Δήμος Τρικκαίων

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στα Τρίκαλα

18:30Πλατεία Ρήγα Φεραίου31/5/2018

 

Ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ επίσημα έχει καθιερωθεί η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου κάθε χρόνο, ενώ εκδηλώσεις και εκστρατείες λαμβάνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου. Το 2009, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας  και τα μέλη της ξεκίνησαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ.  Το 2018, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ είναι  «Να έρθουμε πιο κοντά» και είναι αφιερωμένο στην έρευνα που πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας, η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας έχει αναπτύξει πολλές δράσεις και καμπάνιες ενημέρωσης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τον φωτισμό του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης σε πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα της ΣΚΠ το βράδυ της Τετάρτης 30 Μαΐου, που έχει οριστεί φέτος ως παγκόσμια ημέρα.

Στα Τρίκαλα

Μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 31 Μαΐου και ώρα 6:30 το απόγευμα, φίλοι και εθελοντές του Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Τρικάλων της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ θα βρίσκονται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και την κονκάρδα με το πορτοκαλί κορδελάκι, το χρώμα της ΣΚΠ.

Σας καλούμε να περάσετε, να ενημερωθείτε και να διαδώσετε το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στην ΣΚΠ αρχίζει να γίνεται νικηφόρα. Αυτό ήταν και το μήνυμα της επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου, αυτό το μήνυμα δίνει και το Γραφείο Ενημέρωσης, το οποίο είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη μετά τις 6:00 μ.μ. στον χώρο του Α’ ΚΑΠΗ (Ομήρου 6, τηλ 6986797446).

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)  ή αλλιώς Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20-50 ετών, ενώ προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες σε αναλογία περίπου 2:1. Η ΣΚΠ έχει χαρακτηριστεί ως αυτοάνοση πάθηση άγνωστης αιτιολογίας που έχει πολλές μεταβολές. Είναι μια νόσος «προσωπική» σαν το δακτυλικό αποτύπωμα όπου ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία και δεν υπάρχουν δυο ίδιες περιπτώσεις πασχόντων. Παλιότερα το όνομα και μόνο προκαλούσε φόβο, καθώς πολλοί την ταύτιζαν με την αναπηρία, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι, και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αναπηρία η νόσος, και υπάρχουν πολλά φάρμακα που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξή τους. Επίσης, υπάρχουν πολλοί ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς, όπως η ψυχολογική υποστήριξη, η φυσιοθεραπεία, οι διατροφικές συνήθειες, η εύρεση εργασίας και άλλους.

 

Κώστας Μιχαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