Ως μουσείο μύλου, δηλαδή, καθώς μάλιστα, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη με οριζόντια κίνηση υδροστρόβιλου.
Πέρα από αυτό όμως, ο Δήμος και η e-trikala δημιουργούν και εκπαιδευτικό κέντρο. Μια «συνάντηση» της αιολικής, της ηλιακής και της υδροκινητικής ενέργειας. Στο πίσω μέρος του μύλου, κοντά στον υδροστρόβιλο, τοποθετήθηκαν ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάνελ και μια ανεμογεννήτρια. Ετσι, οι μαθητές, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που ετοιμάζεται, θα μπορούν να διαπιστώνουν άμεσα τις χρήσεις των διαφορετικών αυτών, ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας.
Και ένα βήμα παραπέρα: στον εσωτερικό χώρο μπορεί ο κάθε μαθητής να παράγει ενέργεια με… ποδήλατο. Για την ακρίβεια, σε ειδική οθόνη θα μπορεί να βλέπει, πόση ενέργεια παράγεται, εν όσω ποδηλατεί. Η εν λόγω δράση θα συνοδεύει την ουσία και την αξία των Ανανεώσιμων Πηγές Ενέργειας, που με αφορμή τον υδροστρόβιλο του μύλου Ματσόπουλου στα Τρίκαλα, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική, ειδικά στις μέρες μας.
Από το γραφείο Τύπου