Δήμος Τρικκαίων

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

29 Οκτωβρίου 2018

Ο Χρήστος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1941 στα Τρίκαλα και ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό. Σαν αθλητής του Γ.Σ. Τρικάλων, το 1960, πέρασε το ύψος των 4 μέτρων. Την ίδια χρονιά, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Το 1964, έφτασε τα 4,60 μέτρα. Την ίδια χρονιά, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας την 8η θέση, με 4,40 μέτρα. Το 1966, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο πρωτάθλημα Ευρώπης της Βουδαπέστης, με άλμα στα 5,05 μέτρα. Το 1968, στους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στο Μεξικό, κατέκτησε την 4η θέση, με 5,35 μέτρα. Ωστόσο, στα αρχεία της Στάζι, βρέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο δεύτερος ολυμπιονίκης Κλάους Σιπρόφσκι και ο τρίτος Βόλφγκανγκ Νόρντβινγκ, είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Έτσι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αφαιρεθούν τα μετάλλια από τους κατόχους τους κι ο Παπανικολάου να πάρει το αργυρό μετάλλιο.

Ο Βόλφγκανγκ Νόρβινγκ ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Παπανικολάου τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 1970, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα 5,46 μέτρα. Τη χρονιά εκείνη, ο πρωταθλητής μας βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, έχοντας υπερβεί πολλές φορές τα 5,40 μέτρα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου

Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 1970, ήταν η μεγάλη μέρα για τον Παπανικολάου και τον ελληνικό αθλητισμό. Ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε στο παλιό στάδιο (τότε) “Καραϊσκάκη”, ένα μίτινγκ, μεταξύ των μεικτών ομάδων Αθήνας-Βελιγραδίου. Περίπου 10.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν, ουσιαστικά, την προσπάθεια του Τρικαλινού να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. Ήδη στα 4,40 μέτρα, είχε ολοκληρώσει τις προσπάθειές του ο δεύτερος του αγωνίσματος, Παντελής Νικολαΐδης (μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ). Ο Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε από τα 5 μέτρα, που πέρασε με μεγάλη ευκολία, όπως και τα 5,20 μέτρα. Τότε, ζήτησε να μπει ο πήχης στα 5,47 μέτρα. Στο φαληρικό στάδιο, την ώρα του άλματος, επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Ήταν 5.49 μμ.

Με αποφασιστικότητα και άψογη τεχνική, ο Παπανικολάου περνά το ύψος και μόλις συνειδητοποιεί τι έχει πετύχει ξεσπά σε πανηγυρισμούς, όπως βέβαια και όλοι οι φίλαθλοι! Πολλοί, δεν συγκρατιούνται και μπαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να τον αγκαλιάσουν. Ένας αφέτης πυροβολεί από τη χαρά του στον αέρα! Σε λίγο, η ένδειξη του φωτεινού πίνακα αλλάζει: Το 5,47 μετατρέπεται σε 5,49 (δίπλα στο 78, το νούμερο της φανέλας του Παπανικολάου). Τι είχε συμβεί; Οι κριτές μέτρησαν πάλι το ύψος, όπως όφειλαν και βρήκαν ότι ήταν 5,49 μέτρα. 5,49 μ. στις 5.49 μ.μ. Απίστευτη σύμπτωση!

Νέοι, εντονότεροι πανηγυρισμοί για το παγκόσμιο ρεκόρ στο στάδιο! Λογικό είναι, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Παπανικολάου να μην μπορέσει να υπερβεί τα 5,54 μέτρα, στα οποία τοποθέτησε τον πήχη λίγο αργότερα. Το ρεκόρ αυτό, καταρρίφθηκε από τον Σουηδό Ίσακσον στις 8 Απριλίου 1972 (μετά από 1,5 χρόνο περίπου δηλαδή!), με άλμα 5,51 μέτρα. Στη χώρα μας, καταρρίφθηκε μετά από 22 χρόνια (!) το 1992, από τον Χρήστο Παλλάκη, που ξεπέρασε τα 5,52 μέτρα.

Η επιτυχία του Χρήστου Παπανικολάου παραμένει μοναδική. Είναι ο πρώτος και μόνος, Έλληνας αθλητής, που πέτυχε σε επίσημο αγώνα στίβου παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Τρικαλινός αθλητής αναδείχθηκε ακόμα δύο φορές χρυσός μεσογειονίκης (1967 και 1971), οχτώ φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 12 φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο επί κοντώ και μία στο δέκαθλο, το 1967. Βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ συνολικά 15 φορές.

Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι απόφοιτος της ΕΑΣΑ (νυν ΤΕΦΑΑ). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο San Jose State College στις Η.Π.Α. Έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα, διατηρεί σχολή άλματος επί κοντώ στο ΔΑΚ Παλαιού Φαλήρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου.


Τι έγραφαν οι τοπικές εφημερίδες

Υπερπηδήσας τα 5.49’ μέτρα

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΧΡΗΣ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ: «Μπράβο Παπανικολάου. Σε συγχαίρω και σε ευχαριστώ»

 ΜΕΓΑΣ σταθμός στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού από της 1ης Ολυμπιάδος του 1896 εσημειώθη σήμερον το απόγευμα εις το στάδιον Καραϊσκάκη, με την κατάρριψιν του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος επί κοντώ από τον ολυμπιονίκη μας Χρήστον Παπανικολάου.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ κατέρριψε κατά την διάρκειαν των τελεσθέντων εις το στάδιον Καραϊσκάκη αγώνων στίβου μεταξύ των μικτών ομάδων των πόλεων Αθηνών και Βελιγραδίου, το παγκόσμιον ρεκόρ του αγωνίσματος υπερπηδήσας με την πρώτην προσπάθειαν τα 5.49 μ·

Ο Παπανικολάου υπερεπήδησε με την πρώτην προσπάθειαν και πολύ υψηλότερα τα 5.20 μ. Ακολούθως ο πήχυς ετοποθετήθη εις τα 5,47 μ. Το ύψος τούτο υπερέβη με την πρώτην προσπάθειαν και ανέτως ο Ολυμπιονίκης μας.

Μετά την υπερπήδησιν, το ύψος καταμετρηθέν εκ νέου ευρέθη 5.49 μ. Το ρεκόρ του θ’ αναγνωρισθή ως παγκόομιον υπό της Διεθνούς Ομοσπονδίας διότι εσημειώθη εις διεθνείς αγώνας και με όλους τους κανόνας.

Εν συνεχεία ο Παπανικολάου επεχείρησε και εις τα 5,54 μ. Αλλά απέτυχε παρά το γεγονός ότι εις το ένα εκ των τριών αλμάτων του παρ’ ολίγον να είχε υπερβή το ύψος αυτό.

Το προηγούμενον ρεκόρ του άλματος επί κοντώ —το παγκόσμιον ρεκόρ— κατείχεν ο Ανατολικογερμανός Νόρντβιγκ με 5.46 μ.

Ο Παπανικολάου, ο αθλητής φαινόμενον της Ελλάδος, απέδειξε σήμερον διά μιαν ακόμη φοράν το εκπληκτικόν του ταλέντον. Και δικαίως συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων καλυτέρων αθλητών του κόσμου.

Η διεθνής κοινή γνώμη περιέβαλε πάντοτε με τα πλέον κολακευτικά λόγια τον παγκόσμιον πρωταθλητήν μας Χρήστον Παπανικολάου η αγάπη του οποίου διά τον στίβον και συγκεκριμένως διά το άλμα επί κοντώ είναι πολύ μεγάλη. Η υπομονή του και η επιμονή του ενίκησαν σήμερον εις το στάδιον Καραϊσκάκη με την κατάρριψιν του παγκοσμίου ρεκόρ του αγωνίσματος του άλματος επί κοντώ και έκανε όλα τα μάτια να δακρύσουν από υπερηφάνεια.

Εις αποκλειστικάς δηλώσεις προς το ΕIΡ σχετικάς με την κατάρριψιν του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος επί κοντώ υπό του Χρήστου Παπανικολάου, ο Γενικός Γραμματεύς Αθλητισμού κ. Ασλανίδης είπεν:

«Μπράβο εις τον Παπανικολάου. Απέδειξε διά μίαν ακόμη φοράν ότι είναι μεγάλος αθλητής. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω παρά να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω.

Ενθουσιασμός εις την πόλιν μας

Εις την πόλιν μας η είδησις της επιτυχίας του Παπανικολάου. γνωσθείσα αμέσως από το ραδιόφωνον και την τηλεόρασιν που διέκοψαν τα προγράμματά των διά να μεταδώσουν την είδησιν, αυτήν προεκάλεσε βαβυτάτην συγκίνησιν και ενθουσιασμόν, διότι ο Χρήστος Παπανικολάου είναι γέννημα και θρέμμα των Τρικάλων και από εδώ, από τον Γ.Σ. Τρικάλων, ξεκίνησε τα πρώτα βήματά του που χθες τον έφεραν στο βάθρο του παγκοσμίου πρωταθλητού.

ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Την είδησιν της μεγάλης επιτυχίας του Χρ. Παπανικολάου εις τους εδώ οικείους του, ήτοι την μητέρα, τον πατέρα και τον αδελφόν μετέδωσε, πρώτος συντάκτης της εφημερίδες μας ο όποιος μετέβη εκεί άμα τη αναγγελία της. Το τι επηκολούθησε είναι αδύνατον να περιγραφή. Ο πατέρας και η μητέρα του δεν μπορούσαν από την μεγάλη τους συγκίνησι να αρθρώσουν λέξι, από δε τα μάτια τους έρρεον δάκρυα. Ο αδελφός του Ντίνος κατασυγκινημένος είπε: «Αισθανόμεθα απερίγραπτη χαρά. Περιμέναμε με αγωνία το αποτέλεσμα, επειδή όμως εφοβούμεθα μήπως αποτύχη δεν τολμούσαμε να παρακολουθήσωμε την τηλεόρασι και το ραδιόφωνο. Σας ευχάριστουμε για την μεγάλη είδηση που μας φέρατε».

ΠΟΙΟΣ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ

Ο Χρ. Παπανικολάου κατάγεται από την πόλη μας και είναι υιός διδασκάλου. Εγεννήθη το 1942 και το 1958 ενεγράψη εις τον Γ.Σ. Τρικάλων και επεδόθη εις την άθλησιν και ιδία εις το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ). Μετά από δύο έτη ενεγράφη εις τον Παναθηναϊκό του οποίου εξακολουθεί να είναι αθλητής. Είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας. Εις τους Ολυμπιακούς του Μεξικού ανεδείχθη τέταρτος Ολυμπιονίκης με 5.35 μ.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΝ

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων I. Μάτης, απέστειλε χθες την έσπτέραν εις τον παγκόσμιον Πρωταθλητήν μας Χρ. Παπανικολάου το κατωτέρω τηλεγράφημα:

«Γενέτειρά σας αισθάνεται υπερήφανος πρώτη αυτή, διά σημερινόν θρίαμβον της καταρρίψεως του παγκοσμίου ρεκόρ άλματος επί κοντώ. Μόνον η ιδική σας επιμονή και συνεχής προσπάθεια μπορούσε να χαρίση εις την Ελλάδα παρόμοιον παγκόσμιον ρεκόρ και περίλαμπρον τίτλον. Σας αναμένομεν αποδώσωμεν ελάχιστον τιμής που προσφέρατε εις την πόλιν».

