης ο κ. Οδ. Πλιάσας, διευθυντής της ΠΑΔΥΘ, στελέχη του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Μαβίδης και εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμπάκας και Πύλης.
Από το γραφείο Τύπου