Δήμος Τρικκαίων

Να μη μετάσχει το Δ.Σ. στον εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ

26 Οκτωβρίου 2018

Προς τους Δήμαρχο Τρικκαίων, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, και το Δημοτικό Συμβούλιο, απεστάλη το κατωτέρω έγγραφο:

Κύριοι,

Επειδή εις το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου που καταρτίσθηκε από την Νομαρχία Τρικάλων και κοινοποιήθηκε σ’ όλους μας, προβλέπεται η υποτιμητική για το σώμα 5η & 14η σειρά προβαδίσματος και ο διαχωρισμός αυτού σε δύο ομάδες, δηλαδή τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στη μια, και του Δημοτικού Συμβουλίου στην άλλη, παρακαλώ να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σ’ έκτακτη συνεδρίαση και να αποφασίσει:

α) Να μη λάβει μέρος στις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την υποτιμητική αυτή σειρά, και διαχωρισμό διότι δεν είναι νοητό ο Λαός να καλείται πρώτος και οι εκλεκτοί που τον αντιπροσωπεύουν 14οι και μάλιστα χωρίς τον Πρόεδρο, ο οποίος καλείται 5ος.

β) Να ματαιώσει τη δεξίωση που προγραμματίστηκε για το Δημαρχείο και,

γ) Να καλέσει τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μη λάβουν και αυτοί μέρος για τον λόγο τούτο στις εκδηλώσεις αυτές.

ΤΡΙΚΑΛΑ 25-10-76

Με τιμή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΓΚΑΣ

Γραμματεύς του Δ. Σ., Δημοτικός Σύμβουλος

 


 

Μακρά συζήτηση περί Λαού Δημοκρατίας και προβαδισμάτων

Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μετάσχει των εκδηλώσεων για την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ, αλλά και να διατυπωθεί αμέσως διαμαρτυρία γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν δίνεται κατά τις παρελάσεις η αρμόζουσα τιμητική θέση.

Η συνεδρίαση προκλήθηκε έπειτα από αίτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Μίγκα, -που δημοσιεύτηκε και στον Τύπο- και κατά τη συζήτηση ελέχθησαν πολλά περί λαού και δημοκρατίας, όπως κατεγράφησαν στον τοπικό Τύπο και τα οποία αξίζει τον κόπο να τα διαβάσετε.

Πρώτα ο κ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, είπε, ότι το Δ.Σ., εκλήθη κατόπιν της αναφοράς του κ. Μίγκα και ότι δεν είναι αδικαιολόγητη η τοποθέτηση αυτή του ανωτέρω Συμβούλου. Και κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, μας είχαν τοποθετήσει πίσω από τους δημ. υπαλλήλους. Εκείνο που ήθελα να προσέξουμε όσον άφορα τη στάση μας, κατά τον αυριανό εορτασμό, είναι ότι συμφωνώ με τον κ. Μίγκα, αλλά διαφωνώ με την πρόταση αποχής. Θα ήταν άτυχη απόφαση του Δ.Σ.. Πρέπει να πάρουμε απόφαση διαμαρτυρίας, αλλά να μη απόσχουμε από τις εκδηλώσεις της αυριανής ημέρας. Εν τω μεταξύ, για το θέμα, κάνουμε παράσταση στον κ. Νομάρχη, με τον κ. Δήμαρχο.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Βέβαια δεν έχω ψήφο στο Δ.Σ., αλλά δεν θέλω να είμαι αμέτοχος στην λήψη μιας αποφάσεως ουσίας. Συμφωνώ με τον κ. Μίγκα ότι η θέση του Δημ. Συμβουλίου, δεν είναι αυτή που του δίνει η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Διαφωνώ, όμως με τον τρόπο, που προέβαλε ο συνάδελφος το θέμα. Έπρεπε να ιδή την αναφορά του πρώτα ο Δήμαρχος και έπειτα να δημοσιευθεί στον Τύπο. Δεν αντιδικώ, είναι αγαθή η προαίρεση του συναδέλφου, αλλά υπάρχει αντιδεολογική ενέργεια. Παρά όμως το μη τυπικόν της αιτήσεως, συνεκάλεσα το Δημοτικό Συμβούλιο. Σας αποκαλύπτω ότι και την 25ην Μαρτίου δημιουργήθηκε το θέμα διότι χώρισαν τον Δήμαρχο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εν όψει όμως της ιερότητας της αυριανής ημέρας δεν νομίζω, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βρει την ευκαιρία να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ίσως, θα μπορούσε να ληφθεί μία απόφαση διεκδικήσεως της θέσεως που πρέπει και η οποία θα υποβληθεί ιεραρχικώς μέσω Νομαρχίας στην οποία διαμαρτυρία θα διατυπώνεται η απειλή ότι εις μίαν προσεχή εκδήλωση το Δ.Σ. θα αποχωρήσει αν δεν του δοθεί η αρμόζουσα θέση. Πάντως, εδώ δεν υπάρχει ευθύνη της Νομαρχίας. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι ο αιρετός σύμβουλος δεν έχει τίποτα άλλο, από μια τιμητική θέση. Η απουσία μας πάντως από την εορτή, εμάς θα χαρακτηρίσει.

ΜΙΓΚΑΣ: Το υπουργείο, κωφεύει σε παρόμοιες διαμαρτυρίες Δημ. Συμβουλίων. Στο Αγρίνιο έγινε αποχή κατά την 25η Μαρτίου. Δεν πρόκειται επομένως να κατηγορηθεί ο Δήμος για έλλειψη προνοητικότητας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μπορούμε, να παρεξηγηθούμε από την κοινή γνώμη. Η ημέρα δεν αρμόζει για μια τέτοια άσκηση βέτο. Στο σημείο αυτό, αναγιγνώσκεται έγγραφο του κ. Νομάρχου, στο όποιο αναφέρεται ότι τη σειρά προβαδίσματος καθορίζει απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι στο πρόγραμμα της Νομαρχίας εκ λάθους παρεισέφρησε ένα «μετά» Και διεγράφη Και ότι στο πρόγραμμα είθισται για την Νομαρχία των Τρικάλων, να προτάσσει το λαό προ των επισήμων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Σαν μέλος του λαού εθίγην από την φράση του κ. Μίγκα. Δεν ξέρω τι ήθελε να πει, κι’ αν το λέει σωστά, πάντως το κοινωνικό σύνολο δεν μπορεί κανένας να το διασπάσει. Ο λαός προηγείται σαφώς και επόμεθα όλοι εμείς, οι αιρετοί. Το Δ.Σ. Αν στο πρόγραμμα δεν μπήκε τυχαία, πρώτος ο λαός, πρέπει να απευθύνει συγχαρητήρια στον κ. Νομάρχη.

ΜΙΓΚΑΣ: Μα δεν κατηγορώ τον λαό. Πιστεύω ότι τον αφήνουν ξεκάρφωτο.

ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Όταν καλείται πρώτος ο λαός, έπονται οι δημόσιοι υπάλληλοι Και έπονται οι αιρετοί, είναι σχήμα οξύμωρο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Παίζουμε με τις λέξεις. Ο λαός στις τελετές είναι γύρω — γύρω, δίπλα και προηγούνται οι επίσημοι. Στην πράξη δηλαδή ο λαός δεν προηγείται.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Δεν νομίζω ότι έχουμε δικαίωμα να απόσχουμε. Εδώ τιμάται η μνήμη των ηρώων του ’40, είτε σαν λαός είτε άλλου.

ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το τοποθετείτε προσωπικά. Η διαμαρτυρία δεν είναι για μένα ή για σας, είναι για το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν εξοβελίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση Και έχουμε παραδείγματα για τούτο.

ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: θα πει όμως ο κόσμος, ότι μαλώνουμε για το που θα μας βάλουν.

ΤΕΑΣ: Δεν πρέπει να απόσχουμε των εκδηλώσεων, αλλά να διαμαρτυρηθούμε.

ΝΤΑΒΑΡΑΣ: Το θέμα είναι να συζητήσουμε ένα κακό. Μάλλον, όμως δεν πρέπει να απόσχουμε.

ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην, απόσχουμε.

ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ: Να μετάσχουμε.

ΖΩΓΡΑΦΟΣ: Να μετάσχουμε·

ΧΡΟΝΗΣ: Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα και εκπλήσσομαι πώς ένας Δημοτικός Σύμβουλος μιλάει για όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ζήτησε πράγματα που μπορεί να μεγαλοποιηθούν.

ΜΙΓΚΑΣ: Ξέρετε κ. Χρόνη, τί διαβάσατε;

ΧΡΟΝΗΣ: Ζητήσατε την γνώμη και πήρατε την συγκατάθεση να δημοσιεύσετε επίσημα κείμενο, για να διαβάσει ο λαός; Τέτοια πράγματα, απαγορεύεται να δημοσιεύονται. Έπρεπε να μελετηθούν. Εγώ θεωρώ θιγόμενο τον εαυτό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ο κ. Μίγκας δεν ομιλεί για το Δ.Σ. αλλά προσωπικά.