Ι. ΜΑΤΗΣ

Δήμαρχος Τρικκαίων

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

Προς τους γονείς του Παπανικολάου διεβίβασε τα συγχαρητήριά της διά την επιτυχία του υιού των και η Διοίκηση Χωροφυλακής Τρικάλων.


Επίκαιρα Σκίτσα

Χρήστος Παπανικολάου

Του συνεργάτου μας Γιάννη Π. (Σμόλικα)

Τιμή και δόξα στο μεγάλο πρωταθλητή μας Χρήστο Παπανικολάου, που με την άριστη κατάρτιση του και την ανεξάντλητη επιμονή και υπομονή του, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Ο θρίαμβός του γιόμισε χαρά και περηφάνια όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας, που είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τιμή και δόξα στους πανευτυχείς γονείς που τον γέννησαν και στα ομογάλακτα αδέλφια του, που τον λατρεύουν και τον καμαρώνουν.

Χαρά στα ωραία. Τρίκαλα και μεγάλη τιμή και δόξα τους, γιατί των Τρικάλων γέννημα και θρέμμα είναι ο ήρωας, παγκόσμιος πρωταθλητής μας Χρήστος Παπανικολάου. Εγκάρδια συγχαρητήρια, στο Δήμαρχό μας κ. I. Μάτη, για το τιμητικό κι’ ενθουσιώδες τηλεγράφημά του, που ταυτόχρονα ήταν και κάλεσμα για νάρθη κοντά μας, για να τον χαρούν και να τον καμαρώσουν όλοι οι Τρικαλινοί. Για να τιμήσουν τους δοξασμένους κορυφαίους πρωταθλητάς τους, οι αρχαίες ελληνικές πόλεις, γκρέμιζαν μέρος των τειχών, που τις προστάτευαν, για ν’ αποδείξουν ότι, πόλεις που γεννούν και τρέφουν τέτοια παλληκάρια, δεν έχουν ανάγκη από υψηλά κι’ ογκώδη τείχη.

Γνωρίζοντας τον ενθουσιώδη χαρακτήρα του φιλοπρόοδου δημάρχου μας κ. I. Μάτη, θα διακινδυνεύσω μετά… φόβου Θεού, αλλά και αγάπης, προς τον ήρωα Χρήστον Παπανικολάου, μίαν πρόταση: Να μη φεισθή κόπων και δαπανών. Να καλέοη τους επισήμους και τους εκπροσώπους του αθλητισμού μ’ επικεφαλής τον επιτυχημένο αναστηλωτή της αθλήσεως, τον όντως γίγαντα κ. Κ. Ασλανίδη. Να καλέσει εις συμμετοχή και διοργάνωση τον EOT και την τηλεόραση. Να προσδοθεί έκταση πραγματικού φεστιβάλ, για το τιμώμενο πρόσωπο. Ας αναβιώσει άλλη μια φορά, το πανάρχαιο εκείνο έθιμο το… γκρέμισμα, συμβολικώς, ενός ογκόλιθου από το αγέρωχο μεσαιωνικό Φρούριό μας. Και εν συνεχεία να επιδοθεί το ειδικό χρυσό μετάλλιο της πόλης μας, στον ήρωα ρέκορντμαν Χρηστό Παπανικολάου. Το μέγα παγκόσμιο κατόρθωμά του, επιβάλλεται να πανηγυρισθεί, να απαθανατισθεί και να επιδειχθή σε όλη την υδρόγειο, με τα τέλεια σύγχρονα μέσα.

Τοιαύτης ολκής παγκόσμια ρεκόρ, δεν πρέπει να χαιρετίζονται με μιαν απλή τυπική τελετή.

Γιάννης Παπαζήσης (Σμόλικας)


Στον άξιο Έλληνα

ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο, που έφτασες, επίσημα, με τις δυνάμεις σου μόνο, δίχως τη βοήθεια μηχανής, στο μεγαλύτερο ύψος, ξεκινώντας απ’ τη γη, πηδώντας προς τα πάνω…

Εύγε σου Χρήστο!

Εύγε, βγαλμένο απ’ τα τρίσβαθα της κάθε καρδιάς, διανθισμένο με τη συγκλονιστική συγκίνηση που σκόρπισες σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη στην οικουμένη, με τον πελώριο, τον ασύγκριτο άθλο σου!…

Σε είπανε πεισματάρη. Σε χαρακτηρίσανε καταρτισμένο τεχνικά. Σε κατέταξαν στους με άρτιες σωματικές διαπλάσεις. Ίσως είσαι απ’ όλα αυτά. Μα πιο πολύ είσαι ένας λεβεντονιός, ένας ξεκινημένος από την επαρχιακή, όμορφη κα’ ένδοξη Ελλαδική γωνιά, τα Τρίκαλα, ένας άξιος Έλληνας που πρόσφερες στην πατρίδα σου δόξα κι’ αναγνώριση, ένας που πέρασε στο πανανθρώπινο πάνθεο σαν ο πρώτος, στο αιώνιο και τρισωραίο, στο καθολικό όνειρο των ανθρώπων, να φεύγουν, να πετούν, να ατενίζουν στα ύψη, ολοένα και περισσότερο…

Εύγε σου Χρήστο! Λαμπρό, θαυμάσιο παλληκάρι, θαυμαστό και παλυάξιο Ελληνόπουλο.

Η λεβεντιά σου θάμπωσε. Η αξιοσύνη σου συγκλόνισε Το κατόρθωμά σου, συγκίνησε, ωραία, τρυφερά, ευαίσθητα, καθώς είναι εδραιωμένο στα ευγενικά αθλητικά επιτεύγματα.

Η παγκοσμιότητα σε στέψει, με τον κότινο της αμάραντης δάφνης. Πέρασες στη σφαίρα τού θαυμασμού της, δίκαια και αντρίκια…

Η Ελλάδα —ολόκληρη— αισθάνεται περηφάνια, γιατί είσαι άξιο τέκνο της, στην ψυχή κι’ ως το τελευταίο σου κύτταρο.

Τα Τρίκαλα, που σ’ έχουν γέννημα – θρέμμα τους, σε χαίρονται, σε καμαρώνουν, νοιώθουν τιμή και αίγλη, για το μέγα, το πρωτόφαντο —στην αθλητική ιστορία— δημιούργημά σου!…

Εύγε σου Χρήστο!…

ΚΙΤΣΟΣ Δ. ΠΑΠΠΑΣ


Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟ ΧΩΡΙΟΝ ΔΙΑΒΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ

  • Θα ανεγερθεί η προτομή του πρωταθλητού

Παλλαϊκό χαρακτήρα έλαβαν αι εκδηλώσεις εις το χωρίον Διάβα. Υπερηφάνεια και ανυπόκριτος χαρά διακατέχει επί 7ήμερον τους κατοίκους του μικρού χωρίου Διάβα από την δαψιλήν νίκην —της καταρρίψεως του Παγκοσμίου ρεκόρ άλματος επί κοντώ— υπό του τέκνου της ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΑΑΟΥ.

Την 28ην Οκτωβρίου οι κάτοικοι εόρταζαν διπλή εορτή, την 30ην Εθνική επέτειο του 1940 και την Παγκόσμιο Νίκη του Πρωταθλητού, προς τιμήν του οποίου αι μαθήτριαι των ανωτέρων τάξεων χόρεψαν Δημοτικούς Χορούς.

Την 1ην Νοεμβρίου έψάλη δέησις εις τον Ιερόν Ναόν υπέρ της Υγείας του Ολυμπιονίκου.

Εν συνεργασία Διδασκάλων του Δημοτικού Σχολείου, των Προσκόπων και Οδηγών διοργανούται μέγας χορός και λαχειοφόρος αγορά, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν υπέρ ανεγέρσεως της προτομής του Πρωταθλητού.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