Την παραμονή του Ημιμαραθωνίου Καλαμπάκα-Τρίκαλα στις 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στο «Μουσείο Τσιτσάνη» θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η γέφυρα του δρομέα στο παρά πέντε» του Γιάννη Οικονόμου.
Το βιβλίο θα προλογίσουν οι:
– Δρ. Δημήτριος Σιούλας καθηγητής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Προπονητής Γ.Σ. Τρικάλων και Ομοσπονδιακός Προπονητής ΣΕΓΑΣ
– Δρ. Τσιαμούρας Αθανάσιος καθηγητής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο της βιοχημείας της άσκησης
Περίληψη του Βιβλίου
Το βιβλίο του Γιάννη Οικονόμου αποτελεί μοναδικό σύγγραμμα για προπονητές, αθλητές, ακόμη και για ερασιτέχνες δρομείς. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα των 50+ χρόνων εμπειρίας του συγγραφέα με τον κλασικό στίβο και ειδικότερα με τα αθλήματα στίβου. Μια μεγάλη προπονητική ποικιλία, με μοντέρνες τεχνικές, που καλύπτει μέσα 1.200 προπονητικά προγράμματα, όλες τις απαιτήσεις, όλες τις ηλικίες και όλες τις δρομικές αποστάσεις. Πρόκειται για ένα πλήρη προπονητικό οδηγό, αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων του καθενός, αλλά και υψηλού επιπέδου επιδόσεις. Απευθύνεται σε προπονητές, αθλητές αλλά και σε ερασιτέχνες δρομείς και παρουσιάζει μοντέρνες αντιλήψεις στην προπονητική.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ως αθλητής έχει αγωνιστεί σε 18 Μαραθωνίους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και 3 φορές στην Ύπερμαραθώνιο διαδρομή «Σπάρταθλον», Αθήνα-Σπάρτη 246 χιλιόμετρα (τερμάτισε τις 2 φορές). Έχει αναδείξει 204 πανελληνιονίκες (204 μετάλλια) από τα οποία 142 στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού. Συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Πανευρωπαϊκούς, 6 Βαλκανιονίκες και 6 μετάλλια (4 χρυσά – 2 χάλκινα) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο δίαθλο και τρίαθλο, με την κατάρριψη συγχρόνως παγκόσμιου ρεκόρ έφηβων στο τρίαθλο (μοντέρνο πένταθλο).
Ως ομοσπονδιακός προπονητής 17 χρόνια στην ομοσπονδία Κωφών βαρήκοων ανέδειξε 38 πανελληνιονίκες. Ένας εκ των αθλητών του κατέκτησε την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου το 2002 στο Βούπερταλ Γερμανίας. Ενώ 4 αθλητές του ήταν στην πρώτη εξάδα σε παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Βραβεύτηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Κ. Στεφανόπουλο το 2005 για τις υπηρεσίες του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και για τις Ολυμπιακές επιτυχίες των αθλητών του (Κωφούς – Βαρήκοους) που ανέδειξε την ίδια χρονιά. Το 1983-1984 κατόπιν πρότασής του στο Υπουργείο αθλητισμού, ξεκίνησαν να λειτουργούν αθλητικά προγράμματα στο Σωφρονιστικό ίδρυμα Κορυδαλλού στα οποία και εργάστηκε εθελοντικά.
Για την αθλητική του προσφορά έχει βραβευτεί από τον Δήμο Αθηναίων, Ιωαννίνων, Σπάρτης, Αγίου Στεφάνου (Διόνυσου), Γέρακα ΕΟΤ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης κι από τα αθλητικά σωματεία, Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων, Α.Ο. Ολυμπιάδα Κηφισιάς, Ανατολή Ν. Ιωνίας, ΑΟΠΦ, ΟΙΟΝ Αγ. Στεφάνου, όπως επίσης κι από την Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών βαρήκοων.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 είχε την ευθύνη του Μαραθωνίου ως συντονιστής της διαδρομής, καθώς επίσης και της Παραολυμπιάδας. Έκτοτε συνεχίζει στον ίδιο τομέα, όπως και στον Ημιμαραθώνιο του ΣΕΓΑΣ.
Κατά διαστήματα, 21 αθλητές του υπήρξαν μέλη της εθνικής ομάδας από τους όποιους οι 11 κατέρριψαν πανελλήνια ρεκόρ από τα όποια 7 παραμένουν ακατάρριπτα. Στην ομοσπονδία Κωφών βαρήκοων 7 αθλητές του ήταν μέλη της εθνικής ομάδας μετέχοντας σε πανευρωπαϊκούς αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες.