Δήμος Τρικκαίων

Σακκάς: Η Θεσσαλία πέρασε δύσκολα, όμως σταθήκαμε όρθιοι - Συνέντευξη στο Ηχόραμα 100,8

19 Απριλίου 2025

Για τον Αχελώο, τους αγρότες, το ΦοΔΣΑ και το τι αλλάζει στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων αλλά και για το κοινωνικό μήνυμα που στέλνεται σε όλη την Ελλάδα μέσα από το σποτ που δημιουργήθηκε, μιλάει αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς.

Ο κ. Σακκάς ήταν καλεσμένος (τη Μ. Τετάρτη) στην εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00 το πρωί) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

 

Ερώτηση: Πάμε να ξεκινήσουμε με την απόφαση της ΠΕΔ να είναι νομικά  παρούσα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του Στα για το μείζον ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Μιλήστε μας γι ΄ αυτή την παρέμβαση.

Απάντηση: Εκ των ουκ άνευ ήταν η παρέμβασή μας διότι, όπως γνωρίζετε, η ΠΕΔ Θεσσαλίας είναι αυτή που καλείται να προασπίσει τα δίκαια αιτήματα των Θεσσαλών.

Άρα, εμείς, οφείλαμε να συνδράμουμε νομικά και να βάλουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας, στο οπλοστάσιό μας, για να μπο9ρέσουμε να διεκδικήσουμε το δίκαιο αίτημα των Θεσσαλών.

Τι κάναμε λοιπόν;

Οι δύο δικηγόροι, που έχουμε στην ΠΕΔ, επέλεξαν ένα έμπειρο γραφείο που έχει διαχειριστεί τα θέματα εκτροπής του Αχελώου για να υπερασπιστεί το δίκαιο αίτημα των Θεσσαλών και κάποια στιγμή, πριν καταθέσουν τη συνδρομή τους, θα έρθουν και θα το φέρουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλο το Δ.Σ. τη θέση που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Εμείς, ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε: Το να βοηθήσουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας που και εκείνη συμπαραστέκεται νομικά στο αίτημα αυτό.

Ερώτηση: Συνέχεια τώρα με τους αγρότες και στον απόηχο του πρόσφατου Αγροτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Αναφερθήκατε σε 7 σημεία-αιτήματα από την Αυτοδιοίκηση για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Ποια είναι αυτά τα 7 σημεία-αιτήματα;

Απάντηση: Η κεντρική ιδέα της τοποθέτησής μου ήταν ότι εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα και παρόντες, μαζί με τους αγρότες.

Δηλαδή, πρέπει ως Αυτοδιοίκηση να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να βοηθηθεί η ζωή και η οικονομική κατάσταση του καθενός που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που, κατά κύριο λόγο, οι άνθρωποί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Άρα, λοιπόν, τώρα, στις δύσκολες εποχές που περνάνε οι αγρότες, οφείλουμε να τους στηρίξουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνοντας μια σειρά δράσεων προκειμένου να μπορέσει το εισόδημά τους να μη μειωθεί.

Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς όπου υπάρχει κρίση στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, αυτό δεν είναι εύκολο.

Αν, όμως, εμείς συγκεκριμενοποιήσουμε τις δράσεις, νομίζω ότι το πρόσημο θα είναι θετικό, υπέρ των αγροτών.

Ερώτηση: Πριν από λίγες ημέρες, κάνατε μια παρέμβαση αναφορικά με το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων  ηλικίας 55 ετών και άνω με την κατοχύρωση 10.000 νέων θέσεων εργασίας στους Δήμους. Τι ακριβώς έχει συμβεί με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα;

Απάντηση: Δυστυχώς, αυτό που έγινε, μας άφησε άφωνους.

Το Πρόγραμμα αυτό καταρχάς μιλούσε για 6.000 θέσεις οι οποίες, κακώς κατά τη γνώμη μου, και αυτή δεν είναι μόνο άποψη της ΠΕΔ αλλά και της ΚΕΔΕ, κακώς απευθύνθηκε και σε άλλους φορείς, με αποτέλεσμα αυτό το Πρόγραμμα να μείνει ανοιχτό μόνο για οχτώ μέρες, διάστημα μέσα στο οποίο περιλαμβάνονταν η αργία της 25ης Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο.

Αντιλαμβάνεστε, οι Δήμοι το μόνο εργαλείο που έχουν για να προσλάβουν κόσμο είναι αυτό.

Είναι ένα εργαλείο το οποίο όλοι οι Δήμοι το είχαμε χρησιμοποιήσει.

Αρκεί να σας πω ότι από τους 25 Δήμους της Θεσσαλίας ή δύο ή τρεις  είναι αυτοί που πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά και από τους 350 Δήμους σε όλη την Ελλάδα μόνο οι 60 με 65.

Όλοι οι άλλοι έμειναν εκτός.

Όταν οι ανάγκες των Δήμων είναι περισσότερες, όταν δεν μπορούμε να προσλάβουμε γιατί οι διαδικασίες είναι αργές μέσω ΑΣΕΠ, όταν έχουμε ανάγκες για να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι το πράσινο, η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, σε οδηγούς, αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο άσχημη εικόνα είναι, μέσα σε αυτούς, να μην περιλαμβάνονται οι Δήμοι.

Αυτό έγινε, λυπάμαι που θα το πω, για εμάς χωρίς εμάς και έτσι τα προβλήματα στους Δήμους πολλαπλασιάζονται.

Τώρα που ήρθε  η άνοιξη, και επειδή ζούμε στην ύπαιθρο, πόσες είναι οι ανάγκες με τα χόρτα, τα σκουπίδια και γενικώς.

Όταν οι Δήμοι δεν έχουν το εργατικό αυτό δυναμικό, σκεφτείτε σε πόσο δυσχερή θέση βρίσκονται.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι μιλάμε για ανθρώπους άνω των 55 ετών, ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη δουλειά, το μεροκάματο, την ασφαλιστική του κάλυψη και ο τρόπος που έγινε ήταν, δυστυχώς, απαράδεκτος.

Ερώτηση: Πάμε τώρα να μιλήσουμε για τον ΦοΔΣΑ του οποίου είστε Πρόεδρος. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της ΠΑΔΥΘ. Τι αλλάζει στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων; Πως θα λειτουργεί;

Απάντηση: Καταρχήν, να κάνω μια αναδρομή στο τι ήταν η ΠΑΔΥΘ.

Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλία ήταν ο φορέας εκείνος ο οποίος είχε συσταθεί από τους Δήμους των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στην προκειμένη περίπτωση από τους 10 Δήμους.

Η ΠΑΔΥΘ ήταν μια Ανώνυμη Εταιρεία υγιέστατη, μια Εταιρεία που έτρεχε προς όφελος των πολιτών, που λειτουργούσε ανταποδοτικά προς τους Δήμους.

Μια Εταιρεία με ένα σεβαστό ποσό στα ταμεία της, μια Εταιρεία που τα ανταποδοτικά οφέλη για όλους τους Δήμους ήταν τεράστια και αυτή η Εταιρεία με νόμο που ψηφίστηκε, έπρεπε να συγχωνευτεί με άλλους δύο φορείς, τον Φορέα Διαχείρισης Λάρισας και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Μαγνησίας.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο φορέας έπρεπε από 1/1/25 να πάρει σάρκα και οστά.

Εμείς, ο νόμος έλεγε ότι για τους τρεις πρώτους μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, το προσωρινό Συμβούλιο της ΠΑΔΥΘ, όπου Πρόεδρος είμαι εγώ και Αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, και υπάρχει όλο το Δ.Σ. της ΠΑΔΥΘ μέσα, θα ασκούσε τη νέα Διοίκηση του νέου αυτού φορέα.

Αρκεί να σας πω ότι τη δέκατη μέρα, δέχθηκα καταγγελία και Εισαγγελική παραγγελία για μια χωματερή ανεξέλεγκτη που ήταν στη Ζαγορά.

Εμείς, λοιπόν, που δεν είχαμε δώσει ποτέ κάποιο δικαίωμα, να μπούμε σε ένα τέτοιο “τριπάκι”.

Αυτό το Δ.Σ. της ΠΑΔΥΘ στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών και στο πρώτο τρίμηνο βοήθησε στο να μπορέσει ο φορέας αυτός να πάρει σάρκα και οστά.

Και πώς θα βοηθήσει;

Πληρώνοντας όλους τους εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πληρώνοντας όλους τους προμηθευτές, τρέχοντας τις διαδικασίες καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων και προσλαμβάνοντας νέους υπαλλήλους.

