Η δημοτική μας παράταξη δεν θα συμμετάσχει στην ημερίδα που καλεί η δημοτική αρχή για την τύχη της σχολής ΤΕΙ στην πόλη μας .
Δεν θα το κάνει όχι γιατί απαξιώνει τη σημασία του δημόσιου διαλόγου, αλλά επειδή πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου συμβάλλει στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε μια εκδήλωση που δεν πρόκειται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, εκτός από την αναθέρμανση δημόσιων σχέσεων και ανάδειξης του παραγοντισμού .
Εξάλλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι δημοτικοί μας σύμβουλοι διατύπωσαν δημόσια και με θάρρος τις προγραμματικές μας θέσεις, που είναι αποκρυσταλλωμένες από το 2010 και συμπυκνώνονται στα εξής σημεία :
1)Για εμάς δεν ισχύει η αρχή που έχει διαποτίσει την πολιτική ιστορία της χώρας, «Κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ», καθώς δεν θεωρούμε την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων ως μέσο ψηφοθηρικής στόχευσης που δήθεν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Η χωροθέτηση των πανεπιστημιακών σχολών πρέπει να έχει άλλες στοχεύσεις , πέρα από το πώς θα δουλέψουν τα φαστ-φουντ μιας επαρχιακής πόλης ή πως θα νοικιάζονται οι γκαρσονιέρες της .
2)Οι πανεπιστημιακές σχολές πέρα από την πανεπιστημιακή τους αποστολή, πρέπει να συγκροτούν ενιαία ακαδημαϊκή κοινότητα, να λειτουργούν ως πυρήνες και φορείς πολιτισμού, κέντρα δημιουργίας και διάχυσης ιδεών και πολιτισμού, συνδεδεμένες με τις τοπικές κοινωνίες , την κουλτούρα τους και τις δράσεις τους.
3)Οι πανεπιστημιακές σχολές πρέπει να είναι ανοικτές στα τοπικά ρεύματα σκέψης και να αλληλεπιδρούν με τον κοινωνικό ιστό που τις φιλοξενεί και σε αυτό τον τομέα ο Δήμος να συμβάλλει αποφασιστικά παίζοντας το ρόλο του συνδετικού κρίκου.
4)Η διασπορά των μονάδων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως απομονωμένες νησίδες επιστημονικής γνώσης και εξειδίκευσης διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, αποτελεί πλέον ξεπερασμένο και ανιστόρητο μοντέλο, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, που το μόνο που πετυχαίνει είναι να παίζει το ρόλο του εφαλτηρίου για την οικοδόμηση πολιτικών καριερών και λαϊκίστικων επιδιώξεων.
Πλέον όλοι, και κυρίως οι πανεπιστημιακοί παράγοντες και δάσκαλοι, συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας αποκεντρωμένων πανεπιστημιουπόλεων, που θα συγκροτούνται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα , αλλά με συγκεντρωμένη την παροχή της γνώσης σε σαφώς μικρή τοπικού μεγέθους κλίμακα.
Το δικό μας πρόταγμα είναι : Πανεπιστημιακή Αποκέντρωση – Επιστημονική Συγκέντρωση, δηλαδή αφ ενός ο σχεδιασμός της χωροθέτησης των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων σε περιφερειακό και αποκεντρωμένο επίπεδο και αφ` ετέρου η συγκέντρωση της πανεπιστημιακής γνώσης και παραγωγής σε μικρή γεωγραφική κλίμακα, ώστε να συγκροτηθούν πανεπιστημιακές και επιστημονικές κοινότητες και οντότητες που θα εξασφαλίζουν την πολύπλευρη μόρφωση των φοιτητών, θα προάγουν την επιστημονική γνώση και τη τεχνογνωσία, αλλά και που θα επηρεάζουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες μακριά από στενά τοπικιστικά και μικροπολιτικά κριτήρια .
Σας Δήμος και κοινωνία συνολικότερα, πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε, όχι πως δεν θα φύγουν η μία ή οι δύο σχολές που εδρεύουν στα Τρίκαλα, αλλά πως θα διεκδικήσουμε να μετατραπεί η πόλη μας σε μια σύγχρονη πρότυπη πανεπιστημιούπολη, αξιοποιώντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, με βάση ένα κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό .
Αυτή η διεκδίκηση θα πρέπει να παραμένει διαρκής, ακόμα και αν δεν υφίσταται όπως σήμερα αντίστοιχη κυβερνητική επιλογή, αφού και η κυβέρνηση Τσίπρα κινείται στο ίδιο πλαίσιο και λογική με τις προηγούμενες, αφού υπολογίζει και επενδύει πολιτικά στους μικροκομματικούς συσχετισμούς και στους τοπικούς και ενδο-πανεπιστημιακούς ανταγωνισμούς, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμους στόχους , που απαιτούν φυσικά την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, υποδομών, βιβλιοθηκών, λεσχών και εστιών σίτισης και στέγασης των φοιτητών.
Για τις κυβερνήσεις των μνημονίων όλα αυτά είναι «πολυτέλειες» …
Τρίκαλα 16 Μαρτίου 2018
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»