Δήμος Τρικκαίων

Τα Τρίκαλα κέντρο του μαθητικού ραδιοφώνου

15/3/2018 - 17/3/2018

Με προσκεκλημένο τον υφυπουργό Παιδείας, με εκατοντάδες συμμετοχές, δρώμενα, εργαστήρια, ημερίδα, συνεργασία φορέων και συμμετοχή των ίδιων των μαθητών, τα Τρίκαλα υποδέχονται το «5ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου». Το 6ο Λύκειο Τρικάλων, σχολείο πρωτοποριακό στον τομέα του ραδιοφώνου, διοργανώνει για 40 σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο, ένα τριήμερο ραδιοφωνικής παραγωγής, σεμιναρίων, έμφασης στην τοπική ιστορία.

Από 15 έως 17 Μαρτίου 2018 τα Τρίκαλα γίνονται το κέντρο των ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για όλους τους μαθητές που στα σχολεία τους διατηρούν ενεργό ραδιοφωνικό σταθμό, ψηφιακό και μη.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση από τον διευθυντή του Σχολείου κ. Αρη Μυλωνά

                          Δ/ΝΣΗ Δ/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν/ΤΡΙΚΑΛΩΝ   

      6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

«Εδώ ψηφιακός ραδιοφωνικός  σταθμός …συντονιστείτε  στο European School Radio

«5ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου με συμμετοχή και παρουσία 40 σχολείων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.»

Το 6o  Γενικό Λύκειο με την αμέριστη συμπαράσταση των συνδιοργανωτών του,  εκπονεί  το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου από 15 έως 17 Μαρτίου 2018. Το  Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία του  European School Radio και το  υποστηρίζουν οργανωτικά     οι ακόλουθοι φορείς: Η Διεύθυνση Δ/μιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων  με την ένθερμη συμπαράσταση της Δ/ντριας,κας Κάκλα Βασιλικής  και των Υπευθύνων των Σχολικών Δραστηριοτήτων  και του  ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ της Δ/μιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων. ο Δήμος Τρικκαίων, η Αναπτυξιακή Εταιρεία  e-trikala.  Παράλληλα,  τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας , στηρίζεται στη συνεργασία της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Στη συνδιοργάνωση  συμμετέχουν  σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όχι μόνο  της Ελλάδας, της Κύπρου, της ομογένειας, αλλά και των άλλων σχολικών μονάδων διεθνώς, που δηλώνουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μαθητικού Ραδιοφώνου: European School radio”.Ως σχολεία συνεργαζόμενα από Νομό Τρικάλων συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο  , το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστήμων.

Επιπρόσθετα, η διοργάνωση του ενισχύεται  πολιτισμικά αλλά  οικονομικά από  την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ,από το Δήμο Τρικκαίων, την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων ,το Δημοτικό Θέατρο και το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων,  από τις χορηγίες: του Επιμελητηρίου Τρικάλων, της βιομηχανίας αναψυκτικών Κλιάφα, από τα Μπισκότα Δερμίση, από τα Αλουμίνια Γρατσάνη, από τη χαλβαδοποιϊα Μπουλογεώργου, από το αρτοποιείο «Διαλεχτό» και από την αρτοβιοτεχνία «Χατζής». Ως χορηγοί υποστηρικτικοί της επικοινωνίας του Φεστιβάλ  είναι  η ΕΡΤ 3, το δίκτυο ΕΡΑ Θεσσαλίας, και οι τοπικοί ραδιοσταθμοί , τα έντυπα Trikala Kids, Trikalaidees,

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διεξαχθούν ποικίλες δραστηριότητες,  εργαστήρια δημοσιογραφίας  από το δημοσιογράφο της ΕΡΑ Τρικάλων, κ. Ζαούτσο Αλέξανδρο, ραδιοφωνικές εκπομπές , ψηφιακές παραγωγές  πολιτισμού της τοπικής υλικής και άυλης  παράδοσης των συμμετεχόντων σχολείων , δραστηριότητες οι οποίες θα κορυφωθούν με τη βράβευση  του Μαθητικού ραδιοφωνικού μηνύματος και Τραγουδιού : «Κάν΄το ν΄ακουστεί 2018» στην επίσημη τελετή   στις 5.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων στις 16 Μαρτίου 2018.με την τιμητική παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη  Δημητρίου.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ αυτό  εκπονείται και  με αφορμή τη θέσπιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2018 ως: «Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής Κληρονομιάς» με θέμα: «Δημιουργώντας για την πολιτιστική μας κληρονομιά».  

 Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται και από ημερίδα, το Σάββατο ,17 Μαρτίου 2018 με θέμα: «το NEStOR  δίπλα στο Ευρωπαϊκό σχολείο του αύριο» με ομιλητές τον κ.Γ.Κουρουπέτρογλου(Δ/ντή εργαστηρίου Φωνής και Προσβασιμότητας από το Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών),τον κ Γ. Πλειό (καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε στο Παν/μιο Αθηνών),τον κ.Β.Σολιόπουλο(Δημοσιογράφο, Συντονιστή εκ μέρους του ΕΣΗΕΜ-Θ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κάνω Ραδιόφωνο στο  European School Radio”),την κ. Σ.Παπαδημητρίου (Προϊσταμένη εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και ψηφιακών Μέσων ΥΠ.Π.Ε.Θ), από τον κ.Β. Δαγδιλέλη (Καθηγητή στο Τμήμα εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) με θέματα Παιδαγωγικής και Γραμματισμού των Μέσων και γενικότερα για τα εκπαιδευτικά οφέλη από τη συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπαιδευτικές δράσεις του εικαστικού εργαστηρίου «Προβίδας» του γραφιστικού εργαστηρίου «Ηδονοπνοές», και από τη συμμετοχή της Μουσικής Σχολής Νατάσας Παπαστάθη.

Αναλυτικότερα, το Εuropean School radio δρομολογεί  ένα  γεφύρωμα του μαθητόκοσμου  με τον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και συμβάλλει αποτελεσματικά στο γραμματισμό των μέσων  επικοινωνίας αλλά και αναδεικνύεται ως σημαντικός τρόπος ανάπτυξης της δημιουργικής σκέψης των μαθητών , της διεπιστημονικής (inter-disciplinary) αλλά και της διακοινωνικής μάθησης (cross-social) τους. Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται   με το σχηματισμό ραδιοφωνικών ψηφιακών  δικτύων αλλά και της διάχυσης και ηχητικής μετάδοσης  του προβληματισμού των μαθητών ως μελλοντικών πολιτών στον “παγκοσμιοποιημένο ψηφιακό οικουμενικό χωριό” , όπως υποστηρίζει και ο Marshall Mac Luhan.

Το European Schοol radio (Eυρωπαϊκό μαθητικό ραδιόφωνο) αποτελεί για το σχολείο μας, σύμφωνα και με την Αριστοτελική εντελέχεια, την νομοτελειακή ωρίμανση  μιας ψηφιακής ραδιοφωνικής ομάδας , η οποία συστάθηκε  και λειτούργησε στο σχολείο εδώ και πέντε χρόνια με το οργανωτικό μεράκι και την εμψύχωση  από τους κύριους οργανωτές , την κα Αραμπατζή Θεανώ και τον κ. Μπάνο Δημήτριο. Στο πλαίσιο  αυτό ο Σύλλογος του 6ου Γενικού Λυκείου υποστηρίζει το Φεστιβάλ με το θεατρικά δρώμενα: «αγάπη που ΄γινες….» εμπνευσμένα από Τρικαλινούς δημιουργούς και με το κυνήγι  θησαυρού: «περιπλανήσεις στην ιστορία της πόλης μας» από την κα Παπάντου Λουίζα, με τα «παραμύθια –μύθοι και θρύλοι της τοπικής ιστορίας των Τρικάλων» από την κα Φασούλα Παναγιώτα , με το εργαστήριο δημιουργίας ραδιοφωνικών κατασκευών  από τον κ. Γάκη Θεόδωρο , με τα εργαστήρια πληροφορικής από την κα  Μπουνέλη Ελένη, με τον πανελλήνιο χορό  τοπικών ενδυμασιών  από τον κ. Κοντοκώστα Ιωάννη , και από τη γενικότερη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και του μαθητόκοσμου. Του μαθητόκοσμου όχι μόνο των τωρινών αλλά και των αποφοίτων πια φοιτητών: του Μπουλογεώργου Ραφαήλ, της Μπουκοβάλα Ρόζας ,της Λαζαρίνα Κων/νας, της Σπανού Κατερίνας,της Στραγάλη Ελπίδας, που  εδώ και πέντε χρόνια με μεράκι και επιστημονική γνώση προσέρχονται στο σχολείο για το στήσιμο ψηφιακών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Το ψηφιακό ραδιόφωνο εργαλείο και σκυτάλη στις ραδιοφωνικές φωνές του μαθητόκοσμου χτίζει τον πολιτισμό, τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό του αύριο. Στη συνάντηση υποδεχόμαστε ευγενικά  όλα τα σχολεία  από  όλες τις άκρες της χώρας, τους μαθητές όλων των σχολείων και ειδικότερα αυτούς με τις ειδικές δεξιότητες για μια σύμπλευση στη δημιουργία, την καινοτομία και το χτίσιμο των  πολιτών του 21 αιώνα.

Η οργανωτική Επιτροπή

Αραμπατζή Θεανώ

Μπάνος Δημήτριος

Ο Διευθυντής του 6ου Γεν. Λυκείου

Αριστείδης Μυλωνάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗ
Πέμπτη 15 Μαρτίου 20:00 Gallery Art Hotel Τελετή Υποδοχής –

Έναρξη Φεστιβάλ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 10:00 – 14:00 6ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ραδιοφωνικές & Εκπαιδευτικές & Πολιτιστικές Δράσεις –εργαστήρια δημοσιογραφίας –παραγωγής ήχου και τεχνολογικών εκπαιδευτικών προίόντων
Παρασκευή 16 Μαρτίου 18:00 – 21:00 Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων Βράβευση των καλύτερων τραγουδιών & μηνυμάτων για το διαγωνισμό «Κάν’ το ν’ ακουστεί»
Σάββατο 17 Μαρτίου 09:30 – 11:00 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικάλων Ημερίδα για τις δυνατότητες του Μαθητικού Ραδιοφώνου στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του αύριο. (επισυνάπτεται  και το πρόγραμμα της ημερίδας)

 

ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