Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Τεχνολογία για τον Ανθρωπο

29 Ιουνίου 2016
«Τεχνολογία και καινοτομία για τον άνθρωπο. Αν δεν τη χρησιμοποιεί ο πολίτης, είναι μάταιες». Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στις εργασίες της διήμερης συνάντησης των εταίρων του έργου InSmart (Integrative Smart City Planning – Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Έξυπνων Πόλεων).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, που είναι εταίρος στο εν λόγω έργο. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για έναν «ανοικτό Δήμο», με βάση τον προσδιορισμό των επικείμενων δράσεων του έργου, παρουσιάζοντας το ρόλο των Τρικάλων, της προεδρίας του ίδιου στην Επιτροπή Καινοτομίας και Ανάπτυξης στην ΚΕΔΕ. Τόνισε, δηλαδή, την ανάγκη προσδιορισμού νέων δεδομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Κρίσης, με «ανοικτή» νοοτροπία και προσαρμογή στις αλλαγές.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, παρά τις δυσκολίες του πολύπλοκου νομικού πλαισίου, που

δεν επιτρέπει στους Δήμους να εφαρμόσουν απλές πολιτικές, αλλά και τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι μόλις πρόσφατα και μετά από πολλή πίεση ορίστηκε νομικό πλαίσιο για ποδηλατόδρομους.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε τις τεχνολογίες που αναγνωρίζονται από το Δήμο και που μετρώνται από το έργο InSmart, όπως
–  η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων,
– τα παθητικά και τα έξυπνα κτήρια,
– ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού
– οι βιώσιμες μεταφορές.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες που έχει αναλάβει και σχεδιάζει ή υλοποιεί ο Δήμος στο πλαίσιο και της «Στρατηγικής του για Έναν Ανθεκτικό και Έξυπνο Δήμο», ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε
– δράσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
– παραγωγής ενέργειας από δίκτυα ύδρευσης και φραγμάτων,
–  εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού,
– δράσεις βιώσιμης κινητικότητας με ποδήλατο και ηλεκτροκίνηση,
ενώ επεσήμανε και την εγκατάσταση διαμεσολαβητικού κόμβου στα Τρίκαλα.

Αναφέρθηκε επίσης στις διακρίσεις του Δήμου και των τρικαλινών  στην καινοτομία και στη δημιουργική βιομηχανία με σημαντικές δράσεις στην «έξυπνη πόλη», στις μεταφορές χωρίς οδηγό, στις τέχνες και στα γράμματα.
Ετσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο  «παράγοντας άνθρωπο» μπορεί να αξιοποιηθεί. Η τεχνολογία και η καινοτομία πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες του και να υιοθετούνται από τον άνθρωπο. «Όση τεχνολογία και να εγκατασταθεί στην πόλη, αν δεν γίνεται χρήση της θα είναι μάταια», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το έργο του Δήμου, επεσήμανε

Κλείνοντας, κατέγραψε την αποστολή του Δήμου και την ανάγκη για αποφασιστικότητα στην εφαρμογή πολιτικών, χωρίς οι Δήμαρχοι να παρεκκλίνουν της αποστολής τους, δηλαδή να εξυπηρετούν το ευρύτερο συμφέρον της πόλης και να δώσουν προοπτική σε αυτή.

 

Από το γραφείο Τύπου