Απλόχερα και με κοινωνικά κριτήρια η μουσική και ο χορός στα Τρίκαλα, μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Δομής Μουσικής και Χορού» που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το πρόγραμμα εκμάθησης χορού και μουσικών οργάνων για άτομα με οικονομικέ δυσχέρειες που για έκτη φορά υλοποιήθηκε στον Δήμο Τρικκαίων, με την ευγενική χορηγία 13 σχολών χορού και ωδείων των Τρικάλων. Φέτος, το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφορούσε σε 106 αιτήσεις, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 101. Ο θεσμός αποδεικνύει, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ακης Αναστασίου, ότι στην περίοδο της κρίσης δεν έμειναν μόνοι τους οι έχοντες ανάγκη, μια πράξη που «ζεσταίνει πολλές καρδιές». Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παραχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων, με τον κ. Αναστασίου και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κ. Ψύχο, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. Παρέστησαν επίσης, από την πλευρά του Δήμου, ο διευθυντής Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στεφ. Νταλάσης και η προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας κ. Β. Αντωνιάδου.
Μαζί τους, οι εκπρόσωποι 10 σχολών, που δέχθηκαν πλήθος συγχαρητηρίων για την απόφασή τους, όχι μόνο να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου, αλλά και να αναλάβουν τα έξοδα πληρωμής των εκπαιδευτικών (μουσικών και χορευτών). Κάτι που σημείωσε εμφατικά ο κ. Ψύχος, τονίζοντας ακόμη ότι, μαζί με τις άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, δημιουργείται ένα ευρύ δίχτυ για την τρικαλινή κοινωνία (Παντοπωλείο, εστιατόριο, φαρμακείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας).
Από την πλευρά τους, μετέχοντες στη συνέντευξη – εκπρόσωποι ωδείων και σχολών χορού, τόνισαν, όχι μόνο τη σημασία για τους νέους/νέες που μετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση της σχέση τους με τις τέχνες. Για παράδειγμα, ο κ. Σούλιος (από τον «Ασκληπιός») επεσήμανε ότι «είναι φυσικό να υπάρχει αρωγή στην προσπάθεια αλληλεγγύης, για να μπορέσουν όλα τα παιδιά να ασχοληθούν εμ αυτό που επιθυμούν. Η προσπάθεια δεν αφορά μόνο στην εκμάθηση χορού αλλά είναι σημαντικό ζήτημα οι κοινωνικέ δομές». Η κ. Νατάσσα Παπαστάθη, από την ομώνυμη μουσική σχολή, τόνισε ότι υπάρχει και ένα ακόμη «πρόσωπο» του Δήμου, ενώ όλοι μαζί «δίνουμε ευκαιρία να δείξουμε αγάπη και προσφορά σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων των παιδιών τους»
Η κ. Τασία Κασιώλα από το ομώνυμο ωδείο επεσήμανε την σύνδεση ανάμεσα στην καλλιέργεια ψυχής και τη μουσική ομορφιά. Και τόνισε ότι, όσο είναι δυνατόν για τις σχολές, συνεχίζουν αυτή τη δράση. Και από το Εντεχνο Ωδείο η κ. Κοντοκώστα επεσήμανε πως με αυτό το πρόγραμμα «πολλαπλασιάζεται η χαρά μας». Από την πλευρά του, ο διευθυντής Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νταλάσης κάλεσε τις σχολές χορού και τα ωδεία να μετάσχουν σε μια νέα συζήτηση για τις δυνατότητες περισσότερων δράσεων από κοινού για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Τέλος, ευχαριστίες απηύθυνε και η κ. Αντωνιάδου, προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας. Παρέστησαν επίσης, ο κ. Δρ. Ζιάκας ως εκπρόσωπος του Αριστοτελείου Ωδείου, η κ. Γιούλια Πεταράκη από την Ακαδημία Χορού Τρικάλων και η κ. Δάφνη Μπίζιου από το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων.
Στα πρόγραμμα συμμετέχουν οι παρακάτω σχολές χορού και ωδεία:
1.Σχολή χορού ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΟΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-Γιούλια Πεταράκη
2.Σχολή χορού ΤΕΡΨΙΣ DANCE ACADEMY – Ιωάννα Τσεργή
3.Σχολή χορού DANCESPACE – Μαρία Γαδετσάκη
4.Σχολή χορού DANCE PROJECT TRIKALA – Ναταλία Διβάνη
5.Σχολή χορού ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ- Ντέπυ Ρόζου
6.Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων- Παναγιώτης Μάνος
7.Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»- Γιάννης Σούλιος
8.«ΤΡΙΚΚΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Βασίλειος Γαλάνης
9.Μουσική Σχολή «ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ» – Αθανασία Παπαστάθη
10.ΩΔΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Α.ΚΑΣΙΩΛΑ» – Αναστασία Κασιώλα
11.ΕΝΤΕΧΝΟ ΩΔΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Γεωργία Κοντοκώστα
12.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Γιολάντα Ζάχου-Ζιάκα
13.Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων
Από το γραφείο Τύπου