Το ασπρόμαυρο άλμπουμ των μπασκετικών αναμνήσεων στα Τρίκαλα ξεφυλλίστηκε το πρωί του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2022 στο ««Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης Κώστας Θεοχάρης». Ένα γήπεδο που φιλοξένησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 τα όνειρα και την ισχυρή θέληση τρικαλινών παραγόντων και παικτών για ανάπτυξη του αγαπημένου αθλήματος στα Τρίκαλα, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Κώστα Θεοχάρη. Ο Δήμος Τρικκαίων, κατόπιν αιτήματος του συλλόγου των Παλαίμαχων του Α.Ο Σπόρτινγκ Τρικάλων, ονοματοθέτησε το κλασικό τσιμεντένιο γήπεδο προς τιμή του «λάτρη και στελέχους» του μπάσκετ αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πινακίδα. Δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία, σε πλήθος παικτών και παραγόντων που υπηρέτησαν το άθλημα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, να θυμηθούν τα πρώτα βήματα του μπάσκετ στα Τρίκαλα, με τη μέγιστη προσφορά, όπως τονίστηκε, του εκλιπόντος Κώστα Θεοχάρη.
Η σεμνή τελετή χρωματίστηκε από τις αναμνήσεις με φανέλες και υλικό του θρυλικού ΑΟ Σπόρτινγκ των Τρικάλων, ομάδας που, μαζί με άλλες, πρωτοστάτησε στη γέννηση και ανάπτυξη του αθλήματος σε όλον τον νομό Τρικάλων.
Χαιρετισμοί
Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας χαρακτήρισε ως «γιορτή για τον τοπικό αθλητισμό» την ημέρα ονοματοθεσίας του γηπέδου, υπενθυμίζοντας την προσφορά του Κώστα Θεοχάρη. Σε ανάλογο κλίμα οι χαιρετισμοί των πρ. αντιδημάρχων Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων Εφης Λεβέντη και Ακη Αναστασίου, με αναμνήσεις για τον εκλιπόντα σε αθλητικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας, αναφερόμενος και στη σημαντικότητα της εκδήλωσης.
Ο γιος του Μίλτος Θεοχάρης (με τη συνεργασία της οικογένειας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση) ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τους ανιτδημάρχους του Αθλητισμού και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Φόρη Ρόμπο. Αναφέρθηκε, επίσης,σε στιγμές του παρελθόντος, μνημονεύοντας εκλιπόντα στελέχη του τρικαλινού μπάσκετ και καλωσορίζοντας τους παίκτες και παράγοντας που τίμησαν την εκδήλωση, με ορισμένους να έρχονται στα Τρίκαλα και από άλλα μέρη της χώρας.
Αναμνήσεις ξετύλιξαν άνθρωποι του τρικαλινοί μπάσκετ, όπως οι Κώστας Θάνος, Γιάννης Τίκος, ενώ υπήρχε και βίντεο με παλιότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα από στιγμές του τρικαλινού μπάσκετ με πρωτεργάτη τον Κώστα Θεοχάρη. Ακολούθησε ένας μίνι αγώνας ανάμεσα σε παλαίμαχους του μπάσκετ των Τρικάλων.
Η προσφορά
Χαρακτηριστικά, στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, τονιζόταν:
«Υπήρξε πρωτεργάτης του αθλήματος από συστάσεως του Α.Ο. Σπόρτιγκ (πρώτο σωματείο Καλαθοσφαίρισης του Νομού) από όπου και αναδείχθηκαν αρκετά νέα παιδιά, τα οποία στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα. Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτής του Σωματείου Α.Ο. Ερμής Τρικάλων, με ανάλογες επιτυχίες. Η ιδιότητά του ως παράγοντας, ξεπέρασε τα στενά όρια του Νομού της εποχής (1970) και αναδείχθηκε μέλος της Νεοσύστατης Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Αργότερα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας και τιμήθηκε για την προσφορά του από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Η ενασχόλησή του με τον τοπικό αθλητισμό υπήρξε πολυεπίπεδη.
Ενδεικτικά:
Ποδοσφαιριστής Α.Ο. Μετεώρων, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κριτών Στίβου, ιδρυτικό μέλος Κριτών και διαιτητών Καλαθοσφαίρισης του Νομού, διαιτητής Ποδοσφαίρου Εθνικών Κατηγοριών (Α Εθνική), Γεν. Γραμματέας Α.Ο. Σπόρτιγκ, πρόεδρος Α.Ο. Ερμής Τρικάλων στα τμήματα Καλαθοσφαίρισης και Στίβου, μέλος επιτροπής Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Τρικάλων, ταμίας της ΕΑΣ Σέγας Δυτικής Θεσσαλίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων Αθλητισμού (παράρτημα Νομού Τρικάλων). Πάνω από όλα υπήρξε εργάτης στα πέτρινα χρόνια του αθλητισμού και κατάφερε με επιμονή και αγάπη να φέρει νέα παιδιά στον αθλητισμό και δη στην καλαθοσφαίριση, παρά τα πενιχρά μέσα της εποχής. Κράτησε ζωντανό το όραμα για μαζική άθληση, μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και το έργο του μνημονεύεται στην πόλη μας. Παρέμεινε ενεργός αθλητικός παράγοντας ως την ηλικία των 80 ετών».
Από το γραφείο Τύπου