Το 1978 στα «Τρικαλινά Νέα» γράφτηκε σχόλιο σχετικά με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο για την ανέγερση ανδριάντα του Γεωργίου Κονδύλη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.
Η χτεσινή είδηση αναφέρει πως «στο γραφείο του κ. Δημάρχου & υπό την προεδρία του συγκροτήθηκε σύσκεψη τοπικών παραγόντων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της ανέγερσης ανδριάντα του Γεωργίου Κονδύλη στην πόλη μας».
Έγινε αλήθεια τέτοια σύσκεψη; Και μάλιστα στο γραφείο του κ. Δημάρχου και υπό την προεδρία του; Και για να συζητήσουν για την ανέγερση ανδριάντα στον Γεώργιο Κονδύλη;
Τον Κονδύλη, άγαλμα! Τον γνωστό στρατοκράτη και ενταφιαστή της Δημοκρατίας, που το 1935 (10 του Οκτώβρη) κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία & στις 3 του Νοέμβρη του ίδιου χρόνου παλινόρθωσε τη Μοναρχία με νόθο δημοψήφισμα;
Άγαλμα τον Κονδύλη! (;) Ο Δήμαρχος κι’ όσοι τοπικοί παράγοντες παραβρέθηκαν στη σύσκεψη αυτή, πρέπει (έχουν ηθικό χρέος) να πουν ξεκάθαρα στον Τρικαλινό λαό τι είδους σύσκεψη ήταν αυτή. Ποιοι την προετοίμασαν, ποιοι τη μεθόδεψαν και πως βρέθηκε ο κ. Δήμαρχος πρόεδρός της.
Κι’ ακόμα να μας πουν, να πουν στον Τρικαλινό κόσμο, τί είδος συζήτηση έγινε και ποια απόφαση πήραν.
Περιμένουμε, (μια υπεύθυνη απάντηση). ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
Η επιτροπή για τον ανδριάντα του Γ. Κονδύλη στην πόλη μας
Η έκδοση της βιογραφίας του
Κατά την συγκροτηθείσα προχθές στο Δημαρχείο σύσκεψη τοπικών παραγόντων για τον ανδριάντα του αντιβασιλέα Γεωρ. Κονδύλη, έγινε ανασυγκρότηση της σχετικής ερανικής επιτροπής ως έξης: Πρόεδρος ο Δήμαρχος κ. Κων. Παπαστεργίου, αντιπρόεδρος Περικλ. Βασιλός πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, γενικός γραμματέας Θεμ. Σφύρης πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, Ταμίας Ίωάν. Μαργαρίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων, μέλη Νικ. Παπαπολύζος πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, Έλευθ. Σίμος πρόεδρος Επιμελητηρίου, Ευθύμ.
Καλύβας πρόεδρος ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Στέργ. Πρεβέντας πρόεδρος Ένωσης Γεωργικών Συν)σμών και Ίωάν. Ρίτσος πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τρικάλων.
Η επιτροπή αποφάσισε την έκδοση της πρωτότυπης βιογραφίας για τον Κονδύλη που έγραψε ο ανιψιός του Κων. Κατσιάμπας και η όποια θα πουληθεί προς 150 δρχ. τα έσοδα δε μέχρι ποσού 700.000 δρχ. θα παραχωρηθούν από τον συγγραφέα στην ερανική επιτροπή για την ανέγερση του ανδριάντα του Γ. Κονδύλη στην πόλη μας.
Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή την είδηση της εφημερίδος σας «Σύσκεψη για τον ανδριάντα του Γ. Κονδύλη», νοιώθω την υποχρέωση να υπενθυμίσω στην «επιτροπή τοπικών παραγόντων» με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο. Το τέλος της πορείας του «ινδάλματος των»;! στην πολύπαθη ιστορία της πατρίδος μας.
«Γ. Κονδύλης Στρατιωτικός και πολιτικός από τον Προύστο Ευρυτανίας.
… Το 1932 εκλέχτηκε βουλευτής Τρικάλων. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε το υπουργείο στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Παν. Τσαλδάρη, το οποίο διατήρησε και μετά τις εκλογές του 1933. Τότε έγινε φανερή η μεταστροφή του. Το 1935 πρωτοστάτησε στην καταστολή του φιλοβενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, μετά την παραίτηση του Π. Τσαλδάρη, ανέλαβε την πρωθυπουργία και με νόθο δημοψήφισμα επέτυχε την επαναφορά του βασιλιά Γεωργίου Β’, ενώ ανέλαβε ο ίδιος την αντιβασιλεία μέχρι τον ερχομό του Γεωργίου (25-11-35) οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του».
Και να υπενθυμίσω ακόμα στην «επιτροπή» —άραγε να της διαφεύγει;— ότι: Από τον Δεκέμβριο του 74 —μετά από δημοψήφισμα, το πολίτευμα της Ελλάδος είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία δηλ. δημοκρατία αβασίλευτη!!! Αυτά για τώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΓΚΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Απίστευτο είναι αλήθεια σήμερα ύστερα από 4 χρόνια δημοκρατικής ζωής που με το δημοψήφισμα ο Λαός μας έδιωξε για πάντα το βασιλιά απ’ τη χώρα μας, να γίνονται προσπάθειες προβολής βασιλικών ανδρών και ειδώλων. Γιατί ο Κονδύλης που η επιτροπή τοπικών παραγόντων προσπαθεί να στήσει τον ανδριάντα του στην πόλη μας όχι μόνον συνέδεσε το όνομά του και ταυτίστηκε με το στέμμα και τους βασιλικούς άντρες, αλλά κι’ εργάστηκε ανοιχτά φορώντας πρώτα τη στολή του αντιβασιλέα και πραξικοπηματικά υστέρα έφερε το 1935 το βασιλιά με το δημοψήφισμα που πραγματοποίησε αυτός.
Ποιά είναι λοιπόν, η σκοπιμότητα και η αναμόχλευση της ζωής των ανδρών της βασιλικής πίστης που ενώ ο Κονδύλης εργάστηκε για το θάψιμο της δημοκρατίας. Καλείται ο λαός της πόλης μας όχι μόνο να δεχτεί το στήσιμο του ανδριάντα του αλλά και να πληρώσει κιόλας.
Η τοπική αυτή επιτροπή θα πρέπει πρώτα πριν πάρουν την απόφασή τους να ρωτήσουν πρώτα το δημοκρατικό λαό της πόλης μας που εκπροσωπούν και ιδιαίτερα ο κ. Δήμαρχος που βρίσκεται επικεφαλής της.
ΑΝΤΥΠΑΣ
Ανακοίνωση Δημάρχου για τον ανδριάντα Γ. Κονδύλη
Το θέμα για την ανέγερση Προτομής για τον Γ. Κονδύλη ανέκυψε για πρώτη φορά το 1959, όταν με το 149 Β.Δ)γμα ορίστηκε η Ερανική Επιτροπή ανεγέρσεως της ΠΡΟΤΟΜΗΣ του.
Με το Β.Δ. 303)73 η Επιτροπή αυτή ανασυγκροτήθηκε, μετατράπηκε σε Ερανική Επιτροπή ανεγέρσεως ΑΝΔΡΙΑΝΤΟΣ του Γ. Κονδύλη και παρατάθηκε η θητεία της μέχρι 31-12-74
Με το Π.Δ. 454)74, η παραπάνω επιτροπή μετονομάζεται σε ερανική επιτροπή ανεγέρσεως ΠΡΟΤΟΜΗΣ του Γ. Κονδύλη και η θητεία της παρατείνετε μέχρι 31-12-77.
Τέλος με το Π.Δ)γμα 608 που εκδόθηκε την 14 Ιουλίου 1977 και υπογράφεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Τσάτσο και τον υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών τότε κ. Κ. Στεφανόπουλο, η ερανική επιτροπή μετονομάζεται εκ νέου σε «ανεγέρσεως Ανδριάντος Γ. Κονδύλη» και η θητεία της παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1980.
Η επιτροπή αυτή αποτελείται: από τον εκάστοτε Δήμαρχο Τρικάλων, ως πρόεδρο, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Συλλόγου Μηχανικών, Εμποροβιομηχανικού Έπιμ)ριου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Εμπορικού Συλλόγου Ενώσ. Αποστράτων Άξ)κών, Ένώσ. Γεωργ. Συ)σμοΰ, Αγροτικού Συλλόγου.
Όλες οι παραπάνω κατά καιρούς επιτροπές, μετά από τον καθορισμό τους στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, συγκροτούνταν σε σώμα για να περιπέσουν στη συνέχεια σε αδράνεια.
Για την προκειμένη τελευταία «Επιτροπή Τοπικών Παραγόντων» όπως γράφτηκε στην εφημερίδα σας, αφού το σχετικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε εδώ και ένα χρόνο (14 Ιουλίου 1977), έπρεπε κάποτε να συνέλθει, είτε να συγκροτηθεί σε σώμα ή να ακουστούν οι απόψεις των μελών της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η πρώτη πρόσκληση έγινε στις 20—5—78 και ορίστηκε για τις 26—5—78 να συνέλθουν τα μέλη της επιτροπής, από έλλειψη απαρτίας όμως (παρόντες 5 στους 10) ματαιώθηκε η συνεδρίαση.
Στις 9—6—78 στάλθηκε δεύτερη πρόσκληση για να συνέλθουμε στις 13—6—78, πράγμα που έγινε με παρόντα 6 μελών στους 10.
Η επιτροπή αυτή στη συνεδρίασή της απλώς συγκροτήθηκε σε σώμα και δεν ήταν δυνατόν να συζητήσει τίποτε παραπάνω γιατί απουσίαζαν αρκετά της μέλη και από τα παρόντα διετύπωσαν επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμμετοχή τους (χωρίς την έγκριση των μελών του Συλλόγου που εκπροσωπούν πχ. κ. Παπαπολύζος).
Αυτή είναι η «ξερή» εξιστόρηση της όλης υποθέσεως, μα θα μου επιτραπεί να προσθέσω και κάτι ακόμα.
Κύριε Διευθυντά,
Είναι παγία αντίληψη ότι τα «γεγονότα και τα πρόσωπα κρίνονται χωρίς να αγνοούνταν οι κρατούσες αντιλήψεις και συνθήκες σε κάθε ιστορική εποχή, και είναι δυνατόν να αδικηθεί κάποιος που «βαρύνεται με κάποιο «αμάρτημα» όταν από όλο του τον βίο απομονώνεται αυτό το γεγονός και μόνο, ωστόσο θέλω να πω, ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα την ευαισθησία του Δημοκρατικού κόσμου των Τρικάλων όπως εκδηλώθηκε τελευταία από τις στήλες σας και σαν μέλη μιας τέτοιος επιτροπής δεν θα αποτολμούσαμε να κάνουμε κάτι που θα ερχόταν σε σύγκρουση με το κοινό αίσθημα, μα και καμιά άξια δεν θα είχε το στήσιμο ενός ανδριάντος αν δεν είναι ομόψυχη επιθυμία του λαού που θα τον βλέπει κάθε μέρα. Πιστεύω ότι και ο μακαρίτης ο Κονδύλης δεν θα ήθελε ποτέ έστω και χάλκινος να περιβάλλεται από ένα βλοσυρό λαό σαν τα Χάλκινα Τσάρικα αγάλματα.
Ας είναι βέβαιος ο Τρικαλινός λαός πως δεν πρόκειται η «επιτροπή» να του επιβάλλει ένα ανδριάντα που δεν επιθυμεί και θα βρεθεί τρόπος να αποφανθεί γι’ αυτό.
Μία υπενθύμιση ακόμη θέλω να κάνω στον ένα, τον επώνυμο επιστολογράφο: Δεν ξεχάσαμε ότι πολίτευμα της χώρας μας είναι η αβασίλευτη Δημοκρατία!!!
