Δήμος Τρικκαίων

"Αυτό που μας χωρίζει από τα Τρίκαλα"

8 Σεπτεμβρίου 2018
Αρθρο - παρέμβαση στην "Καθημερινή" για τα στοιχεία που κάνουν τα Τρίκαλα να ξεχωρίζουν

Της Τασούλας Καραϊσκάκη,

Χρειαζόμαστε μερικά Τρίκαλα «για να βγούμε από την κρίση», είπε στον Guardian καθηγητής της πόλης, αλλά μοιάζει ακατόρθωτο σε μια Ελλάδα όπου τα Τρίκαλα (εκεί όπου δεν χρειάζεται να ξέρεις έναν πολιτικό για να γίνει κάτι, όπως έγραφε προ ημερών η βρετανική εφημερίδα) δεν είναι επ’ ουδενί ο κανόνας. Στην ψηφιακή πόλη όλα δουλεύουν ρολόι, όχι μόνο γιατί στην αίθουσα ελέγχου του δήμου αποτυπώνεται αναλυτικά η εικόνα όλων των δικτύων της. Αλλά και διότι παράλληλα με την εξέλιξη των πολλαπλών εγχειρημάτων καινοτομίας –ρομποτικά κιτ στους μαθητές, σπίτια που θα παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων…–  έχει αλλάξει σταδιακά η στάση λειτουργών και πολιτών απέναντι στα προβλήματα και τη λύση τους. Επειτα, σε ποια πόλη της Ελλάδας έχει πραγματικά εφαρμοστεί από το 2008 η καθολική απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους;

Η Ελλάδα είναι η χώρα που χειρίζεται τα όπλα του μηδενός ενάντια σε πρωτοπόρες πράξεις, που αναισθητοποιεί τα ένστικτα αυτοβελτίωσης παρά τις εκατονταετίες βασάνων, που θέτει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και παίρνει διαζύγιο με την ορθοφροσύνη. Στη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις που αναδημιουργούν τον κόσμο μας και σε εκείνες που τον καταστρέφουν, μοιάζει να συντάσσεται με τις δεύτερες. Μια χώρα που μόνο οι απειθείς προς το ουσιώδες ιδέες μοιάζουν να την αγγίζουν. Είναι η επικράτεια της τυραννικής επαφής του κράτους με τον πολίτη, της ανοργανωσιάς, της γραφειοκρατίας –ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα «κανάλια» των αθέμιτων συναλλαγών και ιδιοτελών συμψηφισμών–, των μικροπολιτικών στοχεύσεων, της αβελτηρίας, της απαξίωσης της αριστείας. Σε συνεχή παλινδρόμηση ανάμεσα στον έλεγχο και το «κουκούλωμα», το μαχαίρι για τους αντιπάλους και το χάδι για τους ημέτερους, σε μια πορεία διάστικτη από μεγάλα λάθη.

Μακριά από τα «Τρίκαλα», χαμένη στον θολό ριζοσπαστισμό, τον επιλεκτικό προοδευτισμό, τις συντεχνίες και τον αμοραλισμό, τη συνωμοσιολογία, την ανοχή στη βία, την παραγωγή πλαστών πιστοποιητικών και αστήρικτων κατηγοριών. Μια διαλυμένη υπερχρεωμένη χώρα, δέσμια της «παράδοσης» που υπόσχεται τα πάντα και πραγματοποιεί ελάχιστα, ακινητοποιημένη σε μια βολική τελεία. Κι ας μην υπάρχει ορίζοντας στο τέρμα-τέλμα, στη στρογγυλή τελεία.

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