Η πρώτη, είναι το Θεατρικό σχολικό φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Από τι; 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, συνολικά, 108 μαθητές, 4 σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης από τη Θεσσαλία, 1 σχολή χορού,
9 εκπαιδευτικοί, 3 θεατροπαιδαγωγοί, παρουσιάζουν δρώμενο παραστατικών τεχνών με αφορμή λογοτεχνικά κείμενα. Το δρώμενο προέκυψε από τη συμμετοχή των σχολείων σε δίκτυο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Παραλλήλως, θα λειτουργεί εικαστικό εργαστήρι, ανοιχτό για όλα τα παιδιά.
Επίσης, από τις 11 π.μ στην ολοήμερη έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής στον χώρο του Ματσόπουλου, σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μαθητών, παρουσιάζουν «εικαστικές εγκαταστάσεις» που προέκυψαν από την συμμετοχή τους σε δράσεις του «Κι αν ήσουν εσύ;».
Οι παραστάσεις των σχολείων θα ξεκινήσουν στις 7.30 στον χώρο έξω από το κεντρικό κτήριο του Μύλου.
Τις ίδιες ώρες περίπου, από τις 10:30 μέχρι τις 20:00 το Μουσείο Αγροτικής Ζωής, ο γνωστός σε όλους Μύλος Ματσόπουλου, παρουσιάζεται σε όλους τους τρικαλινούς μέσω ευρωπαϊκής καμπάνιας. Πρόκειται για την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με τίτλο “Η Ευρώπη στην περιοχή μου”(#EUinmyRegion) που υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, συμπεριέλαβε τον μύλο στα Open Days 2017.
Οι τρικαλινοί και οι τρικαλινές, θα μπορούν το Σάββατο 10 Ιουνίου από 10:30 έως 20:00, να ξεναγούνται στο Μουσείο, να βλέπουν τον μοναδικό στην Ευρώπη κάθετο υδροστρόβιλο του Μύλου με ολόκληρο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και την μουσειολογική του ανάδειξη, με την συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΣΠΑ 2007-2013), ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.
Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει μέσα από μια σειρά διαδραστικών εφαρμογών και παιχνιδιών στον κόσμο του σίτου και του αλευριού με την συλλειτουργία των τριών ενεργειακών δυνάμεων: νερό, θερμική ενέργεια και ηλεκτροκίνηση και την συνύπαρξη τους με την παραδοσιακή αλευροποιία.
Από το γραφείο Τύπου