Ο Ελ. Βαγενάς τόνισε πως «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος ανέδειξε στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που δεν είναι άλλες από τις επεμβάσεις και πόλεμους που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία».
«Για εμάς -τόνισε ο ομιλητής – είναι αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων – θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μονάχα όταν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά».
Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως αυτή «αξιοποιεί ως πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων. Την ίδια στιγμή, αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας».
Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως οι κομμουνιστές «από την πρώτη στιγμή που έγινε φανερή η τάση έξαρσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, καταδίκασαν την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, ως βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες – πύλες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα υπογράμμισε πως «με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν αναίρεση των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών».
Τέτοιες είναι:
– Η απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
– Η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
– Ο πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες
– Η γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
– Η κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη συμμετοχή κι εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Καμία, λοιπόν, διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.
Παράλληλα το ΚΚΕ λαμβάνει πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται κι η Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, όσων χωρών που αποτελούν «πύλη» των μεταναστών για την Ευρώπη, καθώς και του ΚΚ στη Δανία και του ΚΚ Σουηδίας, ως χωρών «τελικού προορισμού» των μεταναστών. Την Κοινή Ανακοίνωση ήδη υπογράφουν πάνω από 40 ΚΚ και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως χρειάζεται «να οργανωθούμε και να συγκρουστούμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια. Για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών στις πατρίδες τους, με νοικοκύρηδες τους λαούς τους»._