Πολλά από τα μέλη της «επιτροπής των τοπικών παραγόντων» όργωναν κάμπους και χιονίζοντας βρισκόταν στα Στουρναρέϊκα·ή σ’ άλλα ορεινά χωριά για να βοηθήσουν στην παγίωση της αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Ας μην είναι λοιπόν τόσο άδικος ή βιαστικός στην κρίση του. Και οι άλλοι έχουν μνήμη και κρίση!!
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
ΚΩΝ. Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Απάντηση στην ανακοίνωση του κ. Δημάρχου περί Κονδύλη
Πήραμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:
Κύριε Διευθυντά σας παρακαλώ να φιλοξενήστε τα πιο κάτω σαν απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Δημάρχου.
«Ανασυγκροτήθηκε προχθές η επιτροπή για τον ανδριάντα του Γ. Κονδύλη στην πόλη μας» ήταν ο τίτλος των εφημερίδων της 15-6-78. Και συνέχεια στο κείμενο διαβάσαμε: «…Η επιτροπή αποφάσισε την έκδοση της πρωτότυπης βιογραφίας για τον Κονδύλη, που έγραψε ο ανεψιός του Κ. Κατσιάμπας και η οποία θα πουληθεί προς 150 δρχ. Τα έσοδα δε μέχρι ποσού 700.000 δρχ. θα παραχωρηθούν από τον συγγραφέα στην Ερανική Επιτροπή για την ανέγερση του ανδριάντα του Γ. Κονδύλη στην πόλη μας».
Τα παραπάνω σαν «άδικη και βιαστική κρίση» — απάντηση στην «ξερή» εξιστόρηση της όλης υπόθεσης των Ερανικών Επιτροπών και στην «τυπική»! συνεδρίαση της τελευταίας.
Αυθόρμητα και απλά η ευαισθησία του δημοκρατικού κόσμου εξωτερικεύει το ερώτημά της:
-«Κύριε Δήμαρχε — Πρόεδρε, είσθε υπέρ ή κατά του ανδριάντα;». Και περιμένει πάλι απλή απάντηση με Ναι ή Όχι, και όχι ανακοίνωση χρησμό.
Γιατί η όψιμη δήλωση του κ. Δημάρχου (μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσαν οι ενέργειες του) και κατά την οποία «ας είναι βέβαιος ο Τρικαλινός Λαός πως δεν πρόκειται η επιτροπή να του επιβάλει ένα ανδριάντα που δεν επιθυμεί και θα βρεθεί τρόπος να αποφανθεί γι’ αυτό», δεν γίνεται πιστευτή. Ή μάλλον γίνεται φανερό ότι «μία ωραία πρωία» ο δημοκρατικός λαός της πόλης μας μπορεί να «καμαρώσει», Τον «αμαρτήσαντα» (κατά τον Δήμαρχο) αντιβασιλέα «στημένο» σε κεντρική πλατεία.
Γι αυτό επανερχόμαστε και με παρρησία ξαναλέμε: Κύριε Δήμαρχε — Πρόεδρε, δεν έχετε γίνει δέκτης της ευαισθησίας του Δημοκρατικού κόσμου των Τρικάλων και εξηγούμαι: Ο Λαός μιλάει για «έγκλημα» διαρκές του Κονδύλη και όχι για «αμάρτημα» στιγμιαίο και δεν θάρθει ποτέ η… μεθοδευμένη δικαίωση «λόγω προτέρου έντιμου βίου του»!!
Τελειώνοντας επισημαίνω πως κάθε γενιά έχει και τη δική της πορεία «μες τα χιόνια». Γεννιέται όμως το ρώτημα, συνεχίζουμε την πορεία για το τέρμα της δικαίωσης;
Γιατί σ’ αυτό τον τόπο οι «αμαρτήσαντες» μας έχουν σερβίρει την αποστασία σαν σωτήρια εθνική προσφορά!
Και κοντολογίς έχομε αποκάμει από σωτήρες. Έλληνες χρειαζόμαστε!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΓΚΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης