Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ελληνικού πιλοτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα για διάστημα 6 μηνών, με τη χρήση των 6 αυτοματοποιημένων λεωφορείων. Επίσης, συζητήθηκαν και οι αντίστοιχες – διαφορετικού επιπέδου – προσπάθειες, που έλαβαν χώρα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η La Roshelle και η Λωζάνη.
Από την πλευρά της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάζονται τα ερωτηματολόγια που έχουν ήδη απαντηθεί από τρικαλινούς, για το ίδιο το πρόγραμμα. Ουσιαστικά, η τρικαλινή παγκόσμια πρωτιά συνίσταται στο ότι προσφέρει επιστημονικά συμπεράσματα χρήσιμα για τη συνέχεια του προγράμματος.
Εξάλλου, οι εντυπώσεις, που απέσπασε η παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος υπήρξαν ιδιαιτέρως θετικές. Αίσθηση προκάλεσε το εγχείρημα της πόλης των Τρικάλων να δοκιμάσει τα οχήματα αυτά κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες, γεγονός, που προσέλκυσε έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Την πρώτη μέρα της συνάντησης η εκπρόσωπος των Τρικάλων κ. Χριστίνα Καραμπέρη και όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση, μετέβησαν στη Σοφία – Αντίπολη, προκειμένου να δουν από κοντά τα αυτοματοποιημένα οχήματα που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο στην περιοχή.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις πάνω στη προοπτική συνέχισης ή ακόμη και αναβάθμισης τέτοιων προσπαθειών. Στόχος, εξάλλου, είναι, όχι μόνο τη δοκιμή αυτοματοποιημένων οχημάτων, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός και ο επανασχεδιασμός ολοκλήρων αστικών συστημάτων κυκλοφορίας.
Από το γραφείο Τύπου