Σαφής τοποθέτηση για τους 4 άξονες, που θα πρέπει ως κοινωνία να ακολουθήσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον, από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Σε σεμινάριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με αντικείμενο «Περιβαλλοντική Ευθύνη και Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς μέσω Χρηματοοικονομικών και άλλων Εργαλείων», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στο Μουσείο Τσιτσάνη, ο κ. Παπαστεργίου ήταν πολύ συγκεκριμένος: Όλα είναι περιβάλλον, οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ έχουν ως κοινό παρανομαστή το περιβάλλον, επεσήμανε.
Και επεσήμανε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ε.Ε. υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικές ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030. Στην Αποστολή μετέχει και ο Δήμος Τρικκαίων, ως «ευκαιρία και πρόκληση», τόνισε.
Επομένως, αυτές οι 100 πόλεις, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, θα ετοιμάσουν το έδαφος, προκειμένου το 2050 να υιοθετηθούν πολιτικές, όπως η κυκλική οικονομία και το μηδενικό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Και πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου, ενώπιον τεχνοκρατών κατά βάση, μηχανικών και υπευθύνων από υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για το περιβάλλον, έθεσε 4 βασικούς άξονες δράσης:
Ενέργεια: Προωθούνται, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και παραγωγή «καθαρής» ενέργειας
Απορρίμματα: Στόχος η μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση στην πηγή, το μηδενικό αποτύπωμα στους ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ.
Βιώσιμη Κινητικότητα. Με το παράδειγμα των Τρικάλων ως οδηγό, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε ως σύνθημα: «αφήνουμε το αυτοκίνητο, περπατούμε ή ποδηλατούμε»
Αλλαγή νοοτροπίας. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε. Και αναφέρθηκε σε 3 παραδείγματα.
– Στην ταφή απορριμμάτων με τους ΧΑΔΑ, ως κακό προηγούμενο
– στον παρωχημένο πια σχεδιασμό πόλεων, που έγινε με άλλες ανάγκες και σε άλλες συνθήκες («δε φταίει μόνο το ακάθαρτο φρεάτιο, αφού χρειαζόμαστε νέα δίκτυα και υποδομές», τόνισε) και
– στις συνεχείς νομοτεχνικές αλλαγές, όπως στην περίπτωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της δυτικής Θεσσαλίας, για την οποία τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις ανάμεσα, στο 2010 που ξεκίνησε η μελέτη, και στο 2022 που υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης.
Τέλος, στο τι μέλλει και στο δέον γενέσθαι, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε τρία δεδομένα: έμφαση στο υδάτινο περιβάλλον, έλεγχος από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, και συνεργασία για αυτόν τον έλεγχο.
Η τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας, στη διάρκεια του σεμιναρίου. Σε αυτή μετείχαν ακόμη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ντίνος Μπάρδας, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ξεν. Σπηλιώτης, ο δρ. Ανδρέας Κουτούπης, αν. καθηγητής χρηματοοικονομικής λογιστικής και ελεγκτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο πρόεδρος ΤΕΕ ανατ. Στ. Ελλάδας κ. Αθ. Λυκόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Απ. Μπαταβάνης.
Παρέστη επίσης ο πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας «Αστική Ανάπτυξη» Γ. Ζιώγας.
Από το γραφείο Τύπου
Θανάσης Μιχαλάκης