Δήμος Τρικκαίων

Και συμπόσιο για τον Τσιτσάνη στη Βοστόνη

18 Οκτωβρίου 2016
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ακαδημαϊκό συμπόσιο έγινε στην αίθουσα τελετών στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη για τον αείμνηστο μεγάλο μουσουργό και τραγουδιστή Βασίλη Τσιτσάνη.

Οργανωτής ήταν ο κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Σύνθεσης στο Berklee College of Music της Βοστώνης και επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνόλου Ελληνικής Μουσικής (Greek Music Ensemble) ο οποίος προλόγισε τους ομιλητές και συντόνισε τη συζήτηση.

Υπογράμμισε επίσης στην εισαγωγή του τη σημασία του έργου του Βασίλη Τσιτσάνη για τις γενιές των Ελλήνων συνθετών που τον ακολούθησαν, δημιουργώντας οι ίδιοι με τη σειρά τους νέες μουσικές παραδόσεις και ύφη στην ελληνική λαϊκή μουσική κατά τη διάρκεια του 2ου μισού του 20ου αιώνα.

Ο κ. Σπυρίδων Αντωνόπουλος, επίτιμος ερευνητής στο City University του Λονδίνου, αναφέρθηκε στο ρεμπέτικο και γενικότερα στην ελληνική μουσική και τόνισε πως «μαζί με τη γλώσσα η μουσική συχνά είναι ένα από τα καθοριστικά σημεία της ελληνικής κουλτούρας».

Από την εκδήλωση για Βασίλη Τσιτσάνη στο Γενικό Προξενείο Βοστώνης. Την γενική πρόξενο κυρία Ιφιγένεια Καναρά πλιασιώνουν ο καθηγητής του Μουσικού Κολεγίου Berklee Πάνος Λιαρόπουλος και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Γραμμένος Καράνος. Πηγή: Γενικό Προξενείο Βοστώνης.
Από την εκδήλωση για Βασίλη Τσιτσάνη στο Γενικό Προξενείο Βοστώνης. Την γενική πρόξενο κυρία Ιφιγένεια Καναρά πλιασιώνουν ο καθηγητής του Μουσικού Κολεγίου Berklee Πάνος Λιαρόπουλος και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Γραμμένος Καράνος. Πηγή: Γενικό Προξενείο Βοστώνης.

Ο κ. Γραμμένος Καράνος, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού, χαρακτήρισε τον Τσιτσάνη «κεφάλαιο του ελληνικού μουσικού πολιτισμού». Ο κ. Καράνος υποστήριξε ότι «οι κύριοι παράγοντες που εξασφάλισαν την επιτυχία και τη διαχρονική δημοφιλία του έργου του Τσιτσάνη ήταν η προσήλωσή του στις βασικές αρχές του ρεμπέτικου τραγουδιού και των βυζαντινών-δημοτικών καταβολών του».

Υπό την αιγίδα και διεύθυνση του καθηγητή κ. Λιαρόπουλου πραγματοποιήθηκε και μουσική συναυλία στο Berklee Perfomance. Παρευρέθηκαν περί τα εφτακόσια άτομα, τα οποία ενθουσιάστηκαν και τραγουδούσαν μαζί με τους καλλιτέχνες.

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι «αποφασίσαμε να κάνουμε το αφιέρωμα στον Τσιτσάνη συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Συνοδοιπόροι μας στη διοργάνωση της συναυλίας ήταν ο δήμος Τρικάλων και το Μουσείο Τσιτσάνη που επιδότησαν και τη συμμετοχή στο κοντσέρτο δύο μελών της Ορχήστρας Τσιτσάνη – του Βασίλη Μητσιάκη και του Θωμά Τάνκου».

Ο κ. Λιαρόπουλος είπε ακόμα πως «η μουσική του Τσιτσάνη δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη γένεση του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού, ο Τσιτσάνης θεωρείται ο ‘Πατριάρχης’ του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και επηρέασε και ενέπνευσε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες, τόσο της λαϊκής όσο και της έντεχνης ελληνικής μουσικής».

Ανάμεσα στα τραγούδια που αποδόθηκαν ήταν «Ακρογιαλιές δειλινά», «Πάντα λυπημένη», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Αράπικο λουλούδι», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Μες την πολλή σκοτούρα μου», «Τα μάνταλα», «Τα αλάνια» κ.ά.

Την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Παναγιώτης Λιαρόπουλος και την αποτελούσαν οι:
Παναγιώτα Χαχουλάκου φωνή, Στέλιος Καραμηνάς, φωνή – κιθάρα, Βασίλης Μητσιάκης μπουζούκι, Θωμάς Τάνκος μπουζούκι, Αντώνης Παντίκης μπουζούκι – μπαγλαμά, Λέιθ Σιντίκ βιολί, Θανάσης Αθανασιάδης κλαρινέτο, Εμίλιαν Μπαντέα ακκορντεόν, Μάικλ Χάριστ μπάσο, Γιώργος Λέρνης κρουστά, Παναγιώτης Λιαρόπουλος διεύθυνση – ενορχήστρωση – πιάνο.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

*Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη ημέρ απραγματοποιήθηκε συναυλία. Αναλυτικά εδώ