Άρα, το προσωρινό Δ.Σ. ήταν αυτό που το καράβι το πήγε μια χαρά.

Επειδή, όμως, όφειλαν, μόλις πάρουν τις μετοχές της ΠΑΔΥΘ οι άλλοι Δήμοι, να κάνουμε μια Γενική Συνέλευση, έχει οριστεί αυτή η Γενική Συνέλευση για τις 29 Απριλίου έτσι ώστε να εκλεγεί το νέο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας που είναι μια μετεξέλιξη των τριών φορέων που σας ανέφερα πριν.

Ερώτηση: Η ΠΕΔ Θεσσαλίας έλαβε την απόφαση και δημιούργησε ένα σποτ για την προβολή της Θεσσαλίας στέλνοντας ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα;

Απάντηση: Αυτό ήταν μια σκέψη που προέκυψε από το ΔΣ της ΠΕΔ του οποίου οι καταστατικοί σκοποί είναι να αναλαμβάνονται δράσεις και ενέργειες για να μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή.

Έχετε δε υπόψη σας ότι ακόμα και τώρα, σε μεγάλο αριθμό και στα τέσσερα Θεσσαλικά Διαμερίσματα, παραμένουν ακόμα σε κατάσταση έκτακτης Πολιτικής Προστασίας.

Άρα, λοιπόν, εμείς θέλαμε να περάσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα το οποίο θα έλεγε ότι ναι, η Θεσσαλία πέρασε δύσκολα, πέρασε καταστροφές, όμως σταθήκαμε όρθιοι.

Και σταθήκαμε όρθιοι δείχνοντας τις ομορφιές του τόπου μας.

Περάσαμε, λοιπόν, αυτό το κοινωνικό μήνυμα από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και καταφέραμε αυτό το μήνυμα να μεταδοθεί δωρεάν και όλα τα site, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, εξασφαλίζοντας δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο.

Κάναμε έναν υπολογισμό και είδαμε ότι για έναν μήνα, και σε ώρες μη μεγάλης τηλεοπτικής ζήτησης, το μίνιμουμ σε κόστος θα ήταν 90.000 ευρώ και το μάξιμουμ 190.000 ευρώ.

Είναι 40 ευρώ το δευτερόλεπτο σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.

Άρα, λοιπόν, και ευχαριστώ πολύ το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και το περάσαμε ως κοινωνικό μήνυμα για να δείξουμε ότι η Θεσσαλία στέκεται στα πόδια της, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον για τη  Θεσσαλία κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Ερώτηση: Κλείνοντας, δώστε μας, επιγραμματικά, ένα στίγμα του Προγράμματος Δράσης της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τη δημοτική περίοδο ΄25-΄28.

Απάντηση: Η ΠΕΔ Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει αρκετά δυναμικά και αυτό δεν είναι θέμα Σακκά αλλά είναι θέμα όλου του Δ.Σ.

Όλο το Δ.Σ. της ΠΕΔ κοιτάει μπροστά.

Τον προηγούμενο χρόνο κάναμε τρεις σημαντικότατες ημερίδες ενημέρωσης των δημάρχων που αφορούσε το ένα το πρόγραμμα Απόλλων, το άλλο τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα και το τρίτο ήταν αυτό που έγινε τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα και αφορούσε τους αγρότες με σημαντικούς ομιλητές, όπως ήταν ο Υπουργός κ. Τσιάρας, ο κ. Σπανάκης, η κ. Σδούκου, προς ενημέρωση τόσο των δημάρχων όσο και των φορέων και των δημοτών της περιοχής.

Το ίδιο μοτίβο θα ακολουθήσουμε, με την ίδια μαχητικότητα θα συνεχίσουμε για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε κέρδη προς όφελος των Δήμων μας.

Ερώτηση: Τι εύχεστε στους Θεσσαλούς για το Πάσχα που έρχεται;

Απάντηση: Αυτό που θέλω να ευχηθώ σε όλους είναι υγεία. Πάνω από όλα υγεία.

Εμείς που δοκιμαστήκαμε ως Θεσσαλοί, ξέρουμε τι σημαίνει η λέξη αυτή.

Υγεία, οικογενειακή ευτυχία, προσωπική ευτυχία στον καθένα και νομίζω ότι, εάν είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί οι Θεσσαλοί, μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί.

Από το γραφείο Τύπου