Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 1970, ήταν η μεγάλη μέρα για τον Παπανικολάου και τον ελληνικό αθλητισμό. Ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε στο παλιό στάδιο (τότε) “Καραϊσκάκη”, ένα μίτινγκ, μεταξύ των μεικτών ομάδων Αθήνας-Βελιγραδίου. Περίπου 10.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν, ουσιαστικά, την προσπάθεια του Τρικαλινού να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. Ήδη στα 4,40 μέτρα, είχε ολοκληρώσει τις προσπάθειές του ο δεύτερος του αγωνίσματος, Παντελής Νικολαΐδης (μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ). Ο Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε από τα 5 μέτρα, που πέρασε με μεγάλη ευκολία, όπως και τα 5,20 μέτρα. Τότε, ζήτησε να μπει ο πήχης στα 5,47 μέτρα. Στο φαληρικό στάδιο, την ώρα του άλματος, επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Ήταν 5.49 μ.μ.
Με αποφασιστικότητα και άψογη τεχνική, ο Παπανικολάου περνά το ύψος και μόλις συνειδητοποιεί τι έχει πετύχει ξεσπά σε πανηγυρισμούς, όπως βέβαια και όλοι οι φίλαθλοι! Πολλοί, δεν συγκρατιούνται και μπαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να τον αγκαλιάσουν. Ένας αφέτης πυροβολεί από τη χαρά του στον αέρα! Σε λίγο, η ένδειξη του φωτεινού πίνακα αλλάζει: Το 5,47 μετατρέπεται σε 5,49 (δίπλα στο 78, το νούμερο της φανέλας του Παπανικολάου). Τι είχε συμβεί; Οι κριτές μέτρησαν πάλι το ύψος, όπως όφειλαν και βρήκαν ότι ήταν 5,49 μέτρα. 5,49 μ. στις 5.49 μ.μ. Απίστευτη σύμπτωση!
Νέοι, εντονότεροι πανηγυρισμοί για το παγκόσμιο ρεκόρ στο στάδιο! Λογικό είναι, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Παπανικολάου να μην μπορέσει να υπερβεί τα 5,54 μέτρα, στα οποία τοποθέτησε τον πήχη λίγο αργότερα. Το ρεκόρ αυτό, καταρρίφθηκε από τον Σουηδό Ίσακσον στις 8 Απριλίου 1972 (μετά από 1,5 χρόνο περίπου δηλαδή!), με άλμα 5,51 μέτρα. Στη χώρα μας, καταρρίφθηκε μετά από 22 χρόνια (!) το 1992, από τον Χρήστο Παλλάκη, που ξεπέρασε τα 5,52 μέτρα.
Ποιος είναι
Ο Χρήστος Παπανικολάου (Τρίκαλα, 25 Νοεμβρίου 1941) είναι παλαίμαχος αθλητής του επί κοντώ, 4ος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Μεξικού το 1968. Μετά την αθλητική του σταδιοδρομία απασχολήθηκε ως προπονητής και συγγραφέας.
Ξεκίνησε από τον Γ.Σ. Τρικάλων, ενώ αργότερα εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό. Κυριάρχησε στο άθλημά του για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα όπου ήταν 13 φορές Πανελληνιονίκης (από το 1961 έως το 1977 με κάποια διαλείμματα), αλλά και στο εξωτερικό, με οκτώ Βαλκανικούς τίτλους, δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1967 και το 1971 και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 1966.
Το 1964 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πίνακα των πανελληνίων ρεκόρ, όταν στις 26 Ιουλίου κατέρριψε στο Κάιρο το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 4.73 μ. Στις 3 Ιουνίου του 1965, στην Αθήνα, ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4,92 μ.
Τον Χρήστο Παπανικολάου συνοδεύει ένας μύθος. Ότι ποτέ δεν διακρίθηκε σε σημαντικούς αγώνες. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διεθνής του σταδιοδρομία ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966, τη χρονιά κατά την οποία ο μεγάλος επικοντιστής άρχισε σιγά-σιγά ν’ ανεβαίνει προς την κορυφή του κόσμου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με 5,05 μ. κάνοντας ταυτόχρονα και πανελλήνιο ρεκόρ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο μεγάλος και “αιώνιος” αντίπαλός του, Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ, που πήδηξε 5,10 μ. Ξεπέρασε, όμως, σπουδαίους άλτες, όπως ο Γάλλος Ερβέ ντ’Ανκός και ο Ιταλός Ρενάτο Ντιονίζι. Την ίδια χρονιά, στους Βαλκανικούς αγώνες στίβου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο (5 μ.).
Τον Αύγουστο του 1967, στο Νέο Φάληρο, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Νίκησε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας και στις 17 Οκτωβρίου, στην Πόλη του Μεξικού, κατέρριψε το ευρωπαϊκό και πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,30 μ.
Το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού έχασε το χάλκινο μετάλλιο από τον Ανατολικογερμανό Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ που ξεπέρασε το 5.40, αλλά απέδειξε την παγκόσμια κλάση του δύο χρόνια αργότερα, όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.49 μ. στις 24 Οκτωβρίου 1970 στην Αθήνα. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα αθλητή του στίβου.
Ο Χρήστος Παπανικολάου ανακηρύχτηκε αθλητής της χρονιάς το 1965, 1966, 1967, 1968 και 1970. Στη συνέχεια, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
Μοναδικότητα
Η επιτυχία του Χρήστου Παπανικολάου παραμένει μοναδική. Είναι ο πρώτος και μόνος, Έλληνας αθλητής, που πέτυχε σε επίσημο αγώνα στίβου παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Τρικαλινός αθλητής αναδείχθηκε ακόμα δύο φορές χρυσός μεσογειονίκης (1967 και 1971), οχτώ φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 12 φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο επί κοντώ και μία στο δέκαθλο, το 1967. Βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ συνολικά 15 φορές.
Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι απόφοιτος της ΕΑΣΑ (νυν ΤΕΦΑΑ). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο San Jose State College στις Η.Π.Α. Έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα, διατηρεί σχολή άλματος επί κοντώ στο ΔΑΚ Παλαιού Φαλήρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου.
Και για την ιστορία, η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ είναι η ανεξάρτητη, πλέον ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, επίσης από τα Τρίκαλα, που έριξε το ακόντιο στα 74,20 μέτρα σε μίτινγκ στα Χανιά (26 Σεπτεμβρίου 1982).
Επιμέλεια Θανάσης Μιχαλάκης
Για το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
ΔΕΙΤΕ
- Στιγμιότυπα από την εμφάνιση του πρωταθλητή του άλματος επι κοντώ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στους αγώνες στίβου μεταξύ των μικτών ομάδων Αθηνών-Βελιγραδίου στο στάδιο Καραϊσκάκη στις 24 Οκτωβρίου 1970 (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
- Συνέντευξη του Δημοσιογράφου ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΟΜΗ με τον βετεράνο Έλληνα πρωταθλητή στο επί κοντώ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
- Συνέντευξη στην ΕΡΤ, 15-02-1974 (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
- Διεθνής Συνάντηση Στίβου στο Στάδιο Καραϊσκάκη, Παπανικολάου εναντίον Σιπρόφσκι – Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
Κεντιρκή φωτό, πηγή sansimera.gr