Δήμος Τρικκαίων

Επιασαν τόπο οι πιέσεις για τη μονάδα βιορευστών στο Βαλτινό

2 Νοεμβρίου 2017
Τροπολογία ρυθμίζει θέματα αδειοδότησης επί το αυστηρότερον

 

Σημαντικό θετικό νέο για τη μονάδα καύσης βιορευστών στο Βαλτινό, μετά την κινητοποίηση κατοίκων και Δήμου Τρικκαίων. Με τροπολογία που εισήχθη σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας μονάδων βιοαερίου ή βιομάζας.
Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα στο Βαλτινό, ο Δήμος Τρικκαίων είχε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είχε επισημάνει τα κενά στη νομοθεσία, αναφερόμενος σε θέματα σχετικά με τις αποστάσεις της μονάδας από το χωριό, καθώς και ζητήματα προέλευσης των υλικών προς καύση. Ο Δήμος Τρικκαίων τονίζει ότι η τροπολογία είναι  αποτέλεσμα των πιέσεων και της κινητοποίησης που άσκησε η τοπική κοινωνία με ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο.

Με την τροπολογία 1321/156 της 31/10/2017, όπως σημειώνει η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, γίνονται πιο αυστηροί οι όροι αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής βιοαερίου ή βιομάζας σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας.

Ουσιαστικά, καμία τέτοιου είδους επένδυση δεν θα μπορεί – με βάση το νέο πλαίσιο – να υποβαθμίζει το αγροτικό περιβάλλον και καμία αντίστοιχη επένδυση δεν θα μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες από άλλες περιοχές, σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χλμ από την έδρα του εργοστασίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, καμία επένδυση βιοαερίου ή βιομάζας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την ισχύ των 0,5MW, ενώ απαγορεύεται πλέον ρητά να χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες, οι οποίες δεν προέρχονται από την αγροτική δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής.

Αυτή η ρύθμιση αφορά σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (εντός ή εκτός ΖΟΕ) και οι προϋποθέσεις της θα πρέπει να τηρούνται κατά το στάδιο της αδειοδότητης της εν λόγω επιχείρησης.

Η τροπολογία εισήχθη στο νομοσχέδιο για την «Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών και άλλων προϊόντων και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων είχε προσφύγει και κατά απόφασης αδειοδότητης περιβαλλοντικών όρων από την ΑΔ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας, για τη συγκεκριμένη μονάδα.

Από το γραφείο Τύπου