Δήμος Τρικκαίων

Η κατάργηση της 7ης Μεραρχίας

8 Ιανουαρίου 2021

Μετατίθεται απ’ τα Τρίκαλα η έδρα της 7 Μεραρχίας;

Ήταν Ιούνιος του 1978 όταν τα «Τρικαλινά Νέα» δημοσίευσαν κατ’ αποκλειστικότητα την είδηση για μετάθεση της 7ης Μεραρχίας γράφοντας σε σχόλιο της την 1η Ιουνίου τα εξής:

«Κυκλοφόρησε χθες η πληροφορία ότι μετατίθεται απ’ την πόλη της η έδρα της 7ης Μεραρχίας.

Είναι αλήθεια; Αν ναι αυτό θ’ αποτελέσει και νέο πλήγμα για την πόλη, της, μετά την παλαιότερη απομάκρυνση της έδρας του Α’ Σώματος Στρατού και πιο πρόσφατα του 86ου Συντάγματος Πεζικού. Κι έχουν υποχρέωση να κινηθούν άμεσα και δραστήρια οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού της πρώτα, αλλά και τα Σωματεία κι Οργανώσεις για ν’ αποτρέψουν αυτό το πλήγμα, σε μια περίοδο μάλιστα που του υπουργείο Εθνικής Αμύνης προΐσταται ο συμπολίτης υπουργός κ. Εύαγ. Αβέρωφ.

Βέβαια, δεν θέλαμε να εισχωρήσουμε σε θέματα στρατιωτικής τακτικής και διάρθρωσης. Θέλουμε της να αποτραπεί κάθε πρόσχημα στρατιωτικής ανάγκης πού θα κατέφερε και νέο πλήγμα στην οικονομία και την ζωή της πόλης της, γιατί η Μεραρχία αποτελεί από χρόνια τώρα αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας της.

Είναι, λοιπόν, αλήθεια ή όχι ότι, μετατίθεται απ’ τα Τρίκαλα η έδρα της 7ης Μεραρχίας; Κι αν ναι γιατί;»

Στις 6-6-78 επανήλθε με νέο σχόλιο:

Φεύγουν Μεραρχία και ΣΜΥ;

Ούτε διαψεύστηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που θέσαμε την περασμένη Παρασκευή με ερωτηματικό για την ύπαρξη απόφασης του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μεταφοράς εκ Τρικάλων της έδρας της 7ης Μεραρχίας. Κι’ η σιωπή αυτή της δίνει το δικαίωμα να πιστέψουμε πως η πληροφορία —αλλοίμονο για την πόλη— είναι αληθινή κι’ η μεταφορά της Μεραρχίας επίκειται. Χωρίς κανένας να δείχνει πως συγκινείται απ’ τον νέο αυτό ακρωτηριασμό της καθιερωμένης συγκρότησης της πόλης και γιατί όχι της οικονομίας της. Μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε χθες με το θέμα, ενώ οι κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι… περί άλλα τυρβάζουν.

Αλλά το κακό δεν σταματάει μέχρι εδώ. Γιατί οι φήμες για την αλλοίωση της στρατιωτικής παρουσίας στην πόλη της, προχώρησαν και φέρουν υπό μετάθεση πια και την Σχολή Μονίμων Αξιωματικών, που από ετών λειτουργεί στην πόλη της.

Θέτουμε, λοιπόν και πάλι το ερώτημα και περιμένουμε —της η κοινή γνώμη της πόλης— μια υπεύθυνη απάντηση: Μεταφέρονται απ’ τα Τρίκαλα η έδρα της Μεραρχίας κι’ η Σχολή Μονίμων Αξιωματικών;

 

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της ασχολήθηκε κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση έκτος ημερησίας διάταξης με το θέμα της μεταφοράς απ’ τα Τρίκαλα της έδρας της 7ης Μεραρχίας με αφορμή την πληροφορία που δημοσίευσαν αποκλειστικά τα «Τρικαλινά Νέα».

Επί του θέματος μίλησε ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου, που τόνισε την σημασία της παρουσίας στην πόλη της της Μεραρχίας, πρότεινε δε να υπάρξει αντίδραση των Τρικάλων για την ματαίωση της μεταφοράς. Μάλιστα είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για την διάλυση της Μεραρχίας. Με την πρόταση συμφώνησαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που μίλησαν και τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα του Δήμου, με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκφράζει την ευχή της διατηρηθεί η 7η Μεραρχία στην πόλη της γιατί σ’ αυτή ανήκει και το 5ο Σύνταγμα που είναι η ζωντανή ιστορία των Τρικάλων.

Εν τω μεταξύ πληροφορούμαστε ότι ο κ. Δήμαρχος αντιμετωπίζει την σύγκληση παντρικαλινής σύσκεψης για το θέμα και την μετάβαση επιτροπής στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί και αποτρέψει την μεταφορά και διάλυση της Μεραρχίας.

