«Τα τρία κατσικάκια και ο γίγαντας», η αραβική παραλλαγή του «Κακού λύκου με τα τρία γουρουνάκια» ήταν το παραμύθι που προσφυγόπουλα από τη Συρία απόλαυσαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων το απόγευμα της Παρασκευής 1 Απριλίου 2022. Λίγο πριν, τα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA 2021, είχαν παραλάβει τσάντες με σχολικό και εκπαιδευτικό υλικό, τις κάρτες μέλους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, ενώ απέκτησαν και τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία στα αραβικά.
Η δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προσωπικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων και υπενθύμισε ότι «Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις θρησκείες, σε όλους τους πολιτισμούς», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του.
Υπενθύμισε ακόμη πως «με υπερηφάνεια που ως δημοτική αρχή από το 2016 χωρίς δεύτερη σκέψη θεωρήσαμε πως πρέπει να φιλοξενήσουμε ανθρώπους». Και τόνισε ότι παρόμοια κίνηση θα ξαναγίνει, καθώς «είναι αυτονόητη απέναντι σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και κάθε παιδί», αναφερόμενος και στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία που φανερώνουν πως «δικαιωνόμαστε και θα στηρίζουμε κάθε μέρα όσους είναι μακριά την πατρίδα τους».
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο βιβλίο γενικότερα, επισημαίνοντας πως «η γνώση είναι δύναμη. Θα είναι χαρά μας τα παιδιά πρόσφυγες να έρθουν και να δανειστούν βιβλία στα αραβικά και τα ελληνικά. Και να ανοίγουν τα φτερά τους να κάνουν όνειρα». Αυτή η τελευταία φράση εστίαζε στο φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα».
Το μήνυμα του Καναδού Richard Van Camp αφορούσε στην επέτειο γέννησης του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν (2 Απριλίου), που η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το 1966. Ο φετινός εορτασμός, δύο χρόνια μετά την πανδημία, ήταν μια συνένωση δυνάμεων για την ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων.
Το προσωπικό με έμπνευση και ευαισθησία διαμόρφωσε τον χώρο του παιδικού τμήματός της και άνοιξε την αγκαλιά του για να υποδεχθεί τα παιδιά του πολέμου. Βοήθησε, δε, τόσο με την προσωπική του εργασία όσο και με την παρουσία του στην εκδήλωση.
Τα βιβλία στην αραβική γλώσσα προσφέρθηκαν με τον συντονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης HELIOS, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Από την πλευρά της e-trikala ΑΕ, που συντονίζει το πρόγραμμα ESTIA 2021 για τον Δήμο Τρικκαίων, συνέβαλε σε επίπεδο δημοσιότητας της δράσης και της προσφοράς των βιβλίων στους/στις φιλοξενούμενους/ες στα Τρίκαλα.
Συνολικά τον ρόλο του παιδικού βιβλίου και της κοινής δράση για την Παγκόσμια Ημέρα στα Τρίκαλα, ανέδειξε η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη. Καλωσόρισε τα μικρά προσφυγόπουλα η προϊσταμένη του τμήματος Πολιτισμού κ. Μ. Τσιούτσια, ενώ πολύτιμος ήταν ο ρόλος του μεταφραστή κ. Adel Mokbil. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, οι εκπρόσωποι του ΔΟΜ κ.κ. Δέσποινα Σημαντράκου και Ευαγ. Κατσιάμπα, τα μέλη της ομάδας Κοινωνικών Επιστημών του προγράμματος ESTIA 2021 κ. Χριστίνα Καραμπέρη, Χριστίνα Κόκκοτα και Αγγελική Παππά, η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων αστικού ιστού Τρικάλων κ. Κυριακή Γρηγορίου, καθώς και γονείς των μικρών προσφυγόπουλων.
Από το γραφείο Τύπου