Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
Έκθεση βιβλίου με θέμα «Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος: Κατοχή-Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων
17-22 Οκτωβρίου 2016
Ώρες κοινού της Δ.Β.
H γνώση γενικά αλλά και ειδικότερα της ιστορικής αλήθειας είναι δύναμη.
Με βάση την αρχή αυτή η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων οργανώνει ακόμη μια θεματική έκθεση βιβλίου για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα.
Συχνά η γνώση παρουσιάζεται ως ένα άθροισμα σκόρπιων πληροφοριών, αντιφατικών , μονομερών και με χρησιμοθηρική αντίληψη γνώσεων, αποκομμένων από την πραγματική ζωή και την κοινωνική εξέλιξη. Είναι αναγκαία η συστηματοποίηση της ανθρώπινης γνώσης για την ιστορία των κοινωνιών και την εξέλιξή τους. Η γνώση της αληθινής και όχι κατασκευασμένης – προς εξυπηρέτηση συμφερόντων – ιστορίας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσει η νοημοσύνη του ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου, τη μνημοσύνη της Ανθρωπότητας και να έχει πρόσβαση στη συλλογική μνήμη.
Για τους νέους ανθρώπους, η ζωή χωρίς γνώση της ιστορία είναι απλώς και μόνο μια ύπαρξη δίχως ουσία, διότι δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν το απαραίτητο στρατηγικό βάθος για την ανάπτυξη της σκέψης τους.
Ο παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ευάγγελος Παπανούτσος , έγραφε ότι «Εκτός από τη γενικά μορφωτική αξία του, το μάθημα της Ιστορίας έχει και έναν ειδικά φρονηματιστικό σκοπό. Καλλιεργεί, εξευγενίζει, υψώνει την εθνική συνείδηση των νέων, παράλληλα προς το αίσθημα πού ολοένα θα αποσαφηνίζεται μέσα τους ότι είναι πολίτες του κόσμου, αλληλέγγυοι με τους συνανθρώπους των και συνυπεύθυνοι για το μέλλον και την τύχη της ανθρωπότητας ολόκληρης»
Ένας από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων είναι να λειτουργεί ως πυρήνας γνώσης κατά του σκοταδισμού, της σύγχυσης, της καλλιέργειας κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, της καλλιέργειας κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η προγραμματισθείσα έκθεση βιβλίου και αυτούς τους στόχους υπηρετεί.
Θα εκτίθενται βιβλία που αφορούν γενικότερα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το ολοκαύτωμα, την κατοχή, την πείνα, την Εθνική Αντίσταση, τον ρόλο των αντιστασιακών οργανώσεων, βιογραφίες ηγετικών μορφών (Άρη Βελουχιώτη, Στέφανου Σαράφη, Καπετάν Κόζιακα κ..α.) μαρτυρίες κρατουμένων στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης (Άουσβιτς, Νταχάου κ.α.), βιβλία λογοτεχνίας εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού, βιβλία που αφορούν ειδικότερα την Αντίσταση στη Θεσσαλία, τον αγώνα των ανταρτών στα Χάσια, τα Τρίκαλα στα χρόνια της Κατοχής, τα χρόνια της λαϊκής εποποιίας κ.α. Επίσης θα εκτίθενται φύλλα του πολεμικού τύπου και αφίσες έργων του ζωγράφου Δημήτρη Κατσικογιάννη (ομώνυμο Μουσείο στην πόλη μας) από την ενότητα Εθνική Αντίσταση.
Παράλληλα θα προβάλλεται σχετικό οπτικοακουστικό υλικό
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στον χώρο της έκθεσης, ο ιστορικός-φιλόλογος Κώστας Μιχαλάκης θα συνομιλήσει με μικρούς και μεγάλους για πτυχές της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή μας.
Ο Κώστας Μιχαλάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μετά το πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Ιστορίας Χερσονήσου του Αίμου στο ίδιο τμήμα. Εκεί ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τον εβραϊκό ελληνισμό, καθώς η πρωτεύουσα μεταπτυχιακή του εργασία πραγματεύονταν την κοινωνική διαστρωμάτωση της εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1856-1912. Η ενασχόληση αυτή συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και εστιάστηκε στην εβραϊκή Κοινότητα Τρικάλων, αποτέλεσμα της οποίας είναι το βιβλίο «Εβραϊκή Κοινότητα Τρικάλων 1881-1940», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, ενώ έχει εκδώσει ένα ακόμη βιβλίο με τον τίτλο «Καπετάν Κόζιακας, ο ξεχασμένος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Θωμάς Πάλλας». Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ για διάφορα θέματα, ιστορικά και μη. Ζει στα Τρίκαλα όπου και εργάζεται ως φιλόλογος εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η έκθεση βιβλίου θα λειτουργεί τις ώρες κοινού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ήτοι:
Δευτέρα και Παρασκευή: 8.00-14.30
Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη: 8.00-20.00
Σάββατο: 8.00-14.00