Ενδιαφέρον τότε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εξέφρασε και ο αείμνηστος βουλευτής της Της Δημοκρατίας Αθανάσιος Δερβέναγας.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΘ. ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ

Σχετικά ο αείμνηστος βουλευτής Αθ. Δερβέναγας ανακοίνωσε τα έξης:

«Η μελετουμένη κατάργηση της 7ης Μεραρχίας Τρικάλων είναι μια ατυχής ενέργεια διότι με την κατάργησή της συγκαταργείται και το ένδοξο 5ο Σύνταγμα Πεζικού το οποίο έχει γράψει μία από της πιο ένδοξες σελίδες του νομού της. Με την κατάργηση του Συντάγματος θα αναχωρήσει από την πόλη της η ένδοξος και ιερά σημαία αυτού. Καλείται ο λαός των Τρικάλων ν’ αντιδράσει με της της δυνάμεις».

Αλλά και ο γνωστός Νικόλαος Λεοντάρης που είχε καταφέρει να σώσει από της Ιταλούς το σύμβολο του 5ου ιστορικού συντάγματος Πεζικού, τη σημαία, την οποία και παρέδωσε της 21 Μαΐου του 1945 στα Τρίκαλα, και την οποία είχε κρύψει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η σημαία ήταν κρυμμένη για τρία περίπου χρόνια μέσα σε μια κρύπτη και είχε παραμείνει άθικτη, παρά το πέρασμα του χρόνου.

Ανοικτή επιστολή προς Αβέρωφ

Να μη μεταφερθεί η 7η Μεραρχία

Προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευαγ. Αβέρωφ, απεστάλη η κάτωθι ανοικτή επιστολή:

Κύριε υπουργέ,

Τούτες της μέρες γράφονται της τοπικές Τρικαλινές εφημερίδες ότι μελετάται, σχεδιάζεται ή επίκειται η κατάργηση της 7ης Μεραρχίας που έδρα έχει τα Τρίκαλα και στην οποία υπάγεται και το 5ο Πεζικό Σύνταγμα. Βέβαια δεν έχω υπεύθυνη θέση τώρα για να της παρακαλέσω ως εκπρόσωπος ομάδος ανθρώπων, αλλά σαν κάτοικος και εγώ του Νομού Τρικάλων δικαιούμαι να διαμαρτυρηθώ για την σχεδιαζόμενη ή μελετώμενη κατάργηση της 7ης Μεραρχίας που σαν αποτέλεσμα θα έχει και την διάλυση, ταπείνωση ή δεν ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί του ένδοξου και θρυλικού 5ου Πεζ. Συν)τος που στο διάβα του έχει γράψει σελίδες δόξης κλπ. Αλλά και διότι σ’ αυτό το Σύνταγμα υπηρέτησα επί 30 και πλέον μήνες και που έλαβα μέρος και στο Αλβανικό Έπος 1940 — 1941. Όταν δε τον Απρίλιο του 1941 η Γερμανία της κήρυξε τον πόλεμο και χτύπησαν πισώπλατα της ένοπλες Ελληνικές Δυνάμεις και τούτο για να περισώσουν το γόητρο των Ιταλικών φασιστικών δυνάμεων και προ του όγκου και του οπλισμού των, οι Ελληνικές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρά αντίσταση, αλλά τελικά αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν και εν τω μεταξύ να γίνει συνθηκολόγηση και να διαλυθεί ο στρατός της πλευράς εκείνης εξ ου και το 5ο Σύνταγμα. Μετά ταύτα σε μένα έλαχε ο κλήρος να περιέλθει η Πολεμική Σημαία του ηρωικού Συντάγματος καθώς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα και που σ’ αυτή είχα ορκισθεί τον Μάϊο του έτους 1938 να φυλάξω πίστη και αφοσίωση της την πατρίδα και ότι ουδέποτε να περιέλθει η πολεμική Σημαία στα χέρια του εχθρού, της και το έπραξα παρά της κινδύνους που με απείλησαν, διεφύλαξα ταύτη σαν κόρη του οφθαλμού μου σε όλη την διάρκεια της κατοχής όταν τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, εγώ πίστευα ακράδαντα ότι κάποια μέρα θα έλθει η απελευθέρωση και η επανασυγκρότηση του 5ου Πεζ. Συν)τος της και έγινε. Για τον λόγο αυτόν υψώνω την φωνή μου να μην πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη και μελετώμενη κατάργηση της 7ης Μεραρχίας, διότι εκτός των άλλων που θα έχει επίδραση, θα τραυματισθεί ανεπανόρθωτα η ψυχή του κάθε Τρικαλινού καθώς και όλων των κατοίκων του Ν. Τρικάλων, γιατί συνδέεται άρρηκτα με γεγονότα και καταστάσεις. Άλλωστε κανένας λόγος δεν συντρέχει είτε στρατηγικός είτε της που να δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια, διότι με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα για λίγες μόνο ώρες βρίσκονται οι πάντες στον τόπο του προορισμού όταν η ψυχή το λέει, παράδειγμα είναι, η 28η Οκτωβρίου 1940 που ξεκινήσαμε πεζοί για να βρεθούμε στην εμπόλεμο γραμμή της συγκρούσεως στο «Μέτωπο», άρα μήπως είναι άλλοι οι λόγοι, μάλλον σκοτεινοί;

Φιλικότατα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ

 

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης