Δήμος Τρικκαίων

Εννέα αιτήματα στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για τους αγρότες

29 Φεβρουαρίου 2024

Ψήφισμα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Σε συνεδρίασή του στις 22 Φεβρουαρίου 2024 το Σώμα, μετά από συζήτηση, ενέκρινε το ψήφισμα, που καταλήγει στην έκφραση συγκεκριμένων αιτημάτων προς ικανοποίηση:

«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση. Επί ενάμιση μήνα βρίσκεται στους δρόμους, με αποκορύφωμα την μεγάλη, εντυπωσιακή κάθοδο αγροτών με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, που δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα, προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους, καθώς το διακύβευμα πλέον  είναι η ίδια η επιβίωσή τους. Oι αγρότες έφτασαν στα όριά τους. Ζητούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Η αύξηση στο  κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει το 25% τα τελευταία  χρόνια. Οι υπερβολικές αυξήσεις  στα εφόδια, τις ζωοτροφές, το ενεργειακό κόστος, ρεύμα και πετρέλαιο στα  ύψη, η  παντελής έλλειψη χρηματοδότησης,  οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις, η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η κραυγαλέα διαφορά τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι, η αδιαφορία για τους νέους αγρότες  και τελευταία  οι πλημμύρες, ήλθαν να δώσουν τη χαριστική βολή. Την ίδια περίοδο εισπράττουν μειωμένες επιδοτήσεις  κατά 40%.  Όμως η «πράσινη μετάβαση» πρέπει να γίνει δίκαια  και όχι στις πλάτες των πιο αδύναμων. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας και σε ολόκληρη  τη Θεσσαλία που τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα, οι καλλιέργειες και  αγροτικός εξοπλισμός καταστράφηκαν, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους και το βιός τους, περιμένουμε – και επιβάλλεται – να υλοποιηθούν άμεσα οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις αποζημίωσης. Ο πρωτογενής τομέας συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου, δυστυχώς, μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός της. Η  ερήμωση φέρνει υπανάπτυξη και επισιτιστική κρίση. Οι γεωργοί  και κτηνοτρόφοι κρατούν ζωντανή την Ύπαιθρο, δίνουν ζωή στην Περιφέρεια και στηρίζουν την οικονομία, παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια στη δική τους κοινωνική και οικονομική ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, οφείλει να στηρίξει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, γιατί έτσι στηρίζουμε τον τόπο που ζούμε. Οφείλουμε εμείς στην Αυτοδιοίκηση να ανοίξουμε τη συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ενόψει της κλιματικής κρίσης, για τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο σε αυτή την νέα εποχή. Με σύσσωμο το Δημοτικό μας Συμβούλιο, γιατί τα προβλήματα των αγροτών δεν έχουν χρώμα ούτε καθοδηγούνται από κόμματα, καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να συνεχίσουν να» φυλάττουν Θερμοπύλες» στα εγκαταλελειμμένα χωριά μας. Και επιτέλους να αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική βάζοντας στο επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού μας.

 

Ειδικότερα να ικανοποιηθούν τα παρακάτω δίκαια αιτήματα των αγροτών :

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευθεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας».

Από το γραφείο Τύπου

(Φωτ.: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)