Δήμος Τρικκαίων

Επιτυχές το 1ο φεστιβάλ ελληνικού λαϊκού πολιτισμού  

25 Ιουνίου 2018
Σε Μεγαλοχώρι και Οθωμανικό Λουτρό

 

 

Ολοκληρώθηκε το 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Λαϊκού Πολιτισμού, που συνδιοργάνωσαν το νεοπαγές δίκτυο προώθησης Πολιτιστικού- Εκπαιδευτικού και Θρησκευτικού Τουρισμού Maes.Τr.Ο “Trikala Tour Operator” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου στο Μεγαλοχώρι και στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τρικκαίων.

Σε μια πρωτοφανούς επιπέδου συνεργασία μεταξύ της Προέδρου του Συλλόγου Τζέλη Μαρίας, της Αντιπροέδρου Βάσως Γκουγκαρά, της Ταμία Ανδρέου Χαρούλας, των υπολοίπων μελών του Συλλόγου, της επικεφαλής του Δικτύου “Maes.Tr.O” Δήμητρας Κρινίτσα, του χοροδιδασκάλου Γιάννη Φαφούλια, του συνεργάτη μας κου Λέρα Αχιλλέα και του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων με την κα Κοσβύρα Δήμητρα υλοποιήθηκε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που περιελάμβανε τρεις φάσεις διαφορετικών πολιτισμικών εκφάνσεων.

Την Παρασκευή ανέβηκε η παράσταση από την Βάσω Γκουγκαρά και των τρομερών παιδιών της του πολύ απαιτητικού έργου του Ι. Καμπανέλλη: «Οδυσσέα γύρισε σπίτι». Τα παιδιά, που ενδύθηκαν τους δύσκολους ρόλους, με την εφευρετικότητα και το ταλέντο τους απέδειξαν για μια ακόμη φορά τις πάμπολλες ικανότητές τους, που το εκπαιδευτικό σύστημα επιμένει να κρατάει στα συρτάρια της…γραφειοκρατίας του.

Το Σάββατο με καλεσμένους οκτώ συλλόγους από την ελληνική επικράτεια το πρόγραμμα περιελάμβανε παρέλαση και παρουσίαση των πιο εμβληματικών χορών του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, απ’ άκρη σ’ άκρη, εντός και εκτός Ελλάδας! Εκεί ο καιρός μας έκανε το χατίρι για μιάμιση ώρα, για να ανοίξουν οι κρουνοί και να μεταφερθούμε σε κλειστό χώρο, όπου η αδάμαστη ψυχή του νεοέλληνα συγκεράζοντας την στιγμιαία άρνηση με τη θέληση και το πάθος, χωρίς μικρόφωνα και με την ορχήστρα του Βασίλη Μπαλογιάννη, ανέβασε τον πολιτιστικό τιτανικό και δεν τον άφησε να βουλιάξει στα απόνερα της καταιγίδας, παρά με μια φωνή, αυτήν που θαύμασε ο υψηλός προσκεκλημένος μας Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας κος Βάλτερ Στέχελ συνοδεία του προέδρου του Δ.Σ. Τρικκαίων κου Μιχάλη Λάππα, τραγούδησαν και χόρεψαν τους χορούς που είχαν ετοιμάσει!

Αληθινά, στο χωλ του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου συνέβη αυτό, που μυαλό και ψυχή είχε σχεδιάσει, η αρχαιοελληνική και βυζαντινή μέθεξη! Δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο σύλλογο, τραγούδησε και χόρεψε η καρδιά τους με μοναδικό τρόπο, που ο σκηνοθέτης του μέλλοντος δύσκολα θα αποτυπώσει, εάν δεν είναι Έλληνας. Φίλε των Τρικάλων και της Ελλάδος κε Στέχελ μετέφερε στους Ευρωπαίους αυτό που ένιωσες, αυτό που έχει ανάγκη η Ευρώπη, την ψυχική ανάταξη!

Την Κυριακή, α την Κυριακή, ήταν όλα τέλεια! Τα Τρίκαλα έγιναν κέντρο του Ελληνισμού. Με πρωτοφανή δεξιοτεχνία οι τρεις «προπονητές» της Ελληνικής Παράδοσης, η παρουσιάστρια και «Μαέστρος» κα Κρινίτσα Δήμητρα και οι, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε στα Τρίκαλα,  χοροδιδάσκαλοι και ακαταπόνητοι ερευνητές Γιάννης Φαφούλιας και Αχιλλέας Λέρας συντόνισαν μια απαιτητική πρόθεση: την βιωματική παρουσίαση των παραδοσιακών ενδυμασιών των Κρητών, των Βλάχων, των Αρβανιτών, της Αττικής, των Καραγκούνηδων, των Σαρακατσαναίων, των Μικρασιατών, των Ευβοιωτών, της Καππαδοκίας, του Πόντου, των Θεσσαλών. Με τη μουσική εισαγωγή της υπερταλαντούχας καθηγήτριας μουσικής του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων κας Κοσβύρα Δήμητρας, οι υπέροχοι μαθητές του σχολείου έγιναν ένα με την βαθιά ιστορία των τοίχων του Αρχαιολογικού Χώρου και με μαγεμένο τρόπο προετοίμασαν τον κύκλιο χoρό των 10 συλλόγων, που πήραν μέρος στην παρουσίαση. Αρχικά η Έφορος κα Κρυσταλλία Μαντζανά, η οποία πίστεψε ότι ο χώρος συνάδει με την μεταβυζαντινή ιδεολογία της ελληνικής φορεσιάς μας ταξίδεψε στο παρελθόν και στις ημέρες θεμελίωσης του μοναδικού σε αξία Οθωμανικού Λουτρού μέχρι την αλλαγή χρήσης του κατά τα νεότερα χρόνια σε φυλακές και στην ανάδειξή του ως μέρος της ελληνικής ιστορίας. Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις των ενδυμασιών από τους συλλόγους με διαφορετικούς τρόπους διατηρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης αμείωτο το ενδιαφέρον των δεκάδων συμπολιτών μας που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη μοναδική εκδήλωση. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πνευματική περιήγηση στα Μετέωρα από το Δίκτυο “Maes.Tr.O” των Συλλόγων, που επέλεξαν να ολοκληρώσουν το διήμερό τους δημιουργικά.

Οι ευχαριστίες δεν είναι αρκετές για τους συλλόγους που μας έκαναν την τιμή να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας, όμως μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας, τους στέλνουμε ένα μεγάλο Eυχαριστώ για την μέθεξη, που μας πρόσφεραν.

Οι χορηγοί είναι πάρα πολλοί για να αναφερθούν στον τύπο και γι’ αυτό επιλέγουμε  τη μέθοδο της κοινοποίησης των ευχαριστιών μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Για το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου

Και το Δίκτυο “Maes.Tr.O

Ο υπεύθυνος Τύπου

Αδάμος Βασίλειος