ΧΡΟΝΗΣ: Χρησιμοποιεί πληθυντικό. Κι’ αυτά πρέπει να δημοσιεύονται; Το κείμενο λέει θα και όχι να.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι σωστές οι βάσεις του εγγράφου, του κ. Μίγκα, αλλά αντιτίθεμαι που δημοσιεύτηκε πριν ενημερωθούν οι συνάδελφοι. Παρακάμπτοντας όμως αυτό το αντιδεοντολογικό, Και παρ’ όλο που δεν είχα υποχρέωση, συνεκάλεσα το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Κύριε Χρόνη έχουμε δημοκρατία. Θα απαγορεύσετε στον Τύπο τί θα κάνη;

ΧΡΟΝΗΣ: Ο κ. Μίγκας δεν μπορεί να ομιλεί για πρόσωπα που δεν συμφωνούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ διαφωνώ και με τη θέση του κ. Δημάρχου. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος έχει δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του δημοσίως Δεν πρέπει να επιτιμηθεί ο κ. συνάδελφος γιατί το δημοσίευσε. Άλλωστε πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι όλοι μας έχουμε αυτή την τοποθέτηση.

ΧΡΟΝΗΣ: Ο κ. Δήμαρχος έθεσε το πρόβλημα Και συμφωνώ, αλλά δεν μπορεί ο οιοσδήποτε να κάνει καμπάνια στις εφημερίδες.

ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ: Ο κ. Χρόνης θέλει να πει ότι ο κόσμος με το δημοσίευμα θα νομίσει ότι το Δ.Σ., δεν θα μετάσχει των εκδηλώσεων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είμεθα όλοι σύμφωνοι με το πνεύμα του κ. Μίγκα, αλλά ήταν αντιδεοντολογική ενέργεια, πριν συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε να δώσουμε μομφή κατά του Συμβουλίου.

ΧΡΟΝΗΣ: Έπρεπε το σημείωμα να πάει και στην εφημερίδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως είναι υπάλληλος του Δήμου να τον επιπλήξω; Έχει δικαίωμα να εκφράζει ευθαρσώς τις γνώμες του.

ΧΡΟΝΗΣ: Όχι η ενέργεια, προ του αποτελέσματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με αντιλαμβάνεσθε.

ΧΡΟΝΗΣ: Είσθε λίγο δυσνόητος.

ΜΑΝΗΣ: Συμφωνώ με τον κ. Μίγκα να απόσχουμε, και δεν νομίζω ότι αν θα πάμε στην πλατεία, θα τιμήσουμε τους ήρωες του ’40. Θα τούς τιμήσουμε αν καταθέσουμε ένα στεφάνι.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ο κ. Μίγκας είχε δικαίωμα όπως κάθε άνθρωπος να κάνη το δημοσίευμα. Πρέπει όμως ένα έκαστον των ερωτημάτων του να τεθεί σε ψηφοφορία για να δούμε τί θα αποφασισθεί τότε. Με εκείνο, με το όποιο είμεθα αντίθετοι είναι ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον λαό. Ο λαός προηγείται και όλοι οι άλλοι έπονται. Για τις θέσεις αυτές έπρεπε να ενημερωθούμε. Πάντως φρονώ, ότι δεν πρέπει να απόσχουμε, αλλά να διατυπωθεί διαμαρτυρία, για τον διαχωρισμό Προέδρου και Συμβουλίου.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Συγχαίρω τον κ. Μίγκα, γιατί δίνει την ευκαιρία να συζητηθεί στο Δ·Σ. και να ζητήσει η αναγνώριση της θέσεως που αξίζει. Δεν πρέπει όμως να προβούμε σε καμία απ’ τις 3 ενέργειες που προτείνει ο κ. Μίγκας, γιατί δεν κάναμε προηγουμένως τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουμε. Να κάνουμε όμως και ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο και αργότερα στην Βουλή. Πάντως δεν πρέπει ν’ απόσχουμε.

ΓΕΩΡΓΟΛΙΟΣ: Δεν πρέπει να απόσχουμε, ούτε παρουσία διαμαρτυρίας στην παρέλαση να κάνουμε, αλλά να προβούμε σε διάφορες ενέργειες.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα του προβαδίσματος, διότι, αυτό καθορίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτού διαφωνώ.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Εγώ δεν θεωρώ εαυτόν θιγόμενο μπαίνοντας ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί δεν είναι αυτοί άνθρωποι; Δεν νομίζω, ότι το θέμα είναι της παρούσης στιγμής. Εξεπλάγην από το δημοσίευμα του κ. Μίγκα, στις εφημερίδες. Θα πει ο λαός ότι πάμε στην πλατεία για το «φατσιμάρε». Δεν πρέπει να κάνουμε συζήτηση και να διαμαρτυρηθούμε στον Τύπο γιατί θα δείξουμε ότι κάτι είμαστε παραπάνω, θα πάμε στις εκδηλώσεις και ο κ. Μίγκας καλόν θα είναι να συνεννοείται με τους συναδέλφους. Πάντως, συμφωνώ να πάνε μαζί ο πρόεδρος και το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΜΑΝΩΛΑΚΗ: Αλλά πρέπει να διαμαρτυρηθούμε. Αν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δεν διεμαρτύρετο παλαιότερα δεν θα του εδίδετο προβάδισμα.

ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι λυπηρόν, δεν έπρεπε να συζητηθεί καν το θέμα. Ο κόσμος θα πει ότι συζητάμε που θέλουμε να μάς βάλουν. Πρώτα ο λαός και μετά εμείς.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν διαφωνεί κανένας πρώτα ο λαός και έπειτα εμείς.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν πρέπει να συζητηθεί το θέμα, ούτε να μας αιφνιδιάζουν οι συνάδελφοι. Διαφωνώ.

ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ: Να μετάσχουμε της εορτής και να κάνουμε αναφορά.

ΜΑΝΩΛΑΚΗ: Και στην παρέλαση θα πάμε και στην δεξίωση, αλλά και θα γίνει έντονη διαμαρτυρία. Να γίνει τώρα και όχι κατόπιν εορτής.

ΔΕΡΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε στην παρέλαση και να κάνουμε διαμαρτυρία σε άλλο Συμβούλιο και όχι σήμερα.

Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος, έκανε ανακεφαλαίωση των απόψεων να μετάσχει το Δ.Σ. των εκδηλώσεων και να διατυπωθεί ιεραρχικώς διαμαρτυρία.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Οι διαμαρτυρίες δεν δύνανται να υπάρχουν στη δημοκρατία αλλά αλλού. Και εφ’ όσον μιλάμε για δημοκρατία δεν έπρεπε να συζητάμε για τέτοια πράγματα. Το Δ.Σ. ούτε καν πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η ίδια η Δημοκρατία όμως τα υιοθετεί.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Είναι αντιγραφή παλαιών νόμων και καθεστώτων ολιγαρχικών χωρών, που δεν ταιριάζουν σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πρέπει να απόσχουμε και πρέπει να γίνει κείμενο διαμαρτυρίας, σήμερα. Η κριτική εις βάρος του κ. Μίγκα ήταν άτυχής. Κάθε πολίτης έχει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

ΜΙΓΚΑΣ: Η κάλυψη αυτή μου αρκεί. Διά τον κ. Δήμαρχο λόγω ότι επρόκειτο για επιστολή Και υποχρέωση της γραμματείας του Δ.Σ., ήταν να την διανείμει. Στον κ. Χρόνη συμβουλεύω να διαβάζει τα κείμενα καλά και έπειτα να άπαντα. Διά τον κ. Λάμπρου έχω να πω ότι ομολογώ ότι η πράξη μου είναι πολιτική διότι βλέπω μια σκοπιμότητα υποτιμήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

ΧΡΟΝΗΣ: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δημοσιότητα ήταν αντιδεοντολογική. Είναι απαράδεκτη.

ΜΙΓΚΑΣ: Διά τον κ. Ευαγγέλου έχω να πω ότι ούτε διανοήθηκα να υποτιμήσω τον λαό, τον λαό τον βάζω μπροστά, αλλά ήθελα να τονίσω το χάσμα μεταξύ λαού και αιρετών.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Η έννοια ότι η ενέργεια ήταν πολιτική το κάλυψε όλα. Αλλά επειδή ο χρόνος είναι ύποπτος εν σχέσει με την εορτή, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει κείμενο διαμαρτυρίας σήμερα.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο μειοψηφούντων των κ.κ. Μίγκα και Μάνη, αποφάσισε να συμμετάσχει των εκδηλώσεων της εθνικής Επετείου και με ψήφους 9 έναντι 7 και μιας λευκής, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να συντάξει εντός της σήμερον διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη θέση του Δ.Σ. στις παρελάσεις. Οι 9 Σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ αμέσου διαμαρτυρίας είναι οι κ. κ. Μίγκας, Νταβάρας, Τέας, Γκουντόπουλος, Καλλιάρας, Ζωγράφος, Χρόνης, Μάνης και Βούλγαρης. Οι 7 ετάχθησαν υπέρ της διαμαρτυρίας μετά την γιορτή ήτοι η κ. Μανωλάκη Και οι κ.κ. Χατζηγάκης, Ευαγγέλου, Γεωργολιός, Λάμπρου, Τσαγκούλης, και Δερπανόπουλος, ενώ ο κ. Μπαταγιάννης ζήτησε να μη γίνει καθόλου διαμαρτυρία.