Την Κυριακή 29 Αυγούστου θα ταξιδέψει στα Τρίκαλα η Μικρή Αμάλ, συνεχίζοντας το ταξίδι της από τη Συρία στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ είναι «Μη μας ξεχνάτε». Και το μεταφέρει από τη Συρία, από την οποία ξεκίνησε, διασχίζοντας την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει σε Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Τουρκία, Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένη Βασίλειο, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Στα Τρίκαλα θα βρεθεί το απόγευμα (17:30) της Κυριακής 29 Αυγούστου 2021. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται απαρέγκλιτα, επομένως δεν ευνοείται η συμμετοχή πολιτών στις δράσεις, παρά μόνο των συμμετεχόντων. Στη διοργάνωση των Τρικάλων μετέχουν 7 φορείς, μαθητές/τριες από σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 24 εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Πολιτιστικές δράσεις
Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
Η Μικρή Αμάλ, που σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.
150 λουλούδια στα Τρίκαλα
Η Μικρή Αμάλ κάνει μια στάση Τρίκαλα κάτω από ένα αρχαίο δέντρο.
Την πλησιάζουν εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια
και τη συνοδεύουν μέσα στην πόλη.
Η Αμάλ φτάνει στα Τρίκαλα κουρασμένη και συναντάει μπροστά της έναν κήπο από χειροποίητα λουλούδια που τα κρατούν τα παιδιά που θα την συνοδεύσουν ως το κέντρο της πόλης. Στην διαδρομή της, περνώντας έξω από το Μουσείο Τσιτσάνη, κάνει μία στάση σ’ ένα αρχαίο δέντρο και ξεκουράζεται στη σκιά του. Το δέντρο της διηγείται την ιστορία του και θυμάται τους ανθρώπους που το έχουν επισκεφθεί μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει – κάποιους από αυτούς με τρυφερότητα και κάποιους με δυσκολία.
Όταν φτάνει στην κεντρική πλατεία, κάτοικοι της πόλης και παιδιά, της προσφέρουν ένα ζωντανό και σπάνιο λουλούδι και της δίνουν όλες τις ευχές τους για την συνέχεια του Ταξιδιού της.
Πο διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Τρικκαίων για τη στήριξη και τη συμβολή του σε όλες τις εκδηλώσεις του «Ταξιδιού».
Πληροφορίες
Φύλλα Που Θροΐζουν – Κυριακή 29 Αυγούστου @ 19:30 – Περπατάμε από το Τζαμί Οσμάν Σαχ στην Κεντρική Πλατεία
Συντελεστές :
Οργάνωση – Εμψύχωση : Αντονέλλα Χήρα
Aerial show – Εμψύχωση : Χριστίνα Κρίθαρη
Χορογραφία – Εμψύχωση : Μαρία Γαδετσάκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Βασιλένα Μητσιάδη, Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δ. Τρικκαίων
Μουσική Επιμέλεια – Αφήγηση: Στέλιος Καραγιώργος
Συντονισμός Κίνησης : Σόνια Ντόβα
Κατασκευές – Κοστούμι : Μαρία Τάχου
Κιθάρα : Ελμίνα Ελευθερία Ροδίτη
Hand Pan: Spyros Pan
Rainsticks: Cecilia Leclerc, Τζίνα Μπαράκου
Τεχνική Υποστήριξη Aerial Show: Πασχάλης Ζαφειριάδης
Φωτογραφική Κάλυψη : Θάνος Φλούλης
Στην εκδήλωση ακούγονται τα μουσικά κομμάτια:
2 δημοτικές εικόνες – του βουνού, του κάμπου – Κυριάκος Τζωρτζινάκης
Altered Geometry – Spyros Pan
Σε συνεργασία με τους φορείς:
Δήμος Τρικκαίων, Μουσείο Τσιτσάνη, Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, e- trikala, (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».
Ανεκτίμητη είναι η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.