Με ουσιαστική συζήτηση και σαφή προσδιορισμό δράσεων, βάσει των αναγκαιοτήτων, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα… ήρθαν ακόμη πιο κοντά. Η πατροπαράδοτη σχέση των τρικαλινών με τη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε από την πρωτοβουλία του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, να διοργανώσει ανοιχτή συζήτηση με τον Δήαμρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο δημοσιογραφικός τίτλος θα ήταν «Καν’ το όπως τα Τρίκαλα. Ο τίτλος της πρόσκλησης ήταν «Αποτελεσματικές πολιτικές για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις». Και η συζήτηση στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Τράπεζας Πειραιώς στα «λαδάδικα», με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τούλα, αφορούσε ακριβώς στα όσα μετέτρεψαν τον Δήμο Τρικκαίων, σε Δήμο σύγχρονο και πρωτοπόρο σε πλήθος δραστηριοτήτων και τομέων. Ο κ. Παπαστεργίου, με απτά παραδείγματα, μετέφερε την εμπειρία από δράσεις και πράξεις στην αποκομιδή απορριμμάτων, στο ΑΤΜ πιστοποιητικών, στην εξυπηρέτηση εν γένει των πολιτών, στο θέμα της εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα, στις λύσεις με τα τραπεζοκαθίσματα, στην τεχνολογία και το κυκλοφοριακό, στο ποδήλατο και τις παρεμφερείς δράσεις της πόλης με τα περισσότερα ποδήλατα στη χώρα.
Πέρα από τα τεχνικά θέματα, όμως, η πρωτοβουλία του κ. Ζέρβα, ουσιαστικά αφορούσε και στο «πώς». Στον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίον, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποίησε δράσεις και επέλυσε προβλήματα που φάνταζαν – φαντάζουν… – άλυτα. Ο κ. Παπαστεργίου, στον μακρύ διάλογο με τους πολίτες, αναφέρθηκε στην ουσία: αλλαγή νοοτροπίας, οραματικός σχεδιασμός, ρεαλιστική υλοποίηση, στοχευμένη και πολυποίκιλη αξιοποίηση πόρων. Μαζί με το τέλος που δόθηκε στη νοοτροπία της «καμένης γης», σε συνδυασμό με τη μείωση της γκρίνιας και το ανασήκωμα των μανικιών, ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε όσα αποτελούν ορισμό της «σύγχρονης πόλης»: ενός μοντέλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, «ξεχνά» τις κακές πρακτικές που ακόμη υπάρχουν στη λειτουργία του δημοσίου, εμφυσά όραμα και δημιουργεί κοινωνική συναίνεση. Όπως, για παράδειγμα, στις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, στη σύμπνοια για τα μεγάλα θέματα του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αντανακλά τα όσα γίνονται στην κοινωνία και, αντιστρόφως, ορίζει τη συνεργασία ως πρωταρχικό στοιχείο για να προχωρήσουν έργα και ιδέες.
Αυτές οι καλές πρακτικές, σε αντίθεση με το δυσκίνητο δημόσιο, μπορούν να είναι κοινός τόπος για την Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Επεσήμανε, δηλαδή, τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών και κοινών δράσεων – με αρχή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία – ανάμεσα σε ΟΤΑ, καθώς «η Αυτοδιοίκηση είναι μία» και τα προβλήματα κοινά.
Από το γραφείο Τύπου