Δήμος Τρικκαίων

"Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη" στα Τρίκαλα

21:3028/8/2017 - 31/8/2017

Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων με το έργο Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη στις γειτονιές της πόλης μας.

 

  • Τη Δευτέρα 28/8 στην Αγ. Μονή, Αύλειος χώρος 6ου Λυκείου. Ώρα 21.30. (Με την  συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μονής και του 6ου Λυκείου).
  • Την Τετάρτη 30/8 στο Βαρούσι, Αύλειος χώρος 4ου Δημοτικού. Ώρα 21.30. (Με την  συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Βαρούσι»).
  • Την Πέμπτη 31/8 στο Μουσείο Τσιτσάνη. Ώρα 21.30. (Με την  συνδρομή Κέντρου Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη).

 

  • Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Στέφανος Νταλάσης,  Επιμ. κίνησης-βοηθός σκηνοθέτις: Πατρίτσια Λάζου,  Ενδυματολογία: Εβελίνα Δασκαλοπούλου, Κινηματογράφηση-προβολές: Γιάννης Φλούλης, Οργάνωση παραγωγής: Βικτωρία Καραμούζη,

Ηθοποιοί:

Παναγιώτης  Ζαχαρόπουλος, Βίκυ Ιακωβάκη, Γωγώ Κατσιανάκου, Κώστας  Μπουραζάνας, Φανή Σπανού, Σια Φαράκη.

 

Για την παράσταση ο σκηνοθέτης σημειώνει σχετικά: «Εικόνες και μνήμες, χρώματα και αρώματα, άνθρωποι και ρόλοι, μορφές και πρόσωπα, θεατρίνοι και επι-κοινωνία, ήχοι και μουσικές, εκφράσεις και γέλιο, συνθέτουν το ψηφιδωτό του κωμικού στο πέρασμα του χρόνου. Οι εκφάνσεις της κωμωδίας και οι μουσικές που τις συνοδεύουν είναι χαραγμένα έντονα μέσα μας και κάθε φορά μας δημιουργούν ευφορία, μας μεταφέρουν μνήμες γεμάτες χαρά και ξεγνοιασιά. Αποτελούν δομικά στοιχεία του πολιτισμού, μια μοναδική συνάντηση και επικοινωνία καλλιτεχνών και θεατών. Ο κωμικός καλλιτέχνης δημιουργεί μια ιδιαίτερη  σχέση με το κοινό του. Οι εκφράσεις του κωμικού τροφοδοτούν με γέλιο και ευφορία τους θεατές, αλλά παράλληλα εμπνέουν τους δημιουργούς και καλλιτέχνες στην εξέλιξη της κωμικής τέχνης.

Με αγάπη στους δημιουργούς του κωμικού, επιλέξαμε σταθμούς της κωμωδίας που βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση με τα έργα του Αριστοφάνη και με το σημερινό θεατή. Έτσι, συνθέσαμε τρείς κωμωδίες του Αριστοφάνη Ειρήνη, Αχαρνής και Πλούτος, σε διασκευή του Δ. Ποταμίτη, μέσα από ένα ενιαίο άξονα προσέγγισης που είναι η κωμική έκφραση μέσα στο χρόνο. Παρουσιάζουμε την κυκλική πορεία της κωμωδίας, ξεκινώντας από τη μάσκα και την κυριαρχία του λόγου, τη κωμωδία χαρακτήρων, το θέατρο σκιών και τον καραγκιόζη και τέλος το σωματικό θέατρο και το μπουρλέσκ και την απογείωση της στο βουβό κινηματογράφο.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα και σκηνοθετική προσέγγιση που με την δημιουργική έμπνευση και την συνεργασία των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών συντελεστών εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε σε μια πρωτότυπη παράσταση. Οι εναλλαγές των ρόλων και οι μεταμορφώσεις των ηθοποιών, σε συνδυασμό με τα καλλιτεχνικά και τεχνικά στοιχεία της παράστασης -κίνηση, κοστούμια, μουσικές, προβολές και φωτισμοί- δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα σκηνική και αισθητική προσέγγιση της κωμωδίας, που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος Ματσόπουλου, τον οποίο εντάσσουμε, για ακόμη μια φορά, στο καλλιτεχνικό μας έργο».