Δήμος Τρικκαίων

Παπαστεργίου: Οι Δήμοι σηκώνουν μεγάλο βάρος στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων

28 Ιανουαρίου 2022

 

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε την απόλυτη στήριξη στην προσπάθεια και το δύσκολο έργο που καταβάλλουν οι Δήμαρχοι της Αττικής και το προσωπικό των Δήμων, για απαλλάξουν από τον τεράστιο όγκο χιονιού τους δρόμους των Δήμων τους, ώστε να τους καταστήσουν ξανά λειτουργικούς κι ασφαλείς για τους κατοίκους τους.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσαρέσκεια των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν ικανό αριθμό μηχανημάτων αποχιονισμού, γιατί μέχρι και πέρυσι δεν τα χρειάστηκαν σχεδόν ποτέ. Επιπλέον, βρέθηκαν στην δυσχερή θέση να μην μπορούν ούτε καν να μισθώσουν τα μηχανήματα που τους ήταν απαραίτητα, αφού αυτά απλά… δεν υπάρχουν σε επαρκή αριθμό. «Αλήθεια, για πιο λόγο ένας ιδιώτης να επενδύσει μέχρι σήμερα σε μηχανήματα αποχιονισμού στην Αθήνα;». Και συμπλήρωσε «Δεν πιστεύω και δεν έγινε, ότι οι Δήμαρχοι τη Δευτέρα καθόντουσαν στο τζάκι και έβλεπαν το χιόνι να πέφτει. Έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν, με τα μέσα που έχουν και το προσωπικό που έχει μείνει στους Δήμους.

Δυστυχώς οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν τον ειδικό εξοπλισμό αποχιονισμού (δεν μιλάω για απλά μηχανήματα έργου αλλά για ειδικά οχήματα με μαχαίρια και αλατιέρες), προκειμένου να απομακρύνουν όλο το χιόνι έως το βράδυ της Δευτέρας. Γιατί από την ώρα που το χιόνι μείνει στο δρόμο και παγώσει, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και θυμίζω πως μιλάμε για αποχιονισμό μέσα σε στενά, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και αυτοκίνητα που «έμειναν» λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επανέλαβε ότι αποτελεί θέση της ΚΕΔΕ πως πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι με τους απαιτούμενους πόρους – και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να είναι μία ευκαιρία για αυτό – ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούν σε αντίστοιχες καταστάσεις, χωρίς να εξαρτάται η δυνατότητά τους αυτή από άλλους παράγοντες. «Είναι δεδομένο πως το κλίμα αλλάζει, άλλαξε, και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό, παράλληλα με όσες δράσεις πρέπει να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κλιματική κρίση».

Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα κατάλληλα «εργαλεία» για να ανταποκρίνονται στις ευθύνες αυτές. Πρέπει επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να πάψει να αποτελεί τον «βολικό φταίχτη» και το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών.