Στην πράξη και με συγκεκριμένες πολιτικές, ετοιμάζεται ο Δήμος Τρικκαίων να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη μείωση του κόστους στην κατανάλωση ενέργειας. Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται από τη συμμετοχή του (μέσω της ΔΕΥΑΤ) στο πρόγραμμα InSmart (Integrative Smart City Planning – Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Έξυπνων Πόλεων). Στόχος του προγράμματος είναι ο ορισμός μοντέλων που μετρούν την κατανάλωση ενέργειας, καθώς και των παραγόμενων ρύπων σε επίπεδο πόλης, αλλά και των επιπτώσεων που έχει σε αυτά η εφαρμογή πολιτικών. Δηλαδή, με ποιον τρόπο θα μετρώνται και πώς θα αξιοποιούνται οι πολιτικές για εξοικονόμηση ενέργειας στα Τρίκαλα. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα μετέχουν άλλες τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Νότιγχαμ (Μεγ. Βρετανία), Σεζένα (Ιταλία) και Εβόρα (Πορτογαλία).
Σήμερα το πρωί, σε ημερίδα στο Δημαρχείο Τρικκαίων, αναλύθηκαν προτάσεις και δεδομένα, στον ορισμό των κριτηρίων επιλογής της βέλτιστης πολιτικής στην εξοικονόμηση ενάργειας. Αυτή η 2η Θεματική Ημερίδα Εργασίας ασχολήθηκε με τις εισηγήσεις εκπροσώπων των πλέον παραγωγικών κλάδων. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δεδομένα οι:
– κ. Βασίλης Τσίωνας, πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στη Θεσσαλία,
– κ. Βασίλης Γιαγιάκος, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων
– κ. Χρήστος Μπλουγούρας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων)
– κ. Σαργιώτη Θεοδώρα, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Τα στοιχεία που αναδείχθηκαν, καθώς και αυτά στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, συλλέγονται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που είναι ο συντονιστής του έργου InSmart και συμμετείχε στην ημερίδα με τους κ. Χρήστο Νύχτη και Γιώργο Γιαννακίδη (Εργαστήριο Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων).
Η συμμετοχή των εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων αναδεικνύει:
- Το ζωτικό ενδιαφέρον σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και αξιοποίησής της από τους κλάδους της πραγματικής οικονομίας.
- Τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται. Ενδεικτικά αναφέρονται οι:
Α. «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που οδήγησε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων κατά 40% – υποστηρίζεται από το ΤΕΕ Θεσσαλίας
Β. «Ανακυκλωζώ» – υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Τρικάλων
Γ. «EcoCommerce» – υποστηρίζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων
Δ. Σημαντικά έργα, μελέτες και προτάσεις του Δήμου Τρικκαίων για εξοικονόμηση ενέργειας από δημόσια κτήρια, οικολογικές μεταφορές, «παθητικά» κτήρια και ανοικτούς χώρους. Ηδη, έχουν γίνει παρεμβάσεις που οδηγούν σε μείωση κόστους, ενώ ετοιμάστηκαν μελέτης για εξεύρεση κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα τις αξιοποιήσουν. - Την ανησυχία των φορέων και την ανάγκη για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στις ανωτέρω δράσεις.
Τον συντονισμό είχε ο αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος. Χαιρετισμό, εκ μέρους του Δημάρχου Τρικκαίων, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης, ενώ σε συγκεκριμένα θέματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ κ. Σωτήρης Σακκάς.
Από το γραφείο Τύπου